Ντομ Πιερ Περινιόν: O Γάλλος μοναχός και η σαμπάνια. Μύθοι και αλήθειες
Ο τυφλός Βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν που μάλλον δεν ήταν τυφλός και μάλλον δεν ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τη σαμπάνια, τον εκλεκτό αφρώδη οίνο από την Καμπανία.
Ο Ντομ Πιερ Περινιόν (Σαιν-Μενεούλντ, Δεκέμβριος 1638 – Αββαείο Σαιν-Πιέρ ντ'Ωτβιγιέ, 24 Σεπτεμβρίου 1715) ήταν Βενεδικτίνος μοναχός στον οποίο συχνά αποδίδεται η εφεύρεση της σαμπάνιας.
Νίκι Λάουντα: Γιατί ο Αντρέας Νίκολαους Λάουντα δεν έφτιαξε ποτέ το πρόσωπό του (vid)
Ολυμπιακός: Η προπόνηση του Τσικίνιο και η Λαμία
Η... τυφλή δοκιμή
Ο Ντομ Περινιόν γεννήθηκε στην περιοχή Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας. Σε ηλικία 19 ετών κατετάγη στο τάγμα των Βενεδικτίνων, υπηρετώντας στο Αββαείο του Σεν Βαν στην πόλη Βερντέν. Το 1668 μεταφέρθηκε στο Αββαείο Οτβιγιέ (Saint-Pierre d'Hautvillers) κοντά στην πόλη Επερναί, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, με την ιδιότητα του επιστάτη του κελαριού. Υπό την επίβλεψή του, το Αββαείο διπλασίασε τους αμπελώνες του. Είχε τη φήμη ότι μπορούσε μόνο από τη γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του με... κλειστά μάτια κι αυτό έκανε κάποιους να τον θεωρούν... τυφλό. Αναφορές ιστορικών στην πρακτική του blind-testing (τυφλής δοκιμής), της δοκιµής δηλαδή χωρίς να είναι γνωστός στον δοκιµαστή ο προµηθευτής, οδήγησε εσφαλµένα πολλούς μεταγενέστερους ιστορικούς στο συµπέρασµα ότι ο εν λόγω µοναχός ήταν τυφλός.
Κομανέτσι: Το τέλειο 10άρι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε, η παιδοφιλία και η Πάολα
Το έπιναν ήδη οι Άγγλοι
Αν και ο Περινιόν δούλεψε σκληρά και κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών της περιοχής, δεν ήταν ο πρώτος που εφηύρε το αφρώδες κρασί ούτε την σαμπάνια. Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά αφρώδες κρασί κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρκετές δεκαετίες πριν παραχθεί στη Γαλλία.
Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα
Τάφηκε σε αμπελώνα
Ο Ντοµ Περινιόν πέθανε το 1715 και σύµφωνα µε την τελευταία του επιθυµία τάφηκε σ’ έναν αµπελώνα. Σήµερα, η επωνυμία Dom Perignon ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Moet & Chandon, η οποία το 1794 εξαγόρασε το µοναστήρι όπου ο Περινιόν έκανε τα πειράµατά του και για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερή της σαμπάνια, η οποία βγήκε στην αγορά για πρώτη φορά το 1936.