Η γέννηση του βόλεϊμπολ ως «Μίντονετ»
Πατέρας του βόλεϊ θεωρείται ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων στην πόλη Χόλιοκ της Μασαχουσέτης, και ημερομηνία γέννησης του αθλήματος η 9η Φεβρουαρίου 1895.
Δεκαέξι χιλιόμετρα πιο πέρα, στην πόλη Σπρίνγκφιλντ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο συνάδελφός του Τζέιμς Νέισμιθ είχε επινοήσει το μπάσκετ.
Ο Μόργκαν ήθελε ένα άθλημα λιγότερο βάρβαρο από το μπάσκετ, κατάλληλο για επιχειρηματίες και ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας. Δανείστηκε στοιχεία από το τένις και το χάντμπολ και δημιούργησε το «Μίντονετ», όπως ονόμασε το νέο παιχνίδι, που αργότερα πήρε την ονομασία με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα: βόλεϊμπολ ή πετοσφαίριση στα ελληνικά.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο δρ Άλφρεντ Χάλστιν, φίλος του Μόργκαν, του επεσήμανε ότι οι παίκτες προσπαθούσαν να κρατήσουν την μπάλα στον αέρα και χτυπώντας τη να την περνάνε από την άλλη μεριά του φιλέ. Αμέσως σκέφτηκε να το ονομάσει «Volleyball» (χτύπημα στον αέρα). Αυτήν του τη σκέψη την πρότεινε στον Ουίλιαμ Μόργκαν και η πρόταση αμέσως έγινε δεκτή, κάνοντας παράλληλα τον Χάλστιν «νονό» του σημερινού βόλεϊμπολ.
Γρήγορα το παιχνίδι έγινε δημοφιλές και το 1913 ξέφυγε από τα όρια της Αμερικής, κατακτώντας πρώτα τις χώρες της Άπω Ανατολής και στη συνέχεια την Ευρώπη. Ώθηση στην ανάπτυξη του αθλήματος έδωσαν οι κατά τόπους εκστρατευτικές αποστολές των Αμερικανών το 1919, που μοίρασαν 16.000 μπάλες για την ψυχαγωγία των στρατιωτών τους αλλά και των ντόπιων.
Το 1949 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και την ίδια χρονιά έγινε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, ενώ τρία χρόνια αργότερα το αντίστοιχο των γυναικών. Το 1964 στο Τόκιο έκανε την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην Ελλάδα το βόλεϊμπολ έγινε γνωστό το 1922 από τον γυμναστή του Πανελληνίου, Αναστάσιο Λευκαδίτη. Ο «σύλλογος των ολυμπιονικών» κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας στους άνδρες το 1936. Το 1952 δημιουργήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ η πρώτη εθνική ομάδα ανδρών, η οποία την άνοιξη του ίδιου χρόνου έδωσε το πρώτο της φιλικό στο Παρίσι και ηττήθηκε 3-1 σετ από τη Γαλλία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα έδωσε το πρώτο της επίσημο παιχνίδι με αντίπαλο την Τουρκία και έχασε 3-0 σετ.
Το βόλεϊ είναι πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος υπολογίζει ότι ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη παίζει ή παρακολουθεί αγώνες βόλεϊ.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.
1828: Ο Ιμπραήμ Πασάς φτάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.
1857: Πεθαίνει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, που το 1823 ολοκλήρωσε τον εθνικό ύμνο.
1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.
1948: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ανταρτική δύναμη υπό τον Νίκο Τριανταφύλλου φτάνει κρυφά έξω από τη Θεσσαλονίκη και ρίχνει στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση σε αρχές και κατοίκους.
1964: Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο σόου του Εντ Σάλιβαν, παίζοντας ενώπιον ενός ακροατηρίου-ρεκόρ 73.000.000 τηλεθεατών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
2004: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Στο εδώλιο κάθονται οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Πρόεδρος του δικαστηρίου η Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη.