Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
Σαν σήμερα, το 2017 η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής.
Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών που προκλήθηκε από μια τόσο ισχυρή βροχόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε και από χαλάζι. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας οι κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της νεροποντής που είχε ξεκινήσει τη νύχτα και συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Τα μπαζωμένα ρέματα και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων έφεραν νερά, λάσπες και οικοδομικά υλικά μέσα στον οικισμό, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην περιοχή.
Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και η μη χωροθέτηση των γνωστών σε όλους ρεμάτων της περιοχής αποτελούν ακόμα για τους κατοίκους της Μάνδρας την κυριότερη αιτία της καταστροφής. Ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους έπεσαν θύματα της φονικής πλημμύρας, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 24.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ανείπωτη ήταν η τραγωδία και για τις επιχειρήσεις, αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και μαγαζιά είχαν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 ήταν κατοικίες, τα 126 ήταν επαγγελματικοί χώροι, τα οκτώ ήταν δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Επίσης, στην περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία είχε δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων. Τα 228 ήταν κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα έξι να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 να είναι αποθήκες και υπόγεια. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή.
Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για τους κύριους υπαίτιους της τραγωδίας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μεταξύ άλλων η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η τότε δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο τότε δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, οι οποίοι μετά από εισαγγελική έρευνα ήρθαν αντιμέτωποι με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1859: Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με την αθλητική διοργάνωση που αργότερα έμεινε γνωστή ως μία από τις Ζάππειες Ολυμπιάδες, λόγω της χρηματοδότησής τους από τον Ευάγγελο Ζάππα.
1951: Ο Νίκος Μπελογιάννης και άλλοι έντεκα αριστεροί κρατούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι για προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚΕ. Η ποινή, λόγω διεθνούς κατακραυγής, δεν θα εκτελεστεί και θα υπάρξει νέα δίκη το 1952, που θα οδηγήσει στην οριστική καταδίκη σε θάνατο του Μπελογιάννη και άλλων τριών κρατουμένων.
2003: Σημειώνονται τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, που οδηγούν σε θανάτους δεκάδων και τραυματισμούς εκατοντάδων ανθρώπων.
2015: Άφιξη του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.