Πού βρίσκεται η στρατιωτική βάση - φάντασμα της Πάρνηθας που εποπτεύει όλη την Αθήνα
Πάρνηθα. Στη θέση «Αέρας», σε μικρή απόσταση από το Σανατόριο, βρίσκεται μία εγκαταλελειμμένη στρατιωτική εγκατάσταση. Το φυλάκιο-φάντασμα βρίσκεται στην κορυφή του βουνού και εποπτεύει όλο το λεκανοπέδιο.
Η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά εύκολη. Παρότι φαινομενικά ο δρόμος είναι κλειστός με μία μπάρα, ο καθένας μπορεί να συνεχίσει με τα πόδια και να βρει την στρατιωτική εγκατάσταση.
Πρώτη ξεπροβάλει η πύλη του φυλακίου με τη διπλή σκοπιά. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι και το κτίριο. Οι κεραίες που το περικυκλώνουν, καθώς και η θέση του, μας προδιαθέτουν ότι κατασκευάστηκε ως στρατιωτικός σταθμός συχνοτήτων. Πιθανότατα κτίστηκε τη δεκαετία του ’50, όταν η Πάρνηθα δεν είχε ανακηρυχθεί ακόμα ως Εθνικός Δρυμός. Έχει παύσει ολοκληρωτικά τη λειτουργία του όμως τουλάχιστον την τελευταία 25ετία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το 2000 υπήρξαν σκέψεις να μεταφερθούν στο σημείο όλες οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονταν στον Υμηττό και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο «πάρκο κεραίων». Παρότι η κυβέρνηση το ενέκρινε και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, το σχέδιο δεν τελεσφόρησε. Αφενός συνάντησε τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής. Αφετέρου, αντικρούονταν οι μελέτες της ΥΠΑ με αυτές άλλων εμπειρογνωμόνων για το κατά πόσο οι παρεμβολές θα δημιουργούσαν προβλήματα στις πτήσεις στο νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μία πενταετία αργότερα, το 2006, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» ανέφερε ότι τα κτίρια της πρώην στρατιωτικής βάσης είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως και κατέρρεαν. Βράχια από το βουνό είχαν ήδη καλύψει τα πίσω παράθυρα. «Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει εκπληκτική θέα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ως καταφύγιο, είτε ως ενημερωτικό κέντρο», κατέληγε ο αρθρογράφος.
Την εποχή εκείνη, το τοπίο τριγύρω ήταν καταπράσινο. Η πρώην στρατιωτική βάση βρισκόταν στην κορυφή ενός απέραντου δάσους και «χανόταν» μέσα στην πυκνή βλάστηση της Πάρνηθας. Ένα χρόνο αργότερα, το τοπίο ήταν τελείως διαφορετικό.
Πύρινος όλεθρος
Οι πυρκαγιές του Ιουνίου του 2007 ήταν από τις καταστροφικότερες στην ιστορία της Ελλάδας. Ένα από τα τραγικότερα «θύματα» ήταν η Πάρνηθα. Μέσα σε λίγα 24ωρα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Αττικής κάηκε σχεδόν ολοσχερώς. Οι πράσινες κορυφές του εθνικού δρυμού αντικαταστάθηκαν από στάχτες και ξερούς κορμούς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», οι πυροσβεστικές δυνάμεις άργησαν να αντιδράσουν. Όταν το απόγευμα της 28ης Ιουνίου του 2007 ο δήμαρχος Αχαρνών ειδοποίησε την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στο βουνό.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά: Ενώ ο «πόλεμος» είχε χαθεί, οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στο καζίνο, στις στρατιωτικές βάσεις και στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στο βουνό. Παρόλα αυτά η βάση στη θέση «Αέρας» δε σώθηκε.
Τα κτίρια που μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένα μέσα στην πλούσια χλωρίδα, ξεγυμνώθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εκμετάλλευσής τους.
Μοναδικοί επισκέπτες είναι οι τολμηρότεροι των πεζοπόρων και τα ζώα που ενίοτε βρίσκουν καταφύγιο στις ερειπωμένες εγκαταστάσεις. Σχεδόν μία δεκαπενταετία μετά τη μεγάλη καταστροφή, ο στρατιωτικός σταθμός είναι αφημένος στη μοίρα του.
Πηγή: mixanitouxronou.gr