Boxing day: Γιατί ονομάστηκε έτσι η επομένη των Χριστουγέννων στην Αγγλία
Πώς πήρε την ονομασία Boxing Day η επομένη των Χριστουγέννων στην Αγγλία και πως ταυτίσθηκε με την σπουδαιότερη ποδοσφαιρική μέρα σε όλο τον κόσμο.
Η ονομασία της Boxing Day δεν έχει να κάνει με την πυγμαχία ή με το μποξ (όπου παραπέμπει το όνομα της), ούτε με ποδόσφαιρο, ιπποδρομίες, κυνήγι, ψώνια, εκδρομές ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που χαρακτηρίζει πλέον την επομένη των Χριστουγέννων.
Η προέλευση της Boxing Day δεν συνδέεται με τον αθλητισμό. Οι ενορίες συγκέντρωναν χρήματα για τους φτωχούς σε κιβώτια ελεημοσύνης (box σημαίνει κουτί) και τα άνοιγαν την επομένη των Χριστουγέννων προς τιμή του Αγίου Στεφάνου!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Είναι επίσημη αργία στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών με χριστιανικό πληθυσμό. Η ονομασία της ημέρας πηγάζει από το έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, κατά τη Βικτωριανή περίοδο στην Αγγλία, όπου οι έχοντες και κατέχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα προς τους μη έχοντες την επόμενη των Χριστουγέννων.
Μία άλλη εκδοχή θέλει τους αριστοκράτες της Βικτωριανής εποχής να δίνουν δώρα στο υπηρετικό προσωπικό τους, ως επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά τους , για τα τραπεζώματα, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Μια άλλη θεωρία λέει ότι η αρχή έγινε το 1914, όταν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες άφησαν τα χαρακώματα για να παίξουν έναν φιλικό αγώνα.
Τα μεγάλα ντέρμπι συνήθως αποφεύγονται για να μη δουν οι φίλαθλοι την αγαπημένη ομάδα τους να χάνει μία γιορτινή ημέρα από τον μισητό συμπολίτη αντίπαλο.
Στην Αγγλία την ημέρα αυτή οι Άγγλοι απολαμβάνουν ποδόσφαιρο, μόνο στην Premier League, καθώς για την Premiership δεν είναι αργία. Επίσης, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί στην Αγγλία και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.
Η ονομασία λοιπόν αυτή έμεινε και πέρασε με την πάροδο του χρόνου και στο ποδόσφαιρο, όπου πλέον έχει γίνει η σπουδαιότερη αγωνιστική σε όλο τον κόσμο στις ημέρες των γιορτών.
Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι αγώνες παίζονταν ανήμερα των Χριστουγέννων. Όταν όμως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι, η χριστουγεννιάτικη ποδοσφαιρική δραστηριότητα μεταφέρθηκε για τις 26 Δεκεμβρίου. Αυτό καθιερώθηκε τη σεζόν 1957-58.
Από το 1888 έχουν πραγματοποιηθεί 3.726 αγώνες την Boxing Day, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ είναι οι δύο ομάδες που έχουν τις περισσότερες επιτυχίες. H Μπρέντφορντ θα πάρει για πρώτη φορά γεύση από Boxing Day στην Premier φέτος, ενώ για την Τσέλσι θα είναι η 27η φορά.
Οι προπονητές και οι παίκτες ζητούν να μην συνεχιστεί αυτή η παράδοση. Κι αυτό γιατι μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων (λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά), οι σύλλογοι της Premier League δίνουν κάθε χρόνο τρεις αγώνες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.
Οι δηλώσεις Κλοπ: «Είναι αστείο, δεν γίνεται να παίζουμε 26 και 28 του μηνός. Ας παίξουμε στις 26 και τις 29 που πάλι είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, αλλά είναι οκ! Ποιος νοιάζεται για να παίξουμε 26 και 28; Ο κόσμος έχει να κάνει πράγματα στις γιορτές, να δει την οικογένειά του!
Κι ας λένε παίρνουμε τόσα λεφτά, δεν είναι αυτό το θέμα! Είναι επικίνδυνο για τους ποδοσφαιριστές και δεν έχουν όλες οι ομάδες δυο ενδεκάδες για να παίξουν! Η Σίτι μπορεί να έχει, η Τσέλσι δεν έχει και το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες. Δεν είπε κανείς να μην παίξουμε στις 26, αλλά μετά να έχουμε ματς στις 29, όχι στις 28»
Και μια πληροφορία, που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Στις 26 Δεκεμβρίου 1920, στο "Γκούντισον Παρκ" του Λίβερπουλ, έγινε το παιχνίδι των ομάδων γυναικών Κερ Λέιντιζ και Σεντ Χέλεν Λέιντιζ, με 53.000 φιλάθλους στις εξέδρες, ενώ 10.000 με 15.000 έμειναν απ' έξω. Αυτή η προσέλευση κινητοποίησε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αφού... απειλούσε το ανδρικό ποδόσφαιρο. Γι αυτό το ποδόσφαιρο γυναικών βγήκε από το καλεντάρι μπήκε και ξαναπαίχτηκε επισήμως μετά από 50 χρόνια.