Όταν οι Ρώσοι του Στάλιν απελευθέρωσαν το Χάρκοβο από τις ναζιστικές δυνάμεις!
Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει αυτές τις ημέρες το Χάρκοβο. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρώσοι κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη από τους Γερμανούς με την τρίτη προσπάθεια, κι αυτό το θεώρησε ντροπή ο Ιωσήφ Στάλιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε τους Ναζί όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ένας από τους στόχους της επίθεσης ήταν να «αποναζιστοποιήσει» τη χώρα.
«Όταν ο Πούτιν μεγάλωνε, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στο επίκεντρο της σοβιετικής ταυτότητας και οι εχθροί ήταν οι φασίστες. Η ειρωνεία τώρα, είναι ότι ο Πούτιν φαίνεται να «πολεμάει με τον τρόπο που έκαναν οι πραγματικοί Ναζί», εισβάλλοντας σε γείτονες με το πρόσχημα ότι τα σύνορά τους είναι άσχετα στη δική του γεωπολιτική σκέψη» είπε ο Τίμοθι Σνάιντερ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Ουκρανός ηγέτης Ζελένσκι απάντησε επίσης στους ναζιστικούς ισχυρισμούς του Πούτιν λέγοντας ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία ακριβώς «όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία». Τρεις από τους θείους του Ζελένσκι εκτελέστηκαν στη γερμανική γενοκτονία των Ευρωπαίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, «υπάρχει ιστορία ορισμένων Ουκρανών να πολεμούν στη ναζιστική πλευρά… αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα».
Ο κρατικός λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter δημοσίευσε την Πέμπτη μια εικόνα ενός ψηλού Αδόλφου Χίτλερ που χαϊδεύει το πρόσωπο ενός μικρότερου Πούτιν.
Ας δούμε τι έγινε στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Χάρκοβο καταλήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1941 από την 6η Στρατιά της Βέρμαχτ υπό τη διοίκηση του Walter von Reichenau. Η πόλη παραδόθηκε σχεδόν χωρίς μάχη, λόγω της προηγούμενης καταστροφής κοντά στο Κίεβο. Μία από τις χειρότερες σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε μετά όταν οι Γερμανοί σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στη χαράδρα του Μπάμπι Γιαρ.
Τον Ιανουάριο του 1942, ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε μια επίθεση νότια της πόλης, για να περικυκλώσει και να καταστρέψει περαιτέρω την αντίπαλη 6η Στρατιά. Αυτή η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 1942, έληξε σε καταστροφή: σημαντικές δυνάμεις των σοβιετικών στρατευμάτων περικυκλώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.
Τον Φεβρουάριο του 1943, αναπτύσσοντας την επίθεση του Σοβιετικού Στρατού, που ξεκίνησε μετά τη Μάχη του Στάλινγκραντ, το Xάρκοβο απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Μετώπου Voronezh. Ωστόσο, η γερμανική αντεπίθεση που ακολούθησε αμέσως μετά τον Μάρτιο του 1943 οδήγησε στη δεύτερη παράδοση της πόλης.
Τον Αύγουστο του 1943, η πόλη απελευθερώθηκε οριστικά. Η Ημέρα της Απελευθέρωσης του Χάρκοβο, 23 Αυγούστου, έγινε έκτοτε αργία της πόλης, τη δεκαετία του 1980 που ονομάζεται Ημέρα της Πόλης. Στις 30 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση προς τιμήν της απελευθέρωσης του Kharkov με τη συμμετοχή των Konev, Zhukov και Khrushchev.
Σε τέσσερις μάχες για το Χάρκοβο και κατά τη διάρκεια της δύο φορές κατοχής του, η ΕΣΣΔ και η Γερμανία έχασαν περισσότερους ανθρώπους από οπουδήποτε αλλού στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Στάλινγκραντ.
Οι παλιοί της πόλης υποστηρίζουν ότι το Χάρκοβο δεν έγινε ηρωϊκή πόλη επειδή ο Στάλιν θεώρησε ότι η απελευθέρωση του ήταν ντροπή για τον Κόκκινο Στρατό γιατί τα κατάφεραν μόνο στην τρίτη προσπάθεια.
Λίγο μετά την απελευθέρωση, τον Δεκέμβριο του 1943, πραγματοποιήθηκε στο Χάρκοβο η πρώτη ανοιχτή δίκη εγκληματιών πολέμου στην παγκόσμια ιστορία.
Λένιν 1918: «Χάνεις την Ουκρανία; Χάνεις το κεφάλι σου» - Ο τεράστιος πλούτος της χώρας το 1922
Όταν ο Ντίμα Φιλίποφ δεν πήγε στην Ουκρανία με τον ΠΑΟΚ, γιατί είναι ρωσόφωνος του Λουγκάνσκ
Ο θάνατος 3,9 εκατομμυρίων Ουκρανών στον λιμό του 1933 και το μίσος κατά των Ρώσων
Οι Έλληνες πολέμησαν στην Κριμαία και στην Ουκρανία, εναντίον, αλλά και μαζί με τους Ρώσους