Η προσπάθεια πτήσης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Στις 3 Ιανουαρίου του 1496 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.
Από τον 15ο αιώνα προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά τη δυνατότητα κατασκευής πτητικών μηχανών, μελετώντας προσεκτικά την πτήση των πουλιών. Ο Ντα Βίντσι, απορρίπτοντας την κεντρική ιδέα της θεωρίας του Αριστοτέλη, υποστήριξε ότι ο αέρας αντιτίθεται στην πτήση. Ξεκινώντας όμως από τη σωστή αυτή άποψη, διατύπωσε τη λανθασμένη θεωρία ότι η κίνηση των φτερών των πουλιών δημιουργεί συμπίεση του αέρα από την κάτω μεριά τους. Έτσι, η πτήση των πουλιών είναι δυνατή γιατί μπορούν να στηρίζονται πάνω στις συμπυκνώσεις του αέρα και να πετούν. Μετά από πειράματα κατέληξε και στο πολύ σωστό συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τετράγωνο του βάρους που πρόκειται να πετάξει και του κυκλικού μήκους του φτερού της πτητικής μηχανής. Έτσι υπολόγισε ότι για να πετάξει ένας άνθρωπος χρειάζεται φτερά μήκους περίπου 12 μέτρων. Σχεδίασε και κατασκεύασε πολλά πρότυπα πτητικών μηχανών που καμία δυστυχώς για αυτόν δεν είχε επιτυχία. Αργότερα παρατηρήθηκε ότι ορισμένα πουλιά μπορούσαν να πετούν χωρίς να κουνούν τα φτερά τους, απλώς γλιστρώντας μέσα στον αέρα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όπως και μερικοί άλλοι, έτσι και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, πολυμήχανος και εφευρετικός καθώς ήταν, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της πτήσης του ανθρώπου σχεδιάζοντας περίπου 10 πρότυπα πτητικών μηχανών τα οποία έχουν πολυάριθμες ομοιότητες με τις σύγχρονες μηχανές. Μερικά από τα πιο επιτυχημένα κατασκευάσματα ήταν το αερόστατο, το πρότυπο ελικοπτέρου και το ανεμόπτερο που βασιζόταν περισσότερο στην ανατομία του πουλιού.
Παρατηρώντας το αερόστατο, βλέπουμε πως με βάση τις θεωρίες του Ντα Βίντσι ένα αερόστατο πρέπει να είχε σκελετό σαν πυραμίδα με τετραγωνισμένη βάση. Επίσης πρέπει στο επάνω μέρος του αερόστατου να καλύπτεται με μία ενισχυμένη τέντα με πλάτος και ύψος 12 βραχίονες (μονάδα μέτρησης της τότε εποχής). Υποστήριζε πως με το αερόστατο κάποιος άνθρωπος μπορούσε να πηδήξει από οποιοδήποτε ύψος χωρίς να υποστεί κανέναν απολύτως τραυματισμό.
ME MIA MATIA...
1911: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς.
1939: Γεννιέται ο Νίκος Αλέφαντος, προπονητής ποδοσφαίρου.
1962: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δρχ. το απλό και 60 δρχ. το αριθμημένο. Σαράντα ένα χρόνια αργότερα, στις 5/5/2003, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του γηπέδου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.
1992: Πραγματοποιείται συνάντηση διπλωματών από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συζητούν τη μη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία», των συμβόλων αλλά και την παύση της προπαγάνδας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
2004: Η πτήση 604 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με απολογισμό 148 νεκρούς, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ιστορία της Αιγύπτου.
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής των Gerry and the Pacemakers που το 1963 έκανε επιτυχία το γνωστό τραγούδι «You'll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ και έγινε ο ύμνος της.