Μπενφίκα: Η ίδρυσή της από ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά πριν 117 χρόνια!
Στις 28 Φεβρουαρίου 1904 απόφοιτοι της σχολής «Κάζα Πία» ιδρύουν την Μπενφίκα.
Σαν σήμερα το 1904 ιδρύεται η Μπενφίκα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Η ίδρυση της ομάδας πραγματοποιήθηκε από αποφοίτους της σχολής «Κάζα Πία», ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης για ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Οι απόφοιτοι συγκεντρώθηκαν στο φαρμακείο του Φράνκο, που βρισκόταν στην οδό Μπελέμ της νοτιοδυτικής Λισαβόνας, και αποφάσισαν την ίδρυση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με την ονομασία «Σπορτ Λισμπόα».
Ως χρώματα επελέγησαν το κόκκινο και το λευκό, ως έμβλημα ο αετός και ως γνωμικό η λατινική φράση «E pluribus unum» («Ένας από τους πολλούς»). Ψυχή της συνάντησης ήταν ο 18χρονος Κόσμε Νταμιάο (1885-1947), ο οποίος αργότερα διέπρεψε ως ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπενφίκα και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 1906 στη συνοικία Μπενφίκα της βόρειας Λισαβόνας ιδρύθηκε ο ομώνυμος αθλητικός όμιλος («Grupo Sport Benfica»).
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 οι δύο σύλλογοι αποφάσισαν να συγχωνευτούν για να αντιμετωπίσουν τη Σπόρτινγκ που κυριαρχούσε τότε στα αθλητικά πράγματα της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας. Ο νέος σύλλογος μετονομάστηκε σε «Σπορτ Λισμπόα ε Μπενφίκα». Τα χρώματα, το έμβλημα και το γνωμικό παρέμειναν τα ίδια, απλώς στο σήμα της νέας ομάδας προστέθηκε μια ρόδα, που αντιπροσώπευε την ποδηλασία, το κύριο άθλημα του «Γκρούπο Σπορτ Μπενφίκα».
Τα πρώτα χρόνια η Μπενφίκα ταλαιπωρήθηκε από τις συχνές αλλαγές γηπέδων, αλλά έδειξε αμέσως τη δύναμή της, κατακτώντας δέκα πρωταθλήματα Λισαβόνας μέχρι την καθιέρωση του εθνικού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας το 1934. Το 1930 κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο και το 1936 το πρώτο πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Ο πορτογαλικός σύλλογος έμελλε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με πληθώρα εγχώριων και διεθνών τίτλων, αριθμώντας 37 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα και 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών μεταξύ άλλων.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1914: Κηρύσσεται η αυτονομία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου.
1935: Ο επιστήμονας της Du Pont Ουάλας Καράδερς εφευρίσκει το νάιλον.
1940: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας καλαθοσφαίρισης.
1948: Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Ινδία που έχει πλέον αποκτήσει την ανεξαρτησία της.
1949: Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα «Μωριάς».
1950: Η γαλλική εθνοσυνέλευση επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές της κόκα-κόλα.
1953: Οι Τζέιμς Ουάτσον και Φράνσις Κρικ ανακοινώνουν σε φίλους ότι ανακάλυψαν τη χημική δομή του DNA. Η επίσημη ανακοίνωση θα λάβει χώρα στις 25 Απριλίου μετά τη δημοσίευση στο «Nature» του Απριλίου.
1955: Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας 36 στρατιώτες και 6 πολίτες. Οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονται έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1970: Με απόφαση της χούντας καθιερώνεται για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης ο βαθμός του στρατηγού και οι αντίστοιχοι του ναυάρχου και πτεράρχου. Όπως ανακοινώνεται, στρατηγοί θα γίνουν αμέσως ο αντιβασιλιάς Γεώργιος Ζωιτάκης και ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής.
1975: Σαράντα δύο άτομα σκοτώνονται στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Μεγάλης Βρετανίας, όταν εκτροχιάστηκε τρένο στο μετρό του Λονδίνου.
1984: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.
1987: Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ, δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συνθήκη με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
1991: Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου.
1994: Πραγματοποιείται η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν τέσσερα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Γκάλεμπ, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.
1994: Η Συρία, η Ιορδανία και ο Λίβανος αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.
1996: Οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Μέιτζορ και Μπρούτον αντίστοιχα, αποφασίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.
1997: Στο Ιράν 1.000 νεκροί, 2.000 τραυματίες και 40 κατεστραμμένα χωριά είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,5 Ρίχτερ που πλήττει την περιοχή Αρντεμπίλ.
1998: Η σερβική αστυνομία αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Κόσοβο.
2000: Η ΟΥΕΦA ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν τη φανέλα τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της.