Ναργκίς Μοχαμαντί: Της απαγόρευσαν τις αναρριχήσεις, τιμωρήθηκε με 154 μαστιγώματα...
H Ναργκίς Μοχαμαντί, στην οποία απαγορεύτηκε να συμμετέχει σε... αναρριχήσεις, τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί, γεννημένη στις 21 Απριλίου 1972 είναι Ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιστήμων και αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου επικεφαλής είναι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπάντι.
Τον Μάιο του 2016, η Μοχαμαντί καταδικάστηκε στην Τεχεράνη σε 16 χρόνια φυλάκιση για την ίδρυση και διεύθυνση «ενός κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κάνει εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής».
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Γεννήθηκε στο Zanjan του Ιράν και μεγάλωσε στο Qorveh, το Καράτζ και το Oshnaviyeh. Φοίτησε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ιμάμ Χομεϊνί, λαμβάνοντας πτυχίο στη φυσική και έγινε επαγγελματίας μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής της σταδιοδρομίας, έγραψε άρθρα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών στη φοιτητική εφημερίδα και συνελήφθη σε δύο συνεδριάσεις της πολιτικής φοιτητικής ομάδας Tashakkol Daaneshjuyi Roshangaraan. Δραστηριοποιήθηκε επίσης σε ορειβατικό συγκρότημα, αλλά λόγω των πολιτικών της δραστηριοτήτων, στη συνέχεια της απαγορεύτηκε να συμμετέχει σε αναρριχήσεις.
Συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για πολλές μεταρρυθμιστικές εφημερίδες και δημοσίευσε βιβλίο με πολιτικά δοκίμια με τον τίτλο, Οι μεταρρυθμίσεις, η στρατηγική και οι τακτικές. Το 2003, εντάχθηκε στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αργότερα έγινε αντιπρόεδρος του.
Το 1999 παντρεύτηκε τον συνάδελφό της, μεταρρυθμιστή δημοσιογράφο Taghi Rahmani, ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη για πρώτη φορά. Ο Ραχμάνι μετακόμισε στη Γαλλία το 2012 αφού εξέτισε συνολικά 14 χρόνια φυλάκισης, αλλά η Μοχαμαντί παρέμεινε στο Ιράν για να συνεχίσει το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαζί έχουν δύο δίδυμα παιδιά, τον Ali και την Kiana.
Η Μοχαμαντί συνελήφθη για πρώτη φορά το 1998 για τις επικρίσεις της προς την ιρανική κυβέρνηση και πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή. Τον Απρίλιο του 2010, κλήθηκε στο Ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο για τη συμμετοχή της στο DHRC. Αποφυλακίστηκε για λίγο με εγγύηση 50.000 δολαρίων, αλλά συνελήφθη ξανά αρκετές ημέρες αργότερα και κρατήθηκε στη φυλακή Έβιν.
Η υγεία της επιδεινώθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και της προκλήθηκε ασθένεια παρόμοια με την επιληψία που την έκανε να χάνει περιοδικά τον έλεγχο των μυών της. Μετά από ένα μήνα, αφέθηκε ελεύθερη και της επέτρεψαν να πάει στο νοσοκομείο.
Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμαντί είναι ακόμη στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας».