H τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς
Στις 15 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50.
Οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά ενός τετάρτου. Η πρώτη έγινε στις 13.40, στο τζαμί Αλ Νουρ που βρίσκεται στο Ρίκαρτον, ένα προάστιο του Κράιστσερτς, και η δεύτερη στις 13.55 στο Ισλαμικό Κέντρο στο Λίνγουντ, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μακριά από το τζαμί Αλ Νουρ.
Και στις δύο περιπτώσεις ο δράστης ήταν ο ίδιος, ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, οπαδός της ανωτερότητας των λευκών. Ο Τάραντ μετέδιδε σε απευθείας μετάδοση στο Facebook την επίθεση στο τζαμί Αλ Νουρ, ξεκινώντας ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο πηγαίνοντας στο τζαμί.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο, άκουγε ένα παραδοσιακό βρετανικό εμβατήριο, το «The British Grenadiers», και ένα σερβικό εθνικιστικό τραγούδι από τον πόλεμο στη Βοσνία, που επαινούσε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η απευθείας λήψη συνεχίστηκε όταν έφτασε στο τζαμί, όπου ο Τάραντ σκότωσε 42 ανθρώπους και σταμάτησε ενώ κατευθυνόταν στο Ισλαμικό Κέντρο του Λίνγουντ, όπου σκότωσε άλλους επτά ανθρώπους.
Ένας ακόμα υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Επίσης υπήρξαν 50 τραυματίες. Στα όπλα που χρησιμοποίησε είχε γράψει τα ονόματα από μάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων καθώς και τα ονόματα ακροδεξιών, όπως του Ζοσέ Εστεμπάνεθ, που το 2007 είχε σκοτώσει έναν 16χρονο αντιφασίστα σε σταθμό του μετρό της Μαδρίτης, και του Λούκα Τρέινι, που το 2017 τραυμάτισε σοβαρά έξι Αφρικανούς μετανάστες στη Ματσεράτα και επιτέθηκε στα τοπικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη δολοφονία μιας 18χρονης Ιταλίδας από τρεις Νιγηριανούς εμπόρους ναρκωτικών.
ME MIA MATIA...
1838: Η 25η Μαρτίου καθιερώνεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως ημέρα εθνικής εορτής.
1884: Γεννιέται ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
1943: Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1956: Ξεκινά η προβολή της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι άσοι του γηπέδου» με πρωταγωνιστές τους διεθνείς Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ανήκει στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η μουσική στον Αργύρη Κουνάδη.
1957: Ο Νέιλ Μακ Μπέιν (σε ηλικία 51 ετών και 120 ημερών) παίζει τερματοφύλακας με τη Χάρτπουλ (Γ’ κατηγορία) και δημιουργεί το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη σε εθνικό πρωτάθλημα. Το αμέσως επόμενο ανήκει στον σερ Στάνλεϊ Μάθιους, που έπαιξε σε ηλικία 50 ετών και 5 ημερών με τη Φούλαμ εναντίον της Στόουκ στις 6/2/1965.
1975: Πεθαίνει στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγί, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
1985: Ο Γιάννης Κούρος διανύει 200 χλμ. σε 15:11.10 στο Moνταμπόν της Γαλλίας με ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.
1993: H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποστέλλει κλιμάκιο των ΜΑΤ στον Υμηττό για να ξηλώσει την κεραία του τηλεοπτικού σταθμού του Βασίλη Λεβέντη, Κανάλι 40.
1992: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δύο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.
1995: Επίθεση με ρουκέτα στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίου η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».