Ο τελευταίος θανατοποινίτης
Ο Βασίλης Λυμπέρης ήταν ο τελευταίος πολίτης ο οποίος εκτελέστηκε μετά από σε βάρος του καταδίκη για ποινικό αδίκημα.
Η εκτέλεσή του (Ηράκλειο Κρήτης, πεδίο βολής της ΣΕΑΠ, 25 Αυγούστου 1972) έμελλε να είναι η τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στην Ιστορία της Ελλάδας. Τα δικαστήρια συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους εις θάνατον και μετά τον Λυμπέρη, αλλά τελικά κανένας δεν εκτελέστηκε μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 1993.
Στις 5 Ιανουαρίου του 1972 ο Λυμπέρης πυρπολεί την οικία τής εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων: της εν διαστάσει συζύγου του, Βασιλικής Λυμπέρη, 24 ετών, της πεθεράς του, Αντιγόνης Μάρκου, 55 ετών, της κόρης του, Παναγιώτας Λυμπέρη, δυόμισι ετών, του γιου του, Γιώργου Λυμπέρη, ενός έτους.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο δράστης είχε και τρεις φίλους του συνεργούς στο έγκλημα και η υπόθεση είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη την εποχή εκείνη. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας (6 Μαΐου 1972) ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον (για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά), όπως και ένας από τους συνεργούς του (ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος), ενώ οι υπόλοιποι δύο καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές.
Η εκτέλεση του Λυμπέρη έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης. Τον Λυμπέρη φόνευσε δωδεκαμελές εκτελεστικό απόσπασμα (μόνο τα έξι όπλα περιείχαν αληθινά πυρά). Η εκτέλεση του Αγγελόπουλου ανεστάλη λόγω του νεαρού της ηλικίας και το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Το περιστατικό της δολοφονίας μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.
1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.
1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.
1950: Στην Ελλάδα αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.
1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου στην εισβολή των στρατιωτικών και την εκπαραθύρωσή του (Άνοιξη της Πράγας).
1988: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από ανακοπή καρδιάς ο μπασκετμπολίστας των Γιούτα Τζαζ, Πιτ Μάραβιτς, ο επονομαζόμενος «Pistol Pete».
1989: Το καλωδιακό δίκτυο ESPN αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 175 αγώνων μπέιζμπολ τον χρόνο για 400 εκατομμύρια δολάρια.
2009: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών ο πρώην αθλητής του Πανιωνίου, Βαγγέλης Δεπάστας.
2009: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από Καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο μεγάλος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Εουσέμπιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ