Τρόμος πάνω από το Άργος
Έκρηξη βόμβας σε επιβατικό αεροσκάφος της TWA, που εκτελούσε την πτήση Ρώμη - Αθήνα και πετούσε πάνω από το Άργος, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων επιβατών και τον τραυματισμό επτά.
Το περιστατικό συνέβη στις 2 Απριλίου 1986 και καταχωρήθηκε ως τρομοκρατικό χτύπημα μιας παλαιστινιακής οργάνωσης.
Το αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρείας TWA απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης το μεσημέρι της 2ας Απριλίου 1986, με προορισμό την Αθήνα. Το Μπόινγκ 727 με επταμελές πλήρωμα και 115 επιβάτες εκτελούσε την πτήση 840. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Αμερικανοί και συνέχιζαν το ταξίδι τους από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Είκοσι λεπτά προτού το αεροπλάνο προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κι ενώ πετούσε πάνω από το Άργος, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο σωσίβιο κάτω από τη θέση 10F εξερράγη, δημιουργώντας μία τρύπα διαμέτρου δύο μέτρων στο πλευρικό τοίχωμα του αεροπλάνου. Τέσσερις επιβάτες εκτοξεύτηκαν έξω από το αεροπλάνο και επτά τραυματίστηκαν από τα θραύσματα της βόμβας, ενώ ο θάλαμος των επιβατών υπέστη άμεση αποσυμπίεση.
Το αεροπλάνο πετούσε σε χαμηλό ύψος (11.000 πόδια = 3.350 μέτρα) και το γεγονός αυτό έσωσε τη ζωή των υπόλοιπων επιβατών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταπέσει. Το πλήρωμα ανέλαβε δράση, καθησυχάζοντας όσο μπορούσε τους επιβάτες, και ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας από τον Τύπο και τους ειδικούς, κατόρθωσε να προσγειώσει το λαβωμένο Μπόινγκ με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναγκαστική προσγείωση.
Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοουμένων επιβατών, που βρέθηκαν τελικά νεκροί, οι τρεις σε ένα χωράφι του Άργους και ο τέταρτος στην παρακείμενη θάλασσα. Επρόκειτο για τρεις Ελληνοαμερικανίδες (μητέρα, κόρη και το ηλικίας οκτώ μηνών βρέφος της) και έναν Αμερικανοκολομβιανό.
Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε ένα παρακλάδι της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη τον προηγούμενο μήνα. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών, ιταλικών και αμερικανικών αρχών, οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης δεν βρέθηκαν για να λογοδοτήσουν.
ME MIA MATIA...
1453: Ο Μωάμεθ Β’, επικεφαλής 250.000 ανδρών, φτάνει προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης.
1912: Ο δύσμοιρος «Τιτανικός» ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές.
1925: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιρειών.
1936: Το BBC κάνει την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της κωπηλατικής μάχης των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που χρονολογείται από το 1829.
1956: Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
1981: Ο Ότο Ρεχάγκελ καλείται, μετά το τροχαίο ατύχημα του Κούνο Κλέτσερ, προπονητή της Βέρντερ Βρέμης, να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, στον πάγκο της οποίας θα καθίσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 1995, αναδεικνύοντας εαυτόν στο μακροβιότερο προπονητή στην Ιστορία της.
1982: Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίδες Νήσους, που τις θεωρεί δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς ανήκουν στη Μ. Βρετανία (Πόλεμος των Φόκλαντς).
1989: Πεθαίνει στο Λονδίνο από καρδιά ο Μανώλης Αγγελόπουλος, Έλληνας Ρομά τραγουδιστής, με σπουδαία καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της καταγωγής του.
2005: Πεθαίνει στο Βατικανό σε ηλικία 84 ετών ο Πολωνός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’. Η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, μέσω του προέδρου της Τζοβάνι Πετρούτσι, ότι η αγωνιστική δραστηριότητα του διημέρου αναβάλλεται.
2008: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.