Η γέννηση της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Σαν σήμερα, στις 2 Αυγούστου 1942, γεννιέται στη Λίμα του Περού μη Ιζαμπέλ Αλιέντε, μία από τις πρώτες Λατινοαμερικάνες συγγραφείς που γνώρισαν διεθνή επιτυχία.
Θα ξεκινήσει να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα σε ηλικία 39 ετών, το 1981. Εκείνη την περίοδο βρίσκεται εξόριστη στη Βενεζουέλα, αφού ο θείος της, Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, έχει ανατραπεί από τον δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ. Όταν ενημερώνεται από την οικογένειά της ότι ο παππούς της είναι ετοιμοθάνατος, ξεκινά να του γράφει ένα γράμμα, που καταλήγει να γίνει το χειρόγραφο του βιβλίου «Το σπίτι των πνευμάτων». Παρότι αρχικά απορρίπτεται από πολλούς εκδοτικούς οίκους, η Αλιέντε καταφέρνει να εκδώσει το μυθιστόρημα στο Μπουένος Άιρες το 1982.
«Το σπίτι των πνευμάτων» γίνεται αμέσως τεράστια εκδοτική επιτυχία και μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Τρουέμπα αλλά και την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας, συνδυάζοντας το φανταστικό στοιχείο με τον ρεαλισμό.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
338 π.Χ.: Ο μακεδονικός στρατός υπό την ηγεσία του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας νικά τις συνασπισμένες δυνάμεις της Αθήνας και της Θήβας στη μάχη της Χαιρώνειας, εξασφαλίζοντας τη μακεδονική ηγεμονία στην Ελλάδα και στο Αιγαίο.
216 π.Χ.: Β’ Καρχηδονιακός Πόλεμος, μάχη των Καννών: ο καρχηδονιακός στρατός με επικεφαλής τον Αννίβα νικά τον αριθμητικά ανώτερο ρωμαϊκό στρατό.
461: Ο Μαϊοριανός συλλαμβάνεται κοντά στην Τορτόνα (βόρεια Ιταλία) και καθαιρείται από τον στρατηγό Ρικίμερο.
1274: Ο Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας επιστρέφει από τις σταυροφορίες και δεκαεπτά ημέρες αργότερα στέφεται βασιλιάς.
1610: Ο Χένρι Χάντσον πλέει σε αυτόν που είναι σήμερα γνωστός ως Κόλπος Χάντσον, νομίζοντας ότι βρήκε το βορειοδυτικό πέρασμα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.
1776: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
1798: Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: η ναυμαχία του Νείλου καταλήγει σε νίκη των Βρετανών.
1830: Ο Κάρολος Ι’ της Γαλλίας παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του εγγονού του, Ερρίκου Ε’.
1869: Το ιαπωνικό ταξικό σύστημα των σαμουράι, των αγροτών, των τεχνιτών και των εμπόρων καταργείται ως μέρος της Μεταρρύθμισης Μεϊτζί (παραδοσιακή ιαπωνική ημερομηνία 25 Ιουνίου 1869).
1903: Λαμβάνει χώρα η αποτυχημένη Εξέγερση του Ίλιντεν, υπό την ηγεσία της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης, κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1913: Ο Χρήστος Κάκαλος κατακτά την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2.917 μέτρα), μαζί με τους Ελβετούς Φρεντερίκ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπο Μποβί.
1916: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αυστριακό σαμποτάζ προκαλεί τη βύθιση του ιταλικού θωρηκτού «Λεονάρντο ντα Βίντσι» στον Τάραντα.
1918: Η Ιαπωνία ανακοινώνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Σιβηρία.
1918: Πραγματοποιείται στο Βανκούβερ η πρώτη γενική απεργία στην Ιστορία του Καναδά.
1923: Ο αντιπρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ γίνεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον θάνατο του Προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ.
1932: Ο Καρλ-Ντέιβιντ Άντερσον ανακαλύπτει το ποζιτρόνιο (αντισωματίδιο του ηλεκτρόνιου).
1934: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται Φύρερ της Γερμανίας μετά τον θάνατο του Προέδρου Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.
1939: Οι Αϊνστάιν και Σίλαρντ γράφουν επιστολή στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ για την ανάγκη αναπτύξεως πυρηνικού όπλου.
1945: Τελειώνει η Διάσκεψη του Πότσδαμ, όπου οι Σύμμαχοι συζήτησαν για το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας.
1969: Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 7» περνάει από τον πλανήτη Άρη και τον φωτογραφίζει.
1980: Θάνατος 85 ανθρώπων από έκρηξη βόμβας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια.
1985: Συντριβή αεροσκάφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντάλας με 137 νεκρούς.
1990: Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν εισβάλλει στο Κουβέιτ, μετά την τοποθέτηση εξεδρών άντλησης πετρελαίου του δευτέρου στη μεθόριο περιοχή.