Βίρβος: Ο ύμνος ομάδας, το τραγούδι που δεν γραμμοφωνήθηκε ποτέ και το «στρώμα να πλαγιάσω»
Όταν ο Κώστας Βίρβος έγραψε τον ύμνο ποδοσφαιρικής ομάδας αντικαθιστώντας αυτόν του Βασίλη Τσιτσάνη. Το... χαμένο πρώτο τραγούδι του και μια συγκλονιστική περιγραφή: «Του είπα "Σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου". Έτσι έγινε».
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926 (πέθανε στις 6 Αυγούστου 2015). Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας, τον στέλνει στην Κοργιαλένειο Σχολή. Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1943 κατεβαίνει στην Αθήνα και φοιτά στην Πάντειο. Ο ίδιος σύμφωνα με διηγήσεις του έγραφε στιχάκια από νωρίς, αλλά ήθελε να γίνει σκηνοθέτης μιας και του άρεσε ιδιαίτερα το θέατρο.
Δελιάς: «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» και ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μέλος του ΕΑΜ
Το 1943 περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ. Το Μάρτη του '44 συλλαμβάνεται και βασανίζεται, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους για την τότε κυβέρνηση του βουνού. Ο πατέρας του με 800 χρυσές λίρες τον απελευθερώνει και έπειτα φεύγει για το βουνό, όπου εκεί συναντά και τον Άρη Βελουχιώτη. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος απ' το 1954 έως το 1985.
Η «Σκύλα» του Βαμβακάρη ήταν η πρώτη του γυναίκα
Δεν γραμμοφωνήθηκε, λόγω εμφυλίου
Τα πρώτα του στιχάκια τα δίνει στον Απόστολο Καλδάρα, με τον οποίο γνωρίζονταν από μικροί. Το πρώτο στιχούργημα του λέγεται "Ο φαντάρος" (ανέκδοτο τραγούδι του 1947), που αν και μελοποιήθηκε αρχικά από τον Β. Τσιτσάνη και αργότερα από τον Α. Καλδάρα δεν γραμμοφωνήθηκε, λόγω εμφυλίου και παρά το εμφανές μήνυμα της συμφιλίωσης, ("μα ο φαντάρος δεν παραπονιέται/ κι έχει ελπίδα μέσα στην καρδιά/ πως θα γυρίσει πάλι στους δικούς του/ τα χέρια όταν δώσουμε ξανά").
«Απελπίστηκα» - Όταν ένα τζουκ μποξ νίκησε τον Μάρκο Βαμβακάρη (vid)
«Να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου»
Πολλοί στίχοι από τραγούδια του βασίζονται στις εμπειρίες του Βίρβου από την Κατοχή, όταν τον συνέλαβαν το 1944 και μπήκε στην απομόνωση.
Ο ίδιος αφηγείται:
«Το ίδιο βράδυ με έριξαν στο απομονωτήριο. Εκεί ήταν κι ένας άλλος. Πονούσα σε όλο μου το κορμί. Ήμουν δεμένος στο κεφάλι σαν χότζας. Έχω ένα σημάδι 57 χρόνια εδώ στο κεφάλι από βούρδουλα που κατέληγε σε σφαιρίδιο. Μέσα εκεί υπήρχε ένα κούτσουρο. Του είπα "Σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου». Έτσι έγινε. Σηκωνόμασταν την νύχτα να ξεμουδιάσουμε. Δεν κράτησε πολύ. Δυο μερόνυχτα. Αυτό είναι το αναπαυτικότερο κρεβάτι που κοιμήθηκα ποτέ. Απ' αυτό εμπνεύστηκα το "ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω" που γράφω στη "Γερακίνα". Στη φυλακή άρχισα να γράφω την "Καταχνιά" σαν ποίηση».
"Κακούργα πεθερά" - Η άγρια δολοφονία του Αθανασόπουλου
Ο ύμνος του Τσιτσάνη και ο ύμνος του Βίρβου
Είναι ο συνθέτης του ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Ο. Τρίκαλα. Στην ιστοσελίδα trikkipress.gr διαβάζουμε: «...Ευθύς με την άνοδο της ομάδας στην Α’ Εθνική κατηγορία το 1964, ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης (ένθερμος φίλαθλος του Α.Ο.Τ. ο ίδιος) συνέθεσε έναν ύμνο σε λαϊκό ρυθμό μέσα στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε στις τάξεις των φιλάθλων οι στοίχοι του οποίου ήταν:
Τρίκαλα, Τρίκαλα!
Η ομαδάρα των Τρικάλων
με τα αλύγιστα παιδιά
της Θεσσαλίας μας λιοντάρια
γεμάτα δόξα, λεβεντιά!
Τρίκαλα, ομάδα δοξασμένη
που πάντα όπου πήγαινες ήλθες κερδισμένη.
Τώρα στην Α’ Εθνική
εμείς θα σε χαρούμε
και θα γιορτάσουμε μαζί
τις νίκες που θα δούμε.
Τρίκαλα, ομάδα δοξασμένη
που πάντα όπου πήγαινες ήλθες κερδισμένη.
Ο ύμνος αυτός ακούγονταν για περίπου δύο χρόνια, όταν ο Α.Ο. Τρίκαλα σταδιοδρομούσε επιτυχώς στα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Την περίοδο όμως 1965-66 τα δεδομένα άλλαξαν προς το καλύτερο.
Και αυτό γιατί ο Α.Ο.Τ. όχι μόνο είχε καθιερωθεί στην Α’ Εθνική, αλλά και επιπλέον φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα!
Στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής λοιπόν του πρωταθλήματος, στις 16 Ιανουαρίου 1966, τα Τρίκαλα αγωνίζονταν στον Βόλο με αντίπαλο την Νίκη Βόλου που κυριολεκτικά «καίγονταν» για βαθμούς, καθώς κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό.
Αντίθετα Ο Α.Ο.Τ. προέρχονταν από μεγάλη νίκη επί του Π.Α.Ο.Κ. με 1-0 στο Εθνικό Στάδιο της πόλης μας και σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα που είχε πετύχει μέχρι τότε βρίσκονταν πολύ ψηλά στην βαθμολογία.
Στον αγώνα βρέθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 1.500 Τρικαλινοί φίλαθλοι μεταξύ των οποίων και ο μέγας στιχουργός Κώστας Βίρβος, ένθερμος επίσης οπαδός του Α.Ο. Τρίκαλα...».
Πειραιάς: Το δημόσιο πορνείο στα Βούρλα και η μεγάλη απόδραση
Ο νέος ύμνος
Μετά τη νίκη των Τρικάλων στο συγκεκριμένο αγώνα, ο Κώστας Βίρβος έγραψε τον ύμνο της ομάδας:
Σταυραετοί της Πίνδου,
του κάμπου λιοντάρια
έντεκα λεβέντες, γερά παλικάρια.
Πείσμα, δύναμη και τέχνη
και ατσάλινη καρδιά
να γιατί νικούνε πάντα
των Τρικάλων τα παιδιά.
Τρίκαλα, Τρίκαλα τα γήπεδα αντηχούν
Τρίκαλα, Τρίκαλα που ξέρουν και νικούν.
Καθαρό παιχνίδι, σε όλα ιππότες
κι έγινε η ομάδα η πρώτη απ’ τις πρώτες.
Άξιοι στον κάθε στίβο,
άξιοι και στην ζωή
να ποιον έχουν για σκοπό τους
των Τρικάλων οι αετοί.
Τρίκαλα, Τρίκαλα τα γήπεδα αντηχούν
Τρίκαλα, Τρίκαλα που ξέρουν και νικούν.