Τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου
Σαν σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1888, εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό. Σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν (1874-1888).
Ο Ευάγγελος Ζάππας, Έλληνας πατριώτης και Βορειοηπειρώτης εθνικός ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού καθώς και στην προαγωγή των τεχνών. Στον περιβάλλοντα χώρο του διεξάγονται σπουδαία πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα.
Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με την επιλογή του χώρου για την ανέγερση του μεγάρου των Ολυμπίων το τοποθετούσαν στην κορυφή του Παναθηναϊκού Σταδίου, απ’ όπου «η Αυλή και οι Ελλανοδίκαι θα ηδύναντο από ευρέος εξώστου να επιβλέπωσι τους αγώνας και τας μυριάδας των περικαθημένων θεατών». Το 1869, όμως, η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε περίπου 80.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης μεταξύ του ναού του Ολυμπίου Διός και του τότε Ανακτορικού Κήπου, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία του Ζάππα το κτίριο να βρίσκεται κατά το δυνατόν εγγύτερα στο Στάδιο. Στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Θεοφιλάς κλήθηκε να αλλάξει το αρχικό σχέδιο που είχε ήδη εκπονήσει ο Φ. Μπουλανζέ. Ύστερα από καθυστερήσεις, στις 20 Ιανουαρίου 1874 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ο Κωνσταντίνος Ζάππας αναθέτει στον Χάνσεν τη σύνταξη καινούργιου σχεδίου, με την πρόθεση να κάνει εν ανάγκη θυσίες σε βάρος του ήδη οικοδομηθέντος τμήματος. Ωστόσο, οι επαγγελματικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της εποχής και οι υπόνοιες για σοβαρές οικονομικές καταχρήσεις οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις και δύο φορές στη διακοπή των εργασιών. Τα εγκαίνια έγιναν τελικά με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888.
Το Ζάππειο Μέγαρο είναι το πρώτο κτίριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση ολυμπιακών αναγκών. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού, και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό για τον οποίο χτίστηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισού, η οποία είχε κατασκευαστεί επίσης με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους πέριξ κήπους συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας εκείνης της εποχής.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1912: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Θεσσαλονίκη.
1960: Ανακοινώνεται ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του Σταδίου Καραϊσκάκη από 20.000 σε 40.000 θέσεις με επέκταση των κερκίδων του.
1977: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο Ρόνι Βαν Ζαντ, μέλος των Lynyrd Skynyrd. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος τραυματίζονται σοβαρά, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου οι Lynyrd Skynyrd θα έδιναν συναυλία στο τοπικό πανεπιστήμιο.
1982: Η Σπαρτάκ Μόσχας προηγείται της Χάαρλεμ με 1-0 στην παράταση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο στάδιο «Λένιν». Πολλοί θεατές, που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το γήπεδο, επιχειρούν να επιστρέψουν στην εξέδρα όταν ο Σεργκέι Σέτσοφ σημειώνει το δεύτερο γκολ. Οι αστυνομικοί, όμως, τους εμποδίζουν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 66 άτομα να πέσουν στις σκάλες και να ποδοπατηθούν. Πολλοί όμως, συμπεριλαμβανομένων συγγενών των θυμάτων, ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στους 340.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών από καρκίνο του πνεύμονα ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος.
2011: Δολοφονείται από αντάρτες ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι.
2014: Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής Σπύρος Ζαγοραίος.
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Μάκης Δενδρινός, που τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από οξύ έμφραγμα.