Ποιος ήταν ο τυφλός Ντον Περινιόν που ανακάλυψε τη σαμπάνια
Ο όρος σαμπάνια είναι η κατοχυρωμένη ονομασία για τον αφρώδη οίνο, ο οποίος παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία.
Οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στον 17ο αιώνα και δημιουργός της θεωρείται ο βενεδικτίνος καλόγερος Ντομ Πιέρ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου του Οτβιλιέ, όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας.
Από παλιά είχε παρατηρηθεί ότι -για αδιευκρίνιστους τότε λόγους- ορισμένα γλυκά, κυρίως, κρασιά περιείχαν τις γνωστές φυσαλίδες της σαμπάνιας, που προσέδιδαν μία ξεχωριστή γεύση στο ποτό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πλέον γνωρίζουμε ότι αυτές οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωση του κρασιού.
Ο μοναχός Περινιόν ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε και συστηματοποίησε τη διαδικασία αυτή, δημιουργώντας την πρώτη σαμπάνια στις 4 Αυγούστου 1693.
Επιπλέον, καθιέρωσε την επιλογή ποικιλιών σταφυλιών και ανάμειξης κρασιών από διαφόρους παραγωγούς, σε κανόνες που -με μικρές παραλλαγές- ισχύουν μέχρι και σήμερα. Παρότι ήταν τυφλός, μπορούσε μόνο από τη γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του.
Προς τιμήν του η εταιρεία Moet et Chandon, που αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ το 1794, έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της (Dom Perignon).