To πέναλτι στην ποδοσφαιρική μας ζωή
Το πέναλτι θα είναι πάντα σημείο διαφωνίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού θα αποτελεί μια ευκαιρία για εύκολο γκολ στην ομάδα που το κερδίζει.
Ο ποδοσφαιρικός αυτός όρος καθιερώθηκε σαν σήμερα, στις 2 Ιουνίου 1891, στην Αγγλία μετά από ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και ένα ολόκληρο ανθρώπινο τείχος που στήθηκε στα γκολπόστ. Όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να μπαίνει για τα καλά στη συνείδηση του κόσμου, πολύ πριν γίνει επαγγελματικό, δεν υπήρχε η έννοια του πέναλτι, γεγονός που επέτρεπε στους αμυνόμενους να αποκρούουν την μπάλα με το χέρι χωρίς να τιμωρούνται με το ελεύθερο λάκτισμα από τα έντεκα βήματα. Μοναδικό κέρδος σε παραβάσεις εντός περιοχής ήταν το φάουλ, το οποίο εκτελείτο εκτός περιοχής.
Το 1890, λοιπόν, ο Ιρλανδός Γουίλιαμ Μακ Κραμ, ερασιτέχνης τερματοφύλακας, μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιρλανδίας και πετυχημένος διευθυντής στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, πρότεινε την εφαρμογή του πέναλτι. Το 1891 ήταν η χρονιά που οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου θεώρησαν ότι έφτασε η στιγμή για τη μεγάλη αλλαγή, αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ολυμπιακός: Παρέλαση στην Ευρωλίγκα!
- Γουίλιαμ Μακ Κραμ
Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 1891, στον προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Στόουκ Σίτι και Νοτς Κάουντι, συνέβησαν πράγματα αδιανόητα για το σημερινό ποδόσφαιρο. Η Νοτς προηγείτο 1-0 όταν ένας αμυντικός της έκοψε την μπάλα με το χέρι του λίγο πριν περάσει από τη γραμμή του τέρματος. Αντί για πέναλτι, όμως, δόθηκε φάουλ, με τους παίκτες της Νοτς να στέκουν σαν ένα τείχος μπροστά από το τέρμα. Γεγονός που δεν έφερε το εύκολο γκολ για την ομάδα της Στόουκ Σίτι, η οποία και έχασε τον αγώνα. Τότε, λοιπόν, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση: στις 2 Ιουνίου 1891 στη Γλασκώβη εγκρίθηκε η πρόταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την εισαγωγή της εσχάτης των ποινών από τα έντεκα βήματα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1941: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης.
1962: Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου η αστυνομία αναγκάζεται να παρέμβει πολλές φορές στις συγκρούσεις μεταξύ των Χιλιανών και των Ιταλών παικτών, σε ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.
1969: Πεθαίνει στο νοσοκομείο ο κορυφαίος Σέρβος μπασκετμπολίστας Ραντιβόι Κόρατς, μετά από τροχαίο που έγινε την προηγούμενη μέρα σε προάστιο του Σαράγεβο.
1971: O Άγιαξ κερδίζει 2-0 τον Παναθηναϊκό στον 16ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
1980: Με απόφαση της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής ο Ηρακλής υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική, αφού κρίνεται ένοχος απόπειρας δωροδοκίας στις 17 Μαΐου 1980, όταν λίγες ημέρες πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ άνθρωποί του προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Φιλώτα Πέλλιο του ΠΑΟΚ.
1983: Μετά από αναγκαστική προσγείωση λόγω πυρκαγιάς κατά την πτήση, 23 επιβάτες της πτήσης 797 της Air Canada σκοτώνονται από στιγμιαία ανάφλεξη πυρκαγιάς όταν ανοίγουν οι πόρτες του αεροσκάφους. Λόγω αυτού του γεγονότος δημιουργούνται πολλοί νέοι κανονισμοί ασφαλείας.
1997: Στο Ντένβερ ο Τίμοθι Μακβέι κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία 15 ατόμων και για συνωμοσία λόγω του ρόλου του στη βομβιστική επίθεση στο ομοσπονδιακό κτίριο «Alfred P. Murrah» στην Οκλαχόμα Σίτι το 1995, όπου σκοτώθηκαν 168 άτομα. Εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.
2012: Μετά το έπος στην Κωνσταντινούπολη και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός κερδίζει 82-76 στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας.
2015: Η ανδρική ομάδα πόλο του Ολυμπιακού «σκουπίζει» τον Παναθηναϊκό και κατακτά το τρίτο συνεχόμενο και 29ο πρωτάθλημα στην Ιστορία της.