H γκιλοτίνα ανώδυνο μέσο και μέτρο... ισότητας!
Σαν σήμερα, την 21η Ιανουαρίου του 1790, ο δρ. Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρήση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Γάλλος μοναχός, γιατρός και πολιτικός, έμεινε στην Ιστορία για τη χρήση του επωνύμου του στην ονομασία της λαιμητόμου («Γκιγιοτέν» στα γαλλικά, «γκιλοτίνα» στα ελληνικά), η οποία μετά την Επανάσταση του 1789 έγινε το μοναδικό μέσο για την εκτέλεση της θανατικής ποινής στη Γαλλία.
Ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1738 στο Σεν της Δυτικής Γαλλίας. Το 1756 έγινε μοναχός και εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουιτών. Ασχολήθηκε και δίδαξε λογοτεχνία στο κολέγιο του Μπορντό. Το 1862 εγκατέλειψε τον μοναχισμό και αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιατρική. Σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς και ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων.
Ολυμπιακός: Παρέλαση στην Ευρωλίγκα!
Τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης ο Γκιγιοτέν ήταν καθηγητής Ανατομίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Το 1789 ασχολήθηκε με την πολιτική και ως βουλευτής της Τρίτης Τάξης συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση και τη Συντακτική Συνέλευση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρότεινε τη χρησιμοποίηση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση η χρήση της λαιμητόμου περιοριζόταν στην εκτέλεση ευγενών και αριστοκρατών κατάδικων. Για τον απλό λαό ίσχυε ο αποκεφαλισμός με σπαθί ή τσεκούρι, μία επώδυνη διαδικασία γιατί συχνά χρειάζονταν πέραν του ενός χτυπήματος για να επέλθει ο θάνατος του καταδικασμένου. Ο Γκιγιοτέν πίστευε ότι η εφαρμογή της λαιμητόμου θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέτρο για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κατά την περίοδο της Τρομοκρατίας (1793-1794) συνελήφθη και παραλίγο να αντικρίσει και ο ίδιος την γκιλοτίνα, αλλά απελευθερώθηκε μετά την πτώση του Ροβεσπιέρου. Στη συνέχεια ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ιατρική και ειδικεύτηκε στα εμβόλια. Διαμαρτυρόταν πάντοτε για το γεγονός ότι η κοινή γνώμη έδωσε στη λαιμητόμο το όνομά του. Πέθανε στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου 1814.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1878: Ο ελληνικός στρατός, αποτελούμενος από 24.000 πεζούς, 300 ιππείς και 4 πυροβολαρχίες, υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, εισβάλλει άνευ κηρύξεως πολέμου στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία για να προστατεύσει τους επαναστάτες Θεσσαλούς. Μέσα σε δύο ημέρες θα απελευθερώσει τα χωριά μέχρι τον Δομοκό.
1942: Ο Αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει τον περίφημο πίνακά του «Nighthawks».
1946: Το ΚΚΕ ζητά την αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα. Την ίδια μέρα οι Σοβιετικοί καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την παρατεταμένη παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
1968: Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συντρίβεται κοντά στη Θούλη, στη Γροιλανδία, μολύνοντας την περιοχή με το πυρηνικό του φορτίο. Μία από τις τέσσερις βόμβες παραμένει αγνοούμενη αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού.
1975: Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού.
1990: Ο Τζον ΜάκΕνρο γίνεται ο πρώτος τενίστας που αποβάλλεται από το Αυστραλιανό Όπεν λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
2009: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 62 ετών ο Δημήτρης Περσίδης, ο Ελληνοαυστριακός αμυντικός που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια στη χρυσή εποχή του Γουλανδρή.
2011: Ξεκινά η δίκη του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου στην Ευελπίδων, απόντων και των δύο. Η απόφαση που θα βγει στις 10/5 κρίνει ένοχους όλους τους εμπλεκόμενους στο τροχαίο ατύχημα και επιβάλλει φυλάκιση 33 μηνών με πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Χρήστο Τζέκο, 31 μηνών στον Κώστα Κεντέρη και στην Κατερίνα Θάνου και 6-8 μηνών στους επτά γιατρούς του ΚΑΤ. Την επόμενη χρονιά το δικαστήριο που θα εκδικάσει την έφεση των δύο ολυμπιονικών θα τους κρίνει αθώους.
2014: Ο 61χρονος, πρώην μέσος της Τότεναμ, Οσβάλντο Αρντίλες, τραυματίζεται σοβαρά όταν το αυτοκίνητο που οδηγεί στα Νησιά Φόκλαντ ανατρέπεται. Μαζί του ο πρώην συμπαίκτης του, Ρίκι Βίλα, και ο υιός του. Οι δύο συμπαίκτες συμμετείχαν στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ του ESPN με τίτλο «White, Blue and White» που περιγράφει την ιστορία τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο.