Μάτζικ Τζόνσον: Η «βόμβα» που συντάραξε τον μπασκετικό κόσμο
Στις 7 Νοεμβρίου 1991 ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση, έχοντας βρεθεί θετικός στον HIV.
«Λόγω του ιού HIV από τον οποίο έχω προσβληθεί, θα πρέπει να αποσυρθώ από τους Λέικερς. Σήμερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό HIV. Η γυναίκα μου είναι καλά. Οι εξετάσεις της ήταν αρνητικές. Σκοπεύω να ζήσω για πολύ καιρό. Σίγουρα, πλέον, χωρίς την πίεση του πρωταθλητισμού, θα μπορέσω να απολαύσω άλλες χαρές της ζωής. Θα μου λείψει το παιχνίδι, αλλά σκοπεύω να γίνω ομιλητής για τον ιό HIV για να πω σε όλα τα νεαρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ασφαλές σεξ. Μερικές φορές είσαι λίγο αφελής και νομίζεις ότι δεν θα τύχει κάτι τέτοιο σε σένα. Συνέβη σε μένα, αλλά σκοπεύω να το αντιμετωπίσω. Η ζωή μου θα συνεχιστεί. Η ζωή συνεχίζεται και θα είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος».
Με αυτά τα λόγια στις 7 Νοεμβρίου του 1991 ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ, ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον, καθήλωσε τον παγκόσμιο και όχι μόνο αθλητισμό δηλώνοντας πως αποχωρεί από την ενεργό δράση, έχοντας βρεθεί θετικός στον HIV. Το σοκ ήταν μεγάλο στο άκουσμα της ανακοίνωσης, όπως φυσικά και στους κόλπους του ΝΒΑ, με πολλούς συμπαίκτες αλλά και αντιπάλους του Μάτζικ να αγωνιούν για τη ζωή του, ενώ η σχετική είδηση έγινε φυσικά πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Τζόνσον λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε τελικά στα παρκέ. Παρότι δεν έλειψαν οι φοβικές τάσεις, με παράδειγμα τον Καρλ Μαλόουν των Γιούτα Τζαζ, που είχε αρνηθεί να αγωνιστεί μαζί του, φοβούμενος ότι με την επαφή με το δέρμα ή τον ιδρώτα του Τζόνσον θα κολλούσε τον ιό, ο Μάτζικ όχι μόνο έπαιξε στο All Star Game του 1992, οδηγώντας τη Δύση στη νίκη με 153-113 κατά της Ανατολής (παίρνοντας και τον τίτλο του MVP), αλλά μεταξύ άλλων συμπεριλήφθηκε και στην αυθεντική Ντριμ Τιμ που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Από την προσωπική του περιουσία χρηματοδότησε όσο μπορούσε την έρευνα αλλά και τον αγώνα για την καταπολέμηση και την ενημέρωση κατά του ιού μέσω του ιδρύματός του Magic Johnson Foundation, ενώ αποτελεί επίσης έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε κινηματογράφο και εστιατόρια. Ο ύψους 2,06 μ. πλέι μέικερ, που μνημονεύεται μέχρι σήμερα για τις εντυπωσιακές του ασίστ, αγωνίστηκε σε όλη την καριέρα του στους Λέικερς και στις δεκατρείς σεζόν της πορείας του κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα τη δεκαετία του ’80 και αναδείχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ.
Με μια ματιά…
1910: Έφυγε από τη ζωή ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι («Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα»).
1913: Γεννήθηκε ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.
1913: Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλοσόφους του 20ού αιώνα αλλά και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμύ.
1917: Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι Μπολσεβίκοι του Βλαντιμίρ Λένιν μπαίνουν στα Χειμερινά Ανάκτορα και καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία.
1980: Πέθανε ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακ Κουίν.
1985: Αποφυλακίζεται μετά από 19 χρόνια ο Ρούμπιν Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος των μεσαίων βαρών είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Η ιστορία του θα γυριστεί σε ταινία το 2000 με τίτλο «The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
2019: Ο Περικλής Βασιλάκης πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο. Ήταν από τους πιο γνωστούς διαιτητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα καθώς και διεθνής διαιτητής. Πρώτος του αγώνας ήταν το 1983 (Παναθηναϊκός - Απόλλων). Στην καριέρα του διετέλεσε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό και ήταν καθηγητής διαιτησίας, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από την παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές ως κριτικός διαιτησίας.