O ματωμένος τελικός του «Χέιζελ»
Σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ματωμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.
Πέρασαν 36 χρόνια από την τραγωδία του «Χέιζελ». Ήταν 29 Μαΐου 1985, όταν 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ματωμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.
Champions League, Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: Τηλεοπτικός οδηγός για τον τελικό με... Μαρτίνς, Τσιμίκα
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μία εξέδρα που κατέρρευσε από την υπεραριθμία, ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι και η αδιαφορία των αρμοδίων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, σκορπώντας θλίψη, δυστυχία και σοκ σε 39 οικογένειες.
Το γήπεδο των Βρυξελλών ήταν κατάμεστο από 60.000 θεατές, 25.000 για κάθε ομάδα και 10.000 σε ουδέτερη ζώνη. Εκεί όμως υπήρχαν πολλοί φίλοι της Γιουβέντους, λόγω των πολλών Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο, αλλά και κάποιοι φίλοι της Λίβερπουλ, σαφώς λιγότεροι όμως. Στις εξέδρες των Άγγλων αρκετοί μπήκαν χωρίς εισιτήριο, δημιουργώντας μία ανυπόφορη κατάσταση.
Περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην ουδέτερη ζώνη, στον τομέα Z. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου.
Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι ωστόσο έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και 1 Ιρλανδός) και αρκετές εκατοντάδες ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν.
Οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους καλούσαν τα πλήθη να ηρεμήσουν, ενώ οι άνωθεν εντολές ήταν να ξεκινήσει κανονικά ο αγώνας. Θρήνος στην εξέδρα, παρωδία στο γήπεδο. Τα σφυρίγματα του Ελβετού διαιτητή Ντάινα ήταν σκανδαλώδη υπέρ της Γιουβέντους. Στο 56’ ο Μπόνιεκ ανατράπηκε εκτός περιοχής, αλλά ο ρέφερι καταλόγισε πέναλτι, με τον Πλατινί να σκοράρει από την άσπρη βούλα. Τα επεισόδια των φίλων της Γιούβε με την αστυνομία δεν είχαν σταματήσει ακόμα και την ώρα του τελικού, ενώ ο Ντάινα δεν έδωσε καθαρό πέναλτι σε ανατροπή του Γουίλαν, στερώντας από τη Λίβερπουλ την ευκαιρία να ισοφαρίσει.
Χρόνια μετά την τραγωδία ο αξιωματικός Γιόχαν Μαχί, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ζώνης Ζ, καταδικάστηκε για εγκληματική αμέλεια. Το 1988 ο επικεφαλής της βελγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Άλμπερτ Ρούσενς, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. Ήταν εκείνος που επέτρεψε στους οπαδούς της Γιουβέντους να πάρουν εισιτήρια σε ζώνες όπου έπρεπε να βρίσκονται μόνο οπαδοί της Λίβερπουλ.
Η βρετανική αστυνομία εξέτασε από την πλευρά της το βίντεο του αγώνα και συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας. Το 1989, ύστερα από δίκη πέντε μηνών στο Βέλγιο, 14 οπαδοί της Λίβερπουλ καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά ουδείς εξέτισε ποινή κάθειρξης. Το «Χέιζελ» συνέχισε να λειτουργεί για περίπου δέκα χρόνια δίχως να γίνονται ποδοσφαιρικά ματς και το 1995 γκρεμίστηκε για να φτιαχτεί στη θέση του το «Κινγκ Μποντουέν».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1453: Η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.
1914: Το υπερωκεάνιο «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας» βυθίζεται στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου με απολογισμό 1.102 νεκρούς.
1924: Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ).
1931: Ο Αμερικανός πολίτης Μίκελε Σκίρου εκτελείται από ιταλικό στρατιωτικό εκτελεστικό απόσπασμα λόγω της πρόθεσής του να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι.
1953: Εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις» με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 διεθνή. Το 1956 θα συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1973 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ράλι.
1953: Ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένσινγκ Νοργκέι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην κορυφή του Έβερεστ.
1968: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, νικώντας την Μπενφίκα στο «Γουέμπλεϊ» με 4-1.
1980: Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός κερδίζει με 4-3 την Κυπελλούχο Καστοριά και κατακτά το Σούπερ Καπ.
1982: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γερμανός συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός του 20ού αιώνα Καρλ Ορφ, που το 1937 έγραψε τη σκηνική καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» για σολίστες, χορωδίες και μεγάλη ορχήστρα, αλλά και μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Όσον αφορά το παιδαγωγικό του έργο, η Μέθοδος Ορφ έχει πλέον γίνει η πρότυπη μεθοδολογική προσέγγιση του αντικειμένου, τόσο σε ωδεία και μουσικές σχολές όσο και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γενικής παιδείας.
2000: Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Α’ Εθνικής, αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από 21 χρόνια.
2007: Αυτοκτονεί διά απαγχονισμού ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας, Τοσικάτσου Ματσουόκα, 62 ετών, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο.
2010: Ξεσπούν στη Λαμία επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που έχουν φτάσει για το φάιναλ φορ του χάντμπολ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και καταστροφές στο Χαλκιοπούλειο και να αναβληθεί η διοργάνωση επ’ αόριστον.
2012: Ο Διομήδης Άργους στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης, κατακτώντας τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, το Τσάλεντζ Καπ στο χάντμπολ, παρ’ όλο που ηττάται με 22-20 από την ελβετική Βάκερ Τουν. Στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει με 26-23.
2019: Η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας.