Λουτζ Λονγκ: Η συμβουλή-μετάλλιο στον Τζέσε Όουενς και η αγκαλιά μπροστά στον έξαλλο Χίτλερ
Ο Τζέσε Όουενς από την Αρχαία Ολυμπία, περιγράφει πώς ένας Γερμανός πρωταθλητής, ο Λουτζ Λονγκ τον αγκάλιασε μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ που απέφυγε να τον συγχαρεί και να του σφίξει το χέρι.
Ο Καρλ Λούντβιχ Λονγκ, γνωστός ως Λουτζ Λονγκ, ήταν Γερμανός αθλητής του άλματος εις μήκος και του τριπλούν. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1913 στη Λειψία και σκοτώθηκε στις 14 Ιουλίου 1943 στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε ευρέως γνωστός για το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο βοήθησε με τις συμβουλές του τον Αφροαμερικανό αθλητή και ανταγωνιστή του Τζέσε Όουενς να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του μήκους. Κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο αν αναλογιστούμε ότι αυτό συνέβη μπροστά στον Αδόλφο Χίτελρ.
Δέσπω Διαμαντίδου: Η Πειραιώτισσα που ερωτεύτηκε ο Παπαμιχαήλ, ο χωρισμός για τα μάτια της Αλίκης
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Νομική και αθλητισμός
Ο Λονγκ γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1913 στη Λειψία της Γερμανίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της γενέτειρας και παράλληλα ασχολείτο με τον αθλητισμό, τον οποίο συνέχισε και μετά την αποφοίτησή του, συνδυάζοντάς τον με το επάγγελμα του δικηγόρου. Έχοντας καταξιωθεί από νωρίς στην πατρίδα του, το 1934 συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου του Τορίνο όπου κατετάγη τρίτος στο μήκος με επίδοση 7,25 μ., πίσω από τον συμπατριώτη του, Wilhelm Leichum που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και τον Νορβηγό, Όττο Μπεργκ.
Οι Κένεντι δεν θα ήθελαν να ξέρουμε για τη Ρόζμαρι
Αγώνες στη ναζιστική Γερμανία
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που έλαβαν χώρα στη ναζιστική Γερμανία, συμμετείχε στα αγωνίσματα τόσο του μήκους όσο και του τριπλούν. Στον τελικό του τριπλούν κατέλαβε την δέκατη θέση με άλμα στα 14,62 μέτρα. Αντιθέτως, στο αγώνισμα του μήκους, που διεξήχθη λίγες ημέρες νωρίτερα, θεωρείτο μαζί με τον Αμερικανό Τζέσε Όουενς ως ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, ενθάρρυνε και συμβούλευσε τον βασικό του ανταγωνιστή Όουενς, που είχε ήδη δύο άκυρα άλματα, με αποτέλεσμα εκείνος να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος όπου με επίδοση 8,06 μ. κατέκτησε την πρώτη θέση. Από την πλευρά του ο Λονγκ, με επίδοση στα 7,87 μέτρα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Μάλιστα, παρά την ήττα του ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Όουενς για το θρίαμβό του.
Το 1938, ο Λονγκ συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου του Παρισίου όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με καλύτερο άλμα στα 7,56 μέτρα.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λονγκ υπηρέτησε στη Βέρμαχτ ως υπαξιωματικός. Σκοτώθηκε στις 14 Ιουλίου του 1943 κατά την συμμαχική απόβαση στη Σικελία.
Το 1964, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απένειμε μετά θάνατον στον Λουτζ το, νεοσύστατο τότε, μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν για το ήθος και το αθλητικό πνεύμα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των αγώνων του Βερολίνου. Παράλληλα, το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους τόσο στη γενέτειρά του Λειψία όσο και στο Μόναχο.
Πειραϊκή: Το Θεμιστόκλειο τείχος που έθαψε η χούντα, ο Καζαντζίδης και η ανάπλαση
Ο Όουενς στην Αρχαία Ολυμπία
Το 1969 ο Τζέσε Οουενς βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, προσκεκλημένος της Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Στην ομιλία του στην 9η Σύνοδο της ΔΟΑ, είχε πει μεταξύ άλλων: «Οταν είχα την ευτυχία να συμπεριληφθώ στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, ο κόσμος βρίσκονταν σε αναβρασμό. Το ναζιστικό κόμμα είχε καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία και η Ιταλία είχε επιτεθεί κατά της Αιθιοπίας. Η Ιαπωνία είχε αποσυρθεί από την Κοινωνία των Εθνών και ένας τρομερός εμφύλιος πόλεμος είχε ξεσπάσει στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η ισπανική ομάδα να επιστρέψει στην πατρίδα της, εγκαταλείποντας το ολυμπιακό χωριό.
Οι πιο σημαντικές φιλίες που έκανα στο Βερολίνο, ήταν με τον Γερμανό άλτη του μήκους Λουτζ Λονγκ και τον Ιταλό Μπεκάλι.
Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού
Μια πράξη φιλάθλου πνεύματος στην οποία ευρέθηκα αναμεμειγμένος, θα μου μείνει αλησμόνητη. Πολλοί δε θα την πιστεύουν.
Οι προκριματικοί του άλματος εις μήκος διεξαγόταν συγχρόνως με τις δοκιμαστικές διαδρομές των 200μ. Με την έξαψη της στιγμής, δεν έδωσα τη δέουσα προσοχή στο αγώνισμα του άλματος εις μήκος, στο οποίο είχα δηλώσει συμμετοχή.
Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος
«Πήδα από εκεί. Θα προκριθείς εύκολα»
Χωρίς να σκεφθώ, προχώρησα στην αρχή του διαδρόμου, έτρεξα στο διάδρομο και πέρασα περπατώντας το σκάμμα. Δεν είχα ρωτήσει για να μάθω ότι θα κρινόταν ως πρώτη μου προσπάθεια. Ταραγμένος από την απειρία μου σε διεθνείς συναντήσεις, απέτυχα και στη δεύτερη προσπάθεια. Ημουνα συντετριμμένος και απελπισμένος. Τότε ο Γερμανός πρωταθλητής Λουτζ Λονγκ με πλησίασε και μου έδωσε μια σώφρονα συμβουλή: "Χάραξε μία γραμμή ένα πόδι (30 πόντους), μπροστά από τη σανίδα και πήδα από εκεί. Θα προκριθείς εύκολα".
Χωρίς την αυθόρμητη αυτή συμβουλή, δε θα κατόρθωνα ποτέ να φτάσω στον τελικό.
Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα
Στον τελικό είχα την τύχη να περάσω μπροστά από την αρχή, αλλά ο Λονγκ με "έπιασε" στο τελευταίο του άλμα. Στην έκτη μου προσπάθεια, πάτησα σωστά τη σανίδα και απογειώθηκα σημειώνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Ο Λονγκ έτρεξε και με συνεχάρη πριν ακόμα εγκαταλείψω το σκάμμα.
Ο Λουτζ Λονγκ σκοτώθηκε στη Σικελία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισκέφθηκα τη σύζυγο και το γιο του πολλές φορές μετά τον πόλεμο. Ηταν πολύ θαρραλέο εκ μέρους του Λονγκ να με βοηθήσει ενώπιον του Χίτλερ...».