Ποια ήταν η πρώτη και ποια η τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ
Αυτό που σήμερα αποκαλούμε παλιό ελληνικό κινηματογράφο ορίζεται από δύο ταινίες που απέχουν μεταξύ τους 33 χρόνια
Καλώς ή κακώς ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ταυτίζεται με τον Φιλοποίμενα Φίνο και την εταιρία παραγωγής του, την πασίγνωστη Φίνος Φιλμ.
Δύο χιλιάδες ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες στερούνται καλλιτεχνική αξία, γυρίστηκαν στο διάστημα τριάντα τριών ετών, από την πρώτη χρονιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις παρυφές της μεταπολίτευσης, το 1976.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η αρχή της παρουσίας του Φίνου στον κινηματογράφο τοποθετείται το 1940, με την ταινία το «Ταξίδι του χωρισμού», στην οποία πρωταγωνιστεί ο νεαρός τότε Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ωστόσο στην ταινία αυτή ο Φίνος δεν είναι ο παραγωγός, καθώς όλα έγιναν με χρήμα της Σκούρας Φιλμ.
Η αρχή της Φίνος Φιλμ δεν είναι άλλη από την κατοχική ταινία «Η φωνή της καρδιάς» σε σκηνοθεσία Δημ. Ιωαννόπουλου, που έκανε πάταγο στη μαύρη εκείνη εποχή. Έτσι ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια που ονομάζουμε ελληνικό κινηματογράφο.
Θα κυλήσουν 33 χρόνια ακμής και παρακμής αυτού του φαινομένου, στο οποίο η Φίνος Φιλμ θα παίξει δικαιωματικά σημαίνοντα ρόλο.
Το 1976 ο Φίνος θα γυρίσει την τελευταία του ταινία με τίτλο «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Ήταν το τέλος εποχής αλλά όχι και του ελληνικού σινεμά, αν σκεφτεί κανείς πως την ίδια εκείνη σεζόν 76-77, μια ταινία της Φίνος Φιλμ του 1948, «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» έκοβε πάλι χιλιάδες εισιτήρια στις αίθουσες.