Βουκουρεστίου: Πόσες φορές άλλαξε ονομασία
Μέσα στο πέρασμα των χρόνων δεν ήταν λίγες οι φορές που άλλαξε όνομα η Βουκουρεστίου.
Η Βουκουρεστίου αποτελεί μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας. Εκτείνεται από την οδό Σταδίου έως το λόφο του Λυκαβηττού, τέμνοντας κάθετα τις οδούς Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Σόλωνος και θεωρείται ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, μαζί με την Ερμού.
Πριν χαραχθεί ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο περνούσε ένας χείμαρρος, ο οποίος κατέληγε στο ρέμα του Βοϊδοπνίχτη. Το 1914 ο δρόμος «βαφτίστηκε» Βουκουρεστίου μετά την υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στη συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα η Μακεδονία και η Ήπειρος έπειτα από τους Βαλκανικούς πολέμους.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η παλαιότερη ονομασία της ήταν «Αγχεσμού», η οποία προερχόταν από έναν λοφίσκο που βρισκόταν στον Λυκαβηττό. Ωστόσο το 1946 το τμήμα της οδού Βουκουρεστίου μεταξύ των οδών Σταδίου και Ακαδημίας μετονομάστηκε σε «Γιαν Σματς».
Κατά πάσα πιθανότητα, η ονομασία αυτή οφείλεται στη σχέση που είχε αναπτύξει η βασίλισσα Φρειδερίκη με αυτόν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Νότιο Αφρική, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσημη εξήγηση από τη πλευρά της κυβέρνησης αναφέρει πως ο Σματς είχε υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρει: «Την 11ην π.μ. χθες εγένετο η αποκάλυψις της εντοιχισθείσης πινακίδος επί της γωνίας των οδών Βουκουρεστίου και Τσώρτσιλ περί μετονομασίας της οδού Βουκουρεστίου εις οδόν Στρατάρχου Γιαν Σματς. Κατά την τελετήν παρέστησαν ο προεδρεύων της Κυβερνήσεως κ. Γονατάς, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ι. Πιτσίκας, το Δημοτικόν Συμβούλιον και πολλοί βουλευταί. Τελευταίος προσήλθεν ο επιτετραμμένος της Νοτιοαφρικανικής Ενώσεως κ. Μπάουερ, όστις επευφημήθη ζωηρώς υπό του παρισταμένου πλήθους». Η οδός «Γιαν Σματς» διατηρήθηκε για περίπου 15 χρόνια και στη συνέχεια ονομάστηκε ξανά Βουκουρεστίου.