Ο φάρος του Ψυχικού που καταργήθηκε όταν «σκότωσε» έναν εφοπλιστή
Φάρος στη στεριά; Κι όμως υπήρχε ένας στο Ψυχικό που στάθηκε αιτία να σκοτωθεί ένας εφοπλιστής. Από αυτόν πήρε το όνομά της η γύρω περιοχή.
Ο «Φάρος Ψυχικού» ήταν όντως... φάρος. Εντάξει, δεν ήταν όπως οι φάροι που διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα αλλά πάντως... φάρος. Βρισκόταν στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Χαλανδρίου και δεν ήταν παρά μια στήλη, που στην κορυφή της είχε ένα φανάρι που αναβόσβηνε και εξυπηρετούσε συγκοινωνιακούς σκοπούς.
Μιλάμε για τη δεκαετία του 1930 όταν η Λεωφόρος Κηφισίας ήταν ένας ακόμη ένας σκοτεινός δρόμος. Ο «φάρος» καταργήθηκε το 1933 όταν έγινε αιτία για ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο εφοπλιστής Αχιλλέας Μαντάκας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ήταν η νύχτα της 31ης Μαρτίου 1933, όταν ο 34χρονος εφοπλιστής που είχε υπό την ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο «Μέγα Εθνικόν» στην οδό Πανεπιστημίου, επιστρέφοντας από την Αγία Παρασκευή έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον φάρο. Η πρόσκρουση ήταν σφοδρή και το τιμόνι του αυτοκινήτου καρφώθηκε στο στήθος του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία ακόμη άτομα. Ο ξάδερφός του και δυο φίλοι. Ο ξάδερφος του εφοπλιστή, που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, τραυματίστηκε σοβαρά στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ οι άλλοι δύο επιβάτες από τα θραύσματα των τζαμιών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν επί τόπου απεγκλώβισαν τους επιβάτες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Μαντάκας που οδηγούσε το αυτοκίνητο εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του. Οι υπόλοιποι επέζησαν. Η έρευνα που έγινε αποκάλυψε ότι η παρέα των τεσσάρων αντρών είχε περάσει αρκετές ώρες σε κέντρο διασκέδασης και ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης.
Όπως διαβάζουμε στο mikrosromios.gr (από όπου είναι και η φωτογραφία του άρθρου) πεντέμισι μήνες νωρίτερα, η οικογένεια Μαντάκα είχε χάσει ένα ακόμη μέλος της, τον Βασίλειο Μαντάκα, αδερφό του Αχιλλέα, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει σε ηλικία 42 χρονών.
Πάντως μετά από αυτό το δυστύχημα ο «φάρος του θανάτου», όπως τον αποκάλεσε η εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, δεν επανήλθε στη θέση του. Έμεινε ωστόσο το όνομα του αφού ακόμη και σήμερα η περιοχή λέγεται Φάρος Ψυχικού.