Αλέκος Σακελλάριος: Τι νέα έχουμε συνάδελφε; «Έχουμε πόλεμο!»
Πώς το νέο της κήρυξης του πολέμου μαθεύτηκε στις 4 τα ξημερώματα από μια καλλιτεχνική παρέα στο καφενείο «Κυβέλεια».
H αντροπαρέα των καλλιτεχνών είχε συγκεντρωθεί όπως κάθε ξημέρωμα στο καφενείο «Κυβέλεια» που βρισκόταν στον αριθμό 83 της Πανεπιστημίου μεταξύ Αιόλου & Πλατεία Ομονοίας. Η ώρα ήταν προχωρημένη και το κέφι είχε ανάψει. Όπου να’ ναι θα ερχόταν και ο Γιώργος Καρατζάς, ο φίλος τους δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρωία» για να τους φέρει φρέσκα νέα, όλα εκείνα που οι άλλοι θα διάβαζαν την άλλη μέρα…
Ηθοποιοί ήταν οι περισσότεροι, θεατράνθρωποι αλλά και τραγουδιστές. Ο 42χρονος Βασίλης Λογοθετίδης, ο 27χρονος Αλέκος Σακελλάριος, ο 31χρονος Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο 42χρονος Ορέστης Μακρής, ο 26χρονος Αλέκος Λειβαδίτης, ο 45χρονος Κώστας Δούκας, ο 32χρονος Γιώργος Γαβριηλίδης, ο 36χρονος Κώστας Μανιατάκης και άλλοι.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Ο Γιάννης Τσαρούχης
Στις 4 το πρωί, κι αφού έκλεισε την ύλη της εφημερίδα, μπήκε στο καφενείο ο Καρατζάς. Το ύφος του τούς έβαλε σε σκέψεις. Ήταν αμίλητος και σοβαρός, «Τι έχουμε συνάδελφε;» τον ρώτησε ο Σακελλάριος που δεν είχε αποποιηθεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου. «Έχουμε πόλεμο!» είπε αυτός. «Πόλεμο;» φώναξαν όλοι αναστατωμένοι. Άρχισε τότε ο Καρατζάς να τους λέει τα νέα:
«Πριν από λίγη ώρα ο πρεσβευτής της Ιταλίας Γκράτσι, έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό που εκπνέει σε μια ώρα». « Και ο Μεταξάς;» ρώτησαν όλοι αγωνιωδώς. «Τον πέταξε έξω με τις κλωτσιές…» «Μπράβο!!!» φώναξαν όλοι μαζί.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Κοντά στον απλό κόσμο και οι καλλιτέχνες φώναξαν παρών στο προσκλητήριο της πατρίδας. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, πήρε μέρος στη μάχη της Χειμάρας και μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στο Διακοφτό με τα πόδια.
Ο Οδυσσέας Ελύτης κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου Α΄ Σώματος Στρατού αλλά στις 26 Φεβρουαρίου 1941 μεταφέρθηκε με σοβαρό κοιλιακό τύφο στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στο μέτωπο έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»
Ο Γιάννης Τσαρούχης υπηρέτησε στο Μηχανικό στο Κούτσι, στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ζωγράφισε την "Παναγία της Νίκης"....
Ο Νίκος Καββαδίας υπηρέτησε στο μέτωπο ως τραυματιοφορέας κι αργότερα ως ασυρματιστής. Με τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού επέστρεψε στην Αθήνα.…
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος υπηρέτησε ως ασυρματιστής του πυρoβολικού), ο Παντελής Ζερβός ήταν λοχίας Πεζικού, ο Νίκος Σταυρίδης τραυματιοφορέας στην πρώτη γραμμή. Εκεί και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, τραυματίσθηκε μάλιστα σε μάχη. Κι ακόμη οι ηθοποιοί Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης και πολλοί άλλοι...
*Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου ο Οδυσσέας Ελύτης με συμπολεμιστές του στο μέτωπο