Γουίλις Κάριερ, ο μηχανικός που δεν μας άφησε να βγάλουμε τη... μπέμπελη
Ο Αμερικανός Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ, εφηύρε τον κλιματισμό περιμένοντας το τρένο μέσα στην ομίχλη.
Φράση συνηθισμένη τέτοια εποχή κι ας αγνοούν οι περισσότεροι τι ήταν η μπέμπελη. Η μπέμπελη είναι η ιλαρά, λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας, από την οποία μας απάλλαξαν ως ένα βαθμό τα εμβόλια. Πρόκειται για λέξη σλαβικής προέλευσης, από το pepeli, που σημαίνει στάχτη. Όταν λέμε «έβγαλα την μπέμπελη», εννοούμε ότι έχουμε ζεσταθεί πάρα πολύ. Αυτό προέκυψε από τον παλαιό τρόπο αντιμετώπισης της ιλαράς. Τον άρρωστο από μπέμπελη (ιλαρά) τον έντυναν και τον σκέπαζαν βαριά, ώστε να ιδρώσει, και μέσω του ιδρώτα να αποβάλει την αρρώστια.
Ο «Ωκύπους Οδυσσεύς» και το στοίχημα με τον Αλή Πασά
Ο πρώτος κλιματισμός
Το όνομα Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ, με μια πρώτη σκέψη δεν φέρνει πολλά στου νου. Οι περισσότεροι πάντως, ειδικά αυτές τις ημέρες του χρωστάμε τουλάχιστον ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί δεν «βγάζουμε τη μπέμπελη». Διότι ο Αμερικανός μηχανικός που γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1876 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1950, θεωρείται άνθρωπος που εφηύρε τον σύγχρονο κλιματισμό. Εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική μονάδα κλιματισμού το 1902. Το 1915, ίδρυσε την Carrier Corporation, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή και διανομή συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε το 1998 στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.
Ο Καβάφης και το ουίσκι «Παλαμάς»
Για έναν εκτυπωτή
Κώστας Βουτσάς: Από το άλμα εις μήκος στο θέατρο - Το πραγματικό επώνυμο, γιατί βαφτίστηκε Κώστας
Ο Κάριερ γεννήθηκε στην Αγκόλα της Νέας Υόρκης και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, από το οποίο αποφοίτησε το 1901. Στις 17 Ιουλίου 1902 έγραψε ιστορία. Η εκτυπωτική εταιρεία Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company του Μπρούκλιν, αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον εκτυπωτή της. Ο Κάριερ έφτιαξε ένα σύστημα ψύξης για τη μείωση της υγρασίας γύρω από τον εκτυπωτή. Με έναν βιομηχανικό ανεμιστήρα έστελνε αέρα πάνω σε πηνία ατμού γεμάτα με κρύο νερό. Η υγρασία συμπυκνωνόταν επάνω στα πηνία και παρήγαγε ψυχρό αέρα. Κάπως έτσι, γεννήθηκε αυτό που σήμερα μας επιτρέπει να περνάμε τους καύσωνες με δροσιά.
Το σύστημα βελτιώθηκε και στις 2 Ιανουαρίου 1906, ο Κάριερ πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενώ για αρκετά ακόμα χρόνια συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεσή του.
Καλογήρου: Ο σαλταδόρος, μαυραγορίτης, έμπορος λαθραίων τσιγάρων, λωποδύτης που έγραφε στίχους
Περιμένοντας το τρένο
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Κάριερ έχει πει όλα έγιναν με μια σχετική δόση τύχης. Ένα βράδυ βρισκόταν στο σταθμό του τρένου και περίμενε το τρένο για να επιτρέψει από την δουλειά του στο σπίτι του στο Πίτσμπεργκ στις ΗΠΑ. Εργαζόταν στην εταιρεία Buffalo Forge, η οποία είχε κληθεί από την εκτυπωτική εταιρεία Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company να βρει λύση στο πρόβλημά της. Ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι στις ΗΠΑ και τα μελάνια λόγω της ζέστης δεν στέγνωναν ενώ το χαρτί διαστελλόταν. Η ομίχλη ήταν η βάση της εφεύρεσής του.
Ο θηριώδης χορευτής, ηθοποιός Ζαννίνο - Πώς ανακάλυψε τον Χάρρυ Κλυνν - Ποιος και γιατί τον βάφτισε
Τρεις γάμοι και τρία παιδιά
Ο Κάριερ ήταν γενικά ένας περίεργος άνθρωπος. Έκανε τρεις γάμους, απέκτησε έναν γιο, υιοθέτησε άλλους δύο και ασπάστηκε τον Πρεσβυτεριανισμό, ένα Χριστιανικό δόγμα που περιλαμβάνει διάφορες εκκλησίες οι οποίες συνδέονται με την Καλβινιστική θεολογική παράδοση του Προτεσταντισμού.