Σε ποιο πραγματικό πρόσωπο βασίστηκε ο περίφημος ΣΡΕΚ, ο ήρωας κινουμένων σχεδίων
Ο Ουίλιαμ Σταίγκ εμπνεύστηκε τον Σρεκ από ένα πραγματικό πρόσωπο
Ο Σρεκ (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Shrek) είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων και τη φωνή του πρωταγωνιστή τη δίνει ο Μάικ Μάιερς. Στο ντουμπλάζ συμμετέχουν επίσης οι Έντι Μέρφυ, Κάμερον Ντίαζ και Τζον Λίθγκοου. Την παραγωγή ανέλαβαν οι Άρον Ουόρνερ, Τζον Χ. Ουίλιαμς και Τζέφρυ Κάτσενμπεργκ. Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Shrek που γράφτηκε από τον Ουίλιαμ Στάιγκ και κυκλοφόρησε το 1990 παρωδώντας κλασικά παραμύθια και αμερικανικές ταινίες.
Το 2020 η ταινία επελέγη από την Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου με την αιτιολογία ότι είναι «πολιτικά», «ιστορικά» και «αισθητικά» σημαντική.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Η ζωή του Σρεκ, ενός μοναχικού τέρατος (οgre), αναστατώνεται από την ξαφνική εισβολή στη βαλτώδη οικία του ενός πλήθους παραμυθένιων χαρακτήρων -ανάμεσά τους ο Πινόκιο, η Χιονάτη, ο Κακός Λύκος και τα Γουρουνάκια, η Μικρή Γοργόνα- οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουααντ. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει από τους ενοχλητικούς «συγκατοίκους» είναι να δεχθεί την πρόταση του Φάρκουααντ να ελευθερώσει την όμορφη πριγκίπισσα Φιόνα, μέλλουσα νύφη του Λόρδου, από τον μακρινό επικίνδυνο πύργο στον οποίο βρίσκεται φυλακισμένη, έχοντας στο πλευρό του τον πιστό του Γάιδαρο.
Καλά ως εδώ. Γνωρίζατε όμως ότι ο Σρεκ βασίστηκε σε ένα πραγματικό άτομο που ονομάζεται Μωρίς Τιγιέ; Ήταν Γάλλος παλαιστής που παντρεύτηκε μια όμορφη γυναίκα ονόματι Όλγα. Ο Μωρίς Τιγιέ ήταν Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα, ο «Γάλλος Άγγελος». Ο Τιγιέ ήταν ένα μεγάλο blockbuster στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και ήταν δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών του WWE στη Βοστώνη. Ο Τιγιέ έπασχε από μια ασθένεια που παραμόρφωσε το σώμα του. Εκτός από παλαιστής, ήταν και ηθοποιός και ποιητής, μιλούσε 14 γλώσσες. Πέθανε το 1954 σε ηλικία 51 ετών.
Πηγή: National Geographic&Wikipedia