Το έθιμο της Πρωταπριλιάς
Καλό μήνα! Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που έχει έρθει και στην Ελλάδα από την Ευρώπη.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Η πιο διαδεδομένη εξ αυτών έχει ρίζες στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Έως το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, την άνοιξη. Εκείνη τη χρονιά ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ αποφάσισε να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετέφερε την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτήν την αλλαγή και συνέχισαν να κάνουν Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι η 1η Απριλίου από Πρωτοχρονιά μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας και φάρσας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης και δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιοχές θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει με ένα αθώο ψέμα τον άλλον θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο, το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή», ενώ ο λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή.
1824: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήρθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικαστεί την επομένη ως «επίβουλος της πατρίδος και προδότης».
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο… πάπας του αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος, συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο «Πραξικόπημα της μπιραρίας», αλλά θα εκτίσει μόνο εννέα μήνες στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γράφει το βιβλίο «Ο Αγών μου».
1955: Στην Κύπρο η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία που θα αφήσει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!
1969: Συνωστισμός αρχηγών κρατών και πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο στην Ουάσινγκτον για την κηδεία του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
1976: Ιδρύεται η εταιρεία πληροφορικής Apple.
1987: Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.
1990: Το κλασικό σκωτσέζικο ντέρμπι Ρέιντζερς - Σέλτικ στο «Άιμπροξ» είναι ο πρώτος αγώνας της λίγκας που μεταδίδεται από δορυφόρο από το BSB της Αγγλίας.
1992: Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης (1977-87) Χουανίτο σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 37 ετών.
1997: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 65-57 τον Παναθηναϊκό και με νίκες 2-0 προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Ρώμη, το οποίο και θα κατακτήσει.
2001: Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδίνεται στις ειδικές δυνάμεις, για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.