Όταν «έφυγε» ο θρύλος του Θρύλου, Λεωνίδας Ανδριανόπουλος
Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια (25/10/11), άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 100 ετών ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, τελευταίο εν ζωή μέλος και βενιαμίν της θρυλικής πεντάδας των Ανδριανόπουλων που στελέχωσαν τον Ολυμπιακό αλλά και την Εθνική Ελλάδας.
Είχε ακόμη δύο αδέλφια ποδοσφαιριστές, τον Αριστείδη και τον Στέλιο, ενώ ο όγδοος, ο Σταύρος, ήταν ο μόνος που δεν ασχολήθηκε με την μπάλα.
Πειραιώτης, διέγραψε σημαντική σταδιοδρομία στους «ερυθρόλευκους», ενώ αρχικά ασχολήθηκε με τον στίβο (άλμα τριπλούν και 100 μ.).
Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού για πρώτη φορά το 1927 (συμπληρώνοντας την πεντάδα που δημιούργησε παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς δεν είχε προηγούμενο πέντε αδέρφια να αγωνίζονται στην ίδια ομάδα και μάλιστα στην επίθεσή της!) και τελευταία το 1935, μόλις 24 ετών.
Το προσωνύμιό του ήταν «στραβοσουγιάς» και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το φίλαθλο κοινό. Ήταν τρομερά γρήγορος και δυνατός «μπουκαδόρος». Όργωνε την αριστερή πλευρά της επίθεσης. Συνολικά κατέκτησε τέσσερα πρωτάθλημα Ελλάδας και τρία πρωταθλήματα Πειραιά. Χρίστηκε έντεκα φορές διεθνής, τρεις από τις οποίες διατελώντας αρχηγός (τρίτος αδελφός έπειτα από τους Γιώργο και Βασίλη), ενώ σημείωσε δύο τέρματα.
Μαζί με τον αδελφό του, Στέλιο, στις αρχές της δεκαετίας του ’30 άνοιξαν κατάστημα ένδυσης στον Πειραιά. Μέχρι το πέρας του βίου του ήταν κοντά στον Ολυμπιακό και τιμήθηκε από τις διοικήσεις του για την προσφορά του και το ότι συνέδραμε στη γιγάντωσή του.
Ένας αυθεντικός θρύλος του Θρύλου του ελληνικού αθλητισμού, ετάφη με τη σημαία του συλλόγου (και την ελληνική) να καλύπτει το φέρετρό του, ενώ εν ζωή δόθηκε το όνομά του σε αίθουσα του «Γ. Καραϊσκάκης».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Στο πλευρό τους και Έλληνες οπλαρχηγοί (Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλτινός).
1914: Η Βρετανία, συγχρόνως με την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας, προβαίνει σε προσάρτηση της Κύπρου.
1917: (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) Ξεσπά η Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, αλλιώς Οκτωβριανή Επανάσταση.
1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον πρώην αρχιστράτηγο της στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιο Χατζηανέστη, τους πολιτικούς Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, τον υποστράτηγο ε.α. Ξενοφώντα Στρατηγό και τον υποναύαρχο ε.α. Μιχαήλ Γούδα.
1925: Κατά τις δημοτικές εκλογές, δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπυρίδων Πάτσης, Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και Θεσσαλονίκης ο Μηνάς Πατρίκιος, ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχός της.
1949: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα αγγλικά στρατεύματα.
1959: Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής: ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος 3-2, Πανιώνιος - ΑΕ Νικαίας 3-0, Δόξα Δράμας - Άρης Θεσσαλονίκης 2-2, Ηρακλής - Απόλλων Αθηνών 0-0, Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1, Παγκορινθιακός - Ολυμπιακός Π. 1-0 και Εθνικός Π. - ΑΕΚ 0-1.
1962: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ («Τα σταφύλια της οργής») βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1968: Καταγράφεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας χόκεϊ, 2 ώρες και 25 λεπτά, όπου η Ολλανδία κερδίζει την Ισπανία 1-0 μετά από έξι παρατάσεις.
1979: Με 85% υπερψηφίζεται η αυτονομία της Καταλονίας και των βασκικών εδαφών.
1983: 1.800 Αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλλουν στο νησί της Γρενάδας καταστέλλοντας πραξικόπημα μαρξιστών.
1987: Πραγματοποιείται το πρώτο τουρνουά McDonalds στο Μιλγουόκι. Συμμετέχουν το Μιλγουόκι, η Σοβιετική Ένωση και η Τρέισερ Μιλάνο.