O άνθρωπος-ψαλιδάκι!

Σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου του 2000, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής Κάρλο Παρόλα. 

O άνθρωπος-ψαλιδάκι!

To όνομά του μπορεί να μη λέει κάτι σε κάποιους και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που θα πρέπει να διαβάσετε την παρακάτω ιστορία. Υπήρξε κεντρικός αμυντικός και αγωνίστηκε σε 334 αγώνες με τη Γιουβέντους, ενώ έπαιξε και με τη Λάτσιο και την αργεντίνικη Μίντλαντ πριν ασχοληθεί με την προπονητική. Ο Παρόλα, λοιπόν, έγινε παγκοσμίως γνωστός από το περίφημο «Bicycle kick» (ψαλιδάκι) που έκανε στον αγώνα Φιορεντίνα - Γιουβέντους στις 15/1/1950. Η φωτογραφία του τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα αργότερα θα γίνει το λογότυπο στις συλλογές αυτοκόλλητων ποδοσφαίρου «Calciatori» της Panini! Το ψαλίδι στη συνείδηση των Ιταλών φιλάθλων έχει καθιερωθεί με την ονομασία «rovesciata alla Parola». Όπως μάλιστα είπε εύστοχα κάποτε ένας Ιταλός ιστορικός «ο Παρόλα έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση τόσο δημοφιλή όσο η πίτσα»!

Ο Παρόλα γεννήθηκε στο Τορίνο στις 20 Σεπτεμβρίου 1921 και υπήρξε σπουδαίος ποδηλάτης ως παιδί, κερδίζοντας τοπικούς αγώνες και έχοντας ιδιαίτερο ταλέντο στις ανηφόρες. «Δυστυχώς δεν ήμουν τόσο καλός στις κατηφόρες» είχε πει κάποτε. Μία πτώση τού στοίχισε ένα σπασμένο χέρι και το μυαλό του σιγά σιγά άφησε το χειροποίητο ποδήλατο που του είχε φτιάξει ο πατέρας του πριν πεθάνει πρόωρα από ανακοπή καρδιάς. Το ποδόσφαιρο άρχισε να τον μαγεύει, αφού στο Κούνεο, όπου μετακόμισε μετά τον θάνατο του πατέρα του, δεν υπήρχε ποδηλατοδρόμιο.

Η πρώτη κανονική ομάδα του ήταν η Βανκίλια το 1935 και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Ντοπολαβόρο FIAT, την ομάδα των εργαζομένων του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου απασχολούνταν για να βγάλει τα προς το ζην. Ο μισθός του άγγιζε τις 18 λίρες τον μήνα και αρκούσε για τα απολύτως απαραίτητα συν ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα. Ούτε ο «Νούτσιο», όπως φώναζαν τον πατέρα του και «κόλλησαν» το παρατσούκλι και στον ίδιο, ούτε η μητέρα του μπορούσαν να πουν «όχι» όταν ήρθε η πρόταση της Γιουβέντους: 750 λίρες τον μήνα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη.
1888: Αποφασίζεται με πρόταση του Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ, προέδρου της Άστον Βίλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας.
1893: Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Μπέρενσον πετάει την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ!
1906: Διεξάγεται στο «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι ο πρώτος αγώνας ράγκμπι μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας.
1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.
1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.
1950: Γεννιέται ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Βόσνιος συνθέτης.
1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης, σε ηλικία 75 ετών. Από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Λινοξυλάκη και Πετρόπουλο.
1976: Διεξάγονται στην Αθήνα οι αγώνες του 5ου προκριματικού ομίλου του 6ου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης στο σκάκι.
1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
1986: Η Ντέμπι Τόμας γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.
1993: Η εταιρεία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium.
1996: Ο Παραγουανός Λουίς Σιλαβέρτ, ο καλύτερος τερματοφύλακας του αιώνα, σκοράρει από 60 (!) μέτρα στον αγώνα Βέλεζ - Ρίβερ Πλέιτ 3-2.
1997: Η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο κερδίζοντας τη Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ (9-9 το πρώτο ματς).
2016: Tο κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
2017: Τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110