Το «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ και η Μπαρτσελόνα
Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια και η ΑΕΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα.
Η έκταση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε παραχωρηθεί στην ΑΕΚ λίγο μετά την ίδρυσή της και τις πρώτες εγκαταστάσεις είχε θεμελιώσει ο Ιωάννης Μεταξάς, ενώ η αποκλειστική χρήση δόθηκε το 1929 από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Με το πρώτο παιχνίδι να είναι ένα φιλικό 2-2 με τον Ολυμπιακό τον Νοέμβριο του 1930.
Πολύ αργότερα το γήπεδο πήρε σύγχρονη για την εποχή μορφή, με τη δυνατότητα να φιλοξενεί στις νεόκτιστες εξέδρες του 40.000 θεατές και αγωνιστικό χώρο με χλοοτάπητα. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 με ενέργειες του Νίκου Γκούμα, το όνομα του οποίου δόθηκε στη συνέχεια στο γήπεδο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τα εγκαίνια έγιναν στις 3 Ιανουαρίου του 1962 και η ΑΕΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα. Στις εξέδρες των επισήμων είχαν βρεθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία. Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ελληνική και την ισπανική σημαία, ενώ η ΑΕΚ τίμησε βετεράνους ποδοσφαιριστές της όπως τον Ρίμπα, τον Κανάκη, τον Δελαβίνια, τον Μαρόπουλο κ.ά.
Σε αυτήν τη φιλική αναμέτρηση κόπηκαν περίπου 32.000 εισιτήρια, τα οποία κόστιζαν 40 δραχμές τα απλά και 60 δραχμές τα αριθμημένα. Η διαφορά δυναμικότητας στον αγωνιστικό χώρο ήταν τεράστια παρόλο που η ΑΕΚ είχε παίκτες όπως ο Νεστορίδης, ο Σκευοφύλακας, ο Σοφιανίδης, ο Σταματιάδης, ο Παπαποστόλου, ο Σεραφείδης. Η Μπαρτσελόνα του περίφημου Ούγγρου διεθνούς Κότσιτς έκανε σαρωτικές επιθέσεις και πέτυχε συντριπτική νίκη με 6-0, ενώ ο γκολκίπερ της ΑΕΚ Φακής απέτρεψε το έβδομο γκολ λίγο πριν από το τέλος, αποκρούοντας πέναλτι του Κότσιτς.
Ήταν μια ιστορική μέρα για την ομάδα της «Ένωσης» και για το γήπεδο στο οποίο αγωνίστηκε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, μέχρι την κατεδάφισή του τον Μάιο του 2003...
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.
1850: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο, καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου όποιου πλοίου πλησίαζε.
1875: Πεθαίνει ο Γάλλος εκδότης και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Λαρούς.
1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους.
1892: Γεννιέται ο συγγραφέας Τζον-Ρόναλντ Τόλκιν, δημιουργός του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών».
1911: Πεθαίνει στη λατρεμένη του Σκιάθο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
1919: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.
1925: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει ότι καταλαμβάνει δικτατορικά την εξουσία στην Ιταλία.
1939: Η γέννηση του Νίκου Αλέφαντου.
1946: Γεννιέται ο Μιχάλης Κρητικόπουλος.
1951: Φεύγει από τη ζωή στην Αθήνα σε ηλικία 91 ετών ο Γεώργιος Δροσίνης.
1956: Η γέννηση του Αμερικανού ηθοποιού Μελ Γκίμπσον.
1957: Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον της σάτιρας των δημοσίων υπαλλήλων από τα θέατρα… «Αρκετά γέλασε ο κόσμος σε βάρος τους με τη φτώχεια τους» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.
1969: Η γέννηση του Μίχαελ Σουμάχερ.
1969: Κατάσχονται 300.000 αντίτυπα του δίσκου «Two Virgins» του Τζον Λένον, που θεωρήθηκαν πορνογραφικά, επειδή στο εξώφυλλο απεικονίζονταν γυμνοί ο ίδιος και η σύζυγός του Γιόκο Όνο.
1977: Ο Πατ Κρουζ της Τορκί πετυχαίνει το πιο γρήγορο αυτογκόλ στο όγδοο δευτερόλεπτο του αγώνα εναντίον της Κέιμπριτζ.
1980: Καθιερώνεται η πενθήμερη εργασία στον δημόσιο τομέα.
1991: Φεύγει από τη ζωή ο παλιός άσος της ΑΕΚ, Κλεάνθης Μαρόπουλος.
2004: Αεροπλάνο αιγυπτιακών αερογραμμών πέφτει στην Ερυθρά Θάλασσα και σκοτώνονται 148 άτομα.
2019: Ιστορική πρωτιά πετυχαίνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας καθώς το διαστημόπλοιο Change 4 έφτασε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
2020: Σε αεροπορική επιχείρηση, για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, σκοτώνεται ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το χτύπημα. Το Ιράν ορκίζεται να εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».