Black Friday, η «Μαύρη Παρασκευή» του 1869
Οι δύο κερδοσκόποι που ξεγέλασαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και κατέστρεψαν την οικονομία με την τιμή του χρυσού. Πώς κατέρρευσε το χρηματιστήριο 60 χρόνια πριν από το κραχ του 1929.
Σαν σήμερα, πριν από 152 χρόνια (24/9/1869), η «Μαύρη Παρασκευή» άλλαξε την ιστορία της οικονομίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. O Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie, επιχειρούν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, η κυβέρνηση την απελευθερώνει και ακολουθεί πανικός στη Wall Street, με κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού.
Ο Γκουλντ ήρθε σε επαφή με τον τραπεζίτη Τζιμ Φισκ, ο οποίος έθεσε στη διάθεσή του 7 εκατομμύρια σε χρυσό. Μέσα σε λίγες ημέρες οι δυο τους είχαν αγοράσει 60 εκατομμύρια σε χρυσό. Γρήγορα διαδόθηκε η φήμη ότι μια ομάδα επενδυτών προσπαθούσε να κατευθύνει την αγορά χρυσού. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Γκραντ έμαθε για τη σκευωρία και απειλούσε να τινάξει στον αέρα την αγορά. Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Γκουλντ και ο Φισκ ξεκίνησαν να πωλούν κρυφά όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Την επόμενη μέρα η τιμή του χρυσού είχε εκτοξευθεί. Ο Φισκ συνέχιζε να πουλάει σαν τρελός, ενώ δημοσιογράφοι και μεσίτες είχαν κατακλύσει τη Wall Street. Ο Πρόεδρος Γκραντ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να ανοίξει τα θησαυροφυλάκια και να πουλήσει 4 εκατομμύρια χρυσού. Αμέσως η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 30 μονάδες και η αγορά χρεοκόπησε. Χιλιάδες επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά και τουλάχιστον ένας αυτοκτόνησε. Η οικονομία υπέστη τεράστια ζημιά και η πολιτική καριέρα του Γκραντ κινδύνευσε.
Ο Φισκ υποστήριξε ότι δεν έκανε εκείνος τις συναλλαγές, αλλά οι μεσίτες. Με τις ισχυρές διασυνδέσεις που διατηρούσαν με τον δικαστικό και πολιτικό κόσμο κατάφεραν να ξεφύγουν από τον νόμο. Ο Γκουλντ κέρδισε μερικά εκατομμύρια, τα οποία όμως ξόδεψε στις αγωγές οι οποίες ακολούθησαν μετά το κραχ. Ωστόσο, δεν καταστράφηκε οικονομικά. Δέκα χρόνια αργότερα είχε υπό τον έλεγχό του τρεις ακόμα σιδηρόδρομους της Δύσης και η περιουσία του είχε αυξηθεί εντυπωσιακά. Ο Τύπος τον ανέφερε ως τον άνθρωπο που έκανε ό,τι ήθελε στη Wall Street. Όταν πέθανε το 1892, η περιουσία του ανερχόταν στα 72 εκατομμύρια δολάρια, που σε σημερινά χρήματα υπολογίζονται σε 1,76 δισ. δολάρια.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στη Σύρο.
1908: Οι Κρητικοί κηρύσσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1965: Η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
1969: Σκοτώνεται σε τροχαίο λίγο έξω από την Κατερίνη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού από το 1968 Κωνσταντίνος Μπουζάκης.
1982: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος σταρ της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ στα 26 του χρόνια.
1991: Το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Nirvana κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του, το Nevermind, το οποίο θα τους οδηγήσει στο να γίνουν αστέρια στον χώρο της εναλλακτικής ροκ.
2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2000: Ο Κάχι Καχιασβίλι κερδίζει το τρίτο συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιό του και δεύτερο για την Ελλάδα στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2002: Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
2005: Η Ελλάδα με τρίποντο του Διαμαντίδη κερδίζει 67-66 τη Γαλλία στον ημιτελικό του Eυρωμπάσκετ.