Η εκτέλεση του Μουσολίνι (vid)
Ο ηγέτης του φασιστικού κόμματος της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος διοίκησε με αυταρχικό τρόπο τη χώρα επί σχεδόν 20 χρόνια, δολοφονήθηκε στις 28 Απριλίου του 1945 στο Μιλάνο από Ιταλούς παρτιζάνους.
Tον συνέλαβαν την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει προς την Ελβετία μαζί με την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι. Τα πτώματά τους κρεμάστηκαν σε κεντρική πλατεία του Μιλάνου. Ο δικτάτορας, που οδήγησε την Ιταλία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν σύμμαχος του Χίτλερ, άρχισε να χάνει έδαφος μετά την ήττα του στα ελληνικά βουνά της Ηπείρου.
Μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες σε Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση, η δημοφιλία του Μουσολίνι άρχισε να καταβαραθρώνεται ακόμα και εντός του κόμματός του. Η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Σικελία το 1943 έστρεψε εναντίον του το σύνολο των συντρόφων του. Στις 24 Ιουλίου 1943 το Gran Consiglio del Fascismo (Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο) ψήφισε τη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στον βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙΙ. Ο βασιλιάς κάλεσε τον Μουσολίνι στα ανάκτορα και του αφαίρεσε κάθε εξουσία, ενώ κατά την έξοδό του συνελήφθη και εξορίστηκε στο Γκραν Σάσο (Gran Sasso), στα Αβρούζια Όρη της κεντρικής Ιταλίας, σε πλήρη απομόνωση.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Η υπογραφή παράδοσης από μέρους της νέας ιταλικής κυβέρνησης οδήγησε στην εισβολή από Βορρά των ναζιστικών στρατευμάτων και στην κατάληψη μέρους της βόρειας Ιταλίας. Με μία εντυπωσιακή επιχείρηση Γερμανοί αλεξιπτωτιστές με διοικητή τον Ότο Σκορτσένι απελευθέρωσαν τον Μουσολίνι και τον φυγάδευσαν στα γερμανοκρατούμενα εδάφη. Εκεί τέθηκε επικεφαλής της επονομαζόμενης Repubblica Sociale Italiana (Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας) ή όπως επικράτησε να λέγεται Δημοκρατία του Σαλό, από το όνομα της πόλης όπου έδρευε η κυβέρνηση. Ο ρόλος του ήταν μάλλον διακοσμητικός, αφού ουσιαστικά κυβερνούσαν οι Γερμανοί, ωστόσο είχε την ευκαιρία να εξοντώσει αρκετούς από αυτούς που απομακρύνθηκαν από κοντά του, όπως τον γαμπρό του Γκαλεάτσο Τσιάνο. Τότε συνέγραψε και την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η άνοδος και η πτώση μου».
Στις 27 Απριλίου 1945, λίγο πριν από την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Μιλάνο, κι ενώ ο Μουσολίνι κατευθυνόταν στην πόλη Κιαβέννα μαζί με την ερωμένη του, με σκοπό τη διαφυγή τους στην Ελβετία, συνελήφθησαν από Ιταλούς παρτιζάνους. Την επόμενη μέρα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το ανώτατο αρχηγείο των «εθελοντικών σωμάτων Ελευθερίας» και εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πτώμα του παρέμεινε εκεί για αρκετό διάστημα, όπου και εξευτελιζόταν από τους περαστικούς.
H επίσημη εκδοχή για τον θάνατο του Μουσολίνι βασίζεται στην αφήγηση του Walter Audisio, πρώην κομμουνιστή αντάρτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο 1947. Νωρίτερα, το 1945, είχε δημοσιευθεί στην κομμουνιστική εφημερίδα L’Unita ότι τον Μουσολίνι σκότωσε ο αντάρτης «Colonnello Valerio», χωρίς να αναφέρεται το πραγματικό του όνομα. Η άποψη αυτή της εκτέλεσης γίνεται γενικά αποδεκτή, αλλά μέσα στην Ιταλία έχουν κυκλοφορήσει και άλλες εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές, που στηρίζεται σε μαρτυρία Ιταλού πρώην αντάρτη που ήταν παρών, ο Μουσολίνι εκτελέστηκε από Βρετανούς πράκτορες πριν παραδοθεί στους αντάρτες. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνει ένας πρώην Βρετανός πράκτορας, ο Peter Tompkins. Αυτό φέρεται ότι έγινε κατά διαταγή του Τσώρτσιλ, ο οποίος αγωνιούσε να μην έρθουν στο φως έγγραφα που κατείχε ο Μουσολίνι και έδειχναν την επικοινωνία του με τον Τσώρτσιλ. Δεν έχουν βρεθεί έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τέτοια επικοινωνία, εκτός από δύο επιστολές με τις οποίες ο Τσώρτσιλ ζητά από τον Μουσολίνι να μην εισέλθει στον πόλεμο. H θεωρία αυτή διατυπώνεται και από τον ειδικό στον φασισμό Pierre Milza στο βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Μουσολίνι».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1826: Ο διάσημος Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης.
1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «World» της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου.
1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Επίσης, του αφαιρούνται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.
1971: Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 στον πολυσυζητημένο επαναληπτικό ημιτελικό του 1-4 και παίρνει το εισιτήριο για το «Γουέμπλεϊ».
1974: Η Εθνική Ελλάδος παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο «Μαρακανά» μπροστά σε 100.000 θεατές.
1993: Οκτώ λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα Πανιώνιος – Παναθηναϊκός, και αφού χρεώνεται με το πέμπτο του φάουλ (επιθετικό), ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς χτυπά το κεφάλι του στην μπασκέτα. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό με διατομή του πέμπτου αυχενικού και τομή νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος.
2012: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση του τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και προσθέτει ακόμη ένα νταμπλ στο παλμαρέ του.
2016: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Όσκαρ Αλβαρέζ που είχε αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό (1976-1980), τον ΠΑΣ Γιάννινα (1972-1976) και τον Ατρόμητο (1980-1981).