Ο μαραθώνιος για την ειρήνη και τη δημοκρατία
Στις 21 Aπριλίου 1963 το ελληνικό Kίνημα Eιρήνης οργανώνει την πρώτη Mαραθώνια Πορεία Eιρήνης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή την είχε απαγορεύσει.
Παράλληλα, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή ανακοινώνουν ότι για την 21η Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιούταν η πορεία, απαγορευόταν κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο σε ολόκληρη τη χώρα. Η πορεία πραγματοποιείται και ο ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστατεί.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής «την 21η Απριλίου του 1963 η πρωτεύουσα βρισκόταν επί ποδός πολέμου. Διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα, έτοιμα προς δράσιν εις περίπτωσιν ανάγκης. Ακόμα και ναύται του Λιμενικού εχρησιμοποιήθησαν διά τη φρούρησιν της παραλίας του Μαραθώνος, διά τον φόβον προφανώς... αποβάσεως των οπαδών του Συνδέσμου "Μπέρτραντ Ράσελ"». Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 10.000 άνδρες της Aστυνομίας, της Xωροφυλακής, του Λιμενικού Σώματος. Oι προσβάσεις προς τον Mαραθώνα αποκλείονται.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
O κύριος όγκος των «οδοιπόρων της ειρήνης», περί τους 3.000, αναχαιτίζεται, απωθείται, διαλύεται στους Aμπελοκήπους, στο ύψος της Αγίας Tριάδας, και στον Άγιο Δημήτριο, στην οδό Πανόρμου. Συλλαμβάνονται 628, ανάμεσά τους ο Mίκης Θεοδωράκης και ο Aλέκος Aλεξανδράκης.
Στον Tύμβο του Mαραθώνα μπόρεσαν να φτάσουν τέσσερις. Ανάμεσά τους ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Aπό τον Tύμβο θα ξεκινήσει την πορεία που θα μείνει στην Ιστορία του ελληνικού ειρηνιστικού κινήματος ως η «Πρώτη Πορεία Eιρήνης». Kρατάει στα υψωμένα χέρια του ένα απλό πανό με τη λέξη «EΛΛAΣ» και με το σύμβολο του «Συνδέσμου Eιρήνης Mπέρτραντ Pάσελ», τον κύκλο με τον τσακισμένο σταυρό, παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Έτσι διήνυσε πέντε χιλιόμετρα προς την Αθήνα.
Στη Ραφήνα οι αρχές ασφαλείας επιχείρησαν να τον σταματήσουν και να τον σύρουν στο δάσος. Απέτυχαν όμως μετά την επέμβαση κατοίκων της περιοχής και όσων συνοδεύουν τον Λαμπράκη.
Οι τελευταίοι συνελήφθησαν κοντά στο Πικέρμι και ο Λαμπράκης κοντά στο Χαρβάτι. Οι αρχές ασφαλείας τον επιβιβάζουν σε ένα όχημα και, αφού τον περιφέρουν για τρεισήμισι ώρες, τον εγκαταλείπουν στη Νέα Ιωνία. «Η πορεία ειρήνης, έστω και συμβολικά, έγινε μολονότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα που ούτε στην κατοχή είχαμε γνωρίσει. Ακολουθώντας πολιτική βάσεων και πυρηνικών υποβρυχίων "Πολάρις", δεν θέλησε να επιτρέψει στον λαό να εκδηλώσει τη θέλησή του για ειρήνη. Δεν το κατόρθωσε» θα δηλώσει ο Λαμπράκης στον Τύπο.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1915: Γεννιέται ο Άντονι Κουίν, Μεξικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ.
1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.
1934: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Daily Mail» η «φωτογραφία του χειρουργού», η πιο διάσημη φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το τέρας του Λοχ Νες (το 1999 αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα).
1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.
1954: Πεθαίνει ο Ευγένιος Ευγενίδης, Έλληνας εφοπλιστής και μεγάλος εθνικός ευεργέτης.
1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
1987: Αποκαλύπτεται κατάχρηση 480 εκατομμυρίων δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Ο διευθυντής του και πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα καταλήξει στη φυλακή, παρά τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των φιλάθλων της ομάδας.
1990: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.
1996: Η κεντροαριστερή συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι.
2001: «Δολοφονικό» μαρκάρισμα του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, στον Άλφι Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Κιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το έκανε για εκδίκηση, τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές και πρόστιμο-ρεκόρ 150.000 λιρών για δυσφήμηση του αθλήματος.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Νίκος Κανελλάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός.
2010: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο έβδομος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από το 1980 έως το 2001, πεθαίνει από καρδιά στο νοσοκομείο «Quiron» της Βαρκελώνης σε ηλικία 90 ετών.
2016: Πεθαίνει ο Πρινς, σπουδαίος Αμερικανός τραγουδοποιός.