Λαβουαζιέ, ο πατέρας της Χημείας

Στις 8 Μαΐου του 1794, κατηγορούμενος ως προδότης από τους επαναστάτες κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου, ο Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ δικάζεται, καταδικάζεται και αποκεφαλίζεται την ίδια μέρα στο Παρίσι.

Λαβουαζιέ, ο πατέρας της Χημείας

Ήταν Γάλλος χημικός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Χημείας. Ήταν αυτός που θεμελίωσε με τις έρευνες και τα πειράματά του μια νέα αντίληψη στη μελέτη του φυσικού κόσμου και οδήγησε την ανθρώπινη σκέψη στην ορθολογική προσέγγιση των χημικών φαινομένων, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής του ορθού λόγου.

Διεπίστωσε την περίφημη αρχή διατήρησης της μάζας: «Στη φύση τίποτα δεν δημιουργείται εκ του μηδενός, τίποτα δεν καταστρέφεται, όλα μεταβάλλονται».

Μελέτησε τη συμπεριφορά των αερίων και ήταν ο πρώτος που έδωσε απάντηση στο άλυτο έως τότε επιστημονικό ερώτημα τι είναι η καύση, η φωτιά. Μελέτησε τη σύσταση του νερού, εξήγησε τι ακριβώς είναι και πώς δουλεύει η αναπνοή στο ανθρώπινο σώμα, μελέτησε το φαινόμενο της ζυμώσεως και στα 25 χρόνια του έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας.

Αυτό που πλήρωσε όμως ήταν το ότι εναντιώθηκε στον Μαρά, έναν δικηγόρο που είχε εκδώσει ένα ψευδοεπιστημονικό εγχειρίδιο με τίτλο «Φυσικές έρευνες επί της πυράς». Ο Μαρά αναδείχθηκε σε έναν εκ των μεγαλύτερων ηγετών της Γαλλικής Επανάστασης και πατώντας στο γεγονός ότι ο Λαβουαζιέ ήταν φοροεισπράκτορας του προηγούμενου καθεστώτος άρχισε να εξαπολύει μύδρους εναντίον του.

Οι επαναστάτες έκλεισαν άμεσα το εργαστήριό του και έπειτα τον συνέλαβαν.

Ο Λαβουαζιέ υπερασπίστηκε μόνος του τον εαυτό του στη δίκη απαριθμώντας τα τεράστια σε όγκο ερευνητικά του επιτεύγματα, για να πάρει την ακόλουθη απάντηση από τον αγράμματο πρόεδρο: «Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται επιστήμονες. Θάνατος».

Ο Γάλλος επιστήμονας στα 51 του χρόνια οδηγήθηκε στη λαιμητόμο, μαζί με άλλους 27 καταδικασμένους, και εκτελέστηκε. Ενάμιση χρόνο αργότερα, μετά τον θάνατο του Ροβεσπιέρου και του Μαρά, επέτρεψαν στη γυναίκα του, Μαρί Αν, να πάρει τα όργανα και τις σημειώσεις του νεκρού.

Με μια ματιά…

1429: Η Ιωάννα της Λωραίνης κάνει τους Άγγλους να άρουν την πολιορκία της Ορλεάνης, αλλάζοντας τη ροή του Εκατονταετούς Πολέμου.

1821: Ελληνική Επανάσταση: οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στο Χάνι της Γραβιάς.

1886: Ο φαρμακοποιός Τζον Στιθ Πέμπερτον πωλεί πρώτος ένα ανθρακούχο ποτό με το όνομα Coca-Cola ως γιατροσόφι. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1897: Λήγει με ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας ο πόλεμος με την Τουρκία. Το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας.

1898: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

1902: Εκρήγνυται το όρος Πελέ στη Μαρτινίκα, καταστρέφοντας την πόλη Σεν Πιέρ και σκοτώνοντας πάνω από 30.000 ανθρώπους. Ελάχιστοι άνθρωποι επιβίωσαν από την έκρηξη.

1912: Ιδρύεται η Paramount Pictures.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: τερματίζεται η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με την αεροπορική επίθεση από αεροπλανοφόρο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού και τη βύθιση του αεροπλανοφόρου «Λέξινγκτον» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η ναυμαχία σηματοδοτεί την πρώτη φορά στη ναυτική Ιστορία όπου δύο εχθρικοί στόλοι μάχονται χωρίς οπτική επαφή μεταξύ των πολεμικών πλοίων.

1945: Η ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.

1972: Πόλεμος του Βιετνάμ: ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την εντολή του να τοποθετηθούν νάρκες θαλάσσης στα μεγάλα λιμάνια του Βορείου Βιετνάμ προκειμένου να ανακόψουν τη ροή όπλων και άλλων αγαθών στο κράτος.

1980: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει την εξάλειψη της ευλογιάς.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110