3 ελληνικές κωμωδίες θέλεις να βλέπεις και να ξαναβλέπεις συνεχώς

Τρεις ελληνικές ταινίες στο πανί κάνουν πάντοτε μεγάλα νούμερα τηλεθέασης όποια στιγμή κι αν προβληθούν

3 ελληνικές κωμωδίες θέλεις να βλέπεις και να ξαναβλέπεις συνεχώς

Πρόκειται για τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που μεταφέρουν με περίσσια τέχνη την ατμόσφαιρα της μετεμφυλιακής Ελλάδας στο πανί. Είναι από εκείνες που όταν επαναπροβάλλονται δίνουν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα έσπαγαν τα ταμεία αν προβάλλονταν ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Είναι και οι τρεις κωμωδίες και οι τρεις παραγωγής Φίνος Φιλμ και οι τρεις δημιουργήματα του σπουδαίου Αλέκου Σακελλάριου. Είναι η «Θεία από το Σικάγο», ταινία του 1957 με πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή αλλά κι ένα αξιόλογο επιτελείο παλιών και νέων ηθοποιών, που έδωσε αέρα υπεροχής στο είδος της κωμωδίας. Ακολουθεί ο αριστουργηματικός «Ηλίας του 16ου» με τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Θανάση Βέγγο, που μας δίνει όλη την ατμόσφαιρα της εποχής λίγο πριν μπει η δεκαετία του '60. Τέλος οι περίφημοι «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Χατζηχρήστο που πραγματεύεται το άλυτο ζήτημα της βεντέτας στην επαρχιακή Ελλάδα.

Δίπλα σε αυτές τις κωμωδίες υπάρχουν ακόμα δέκα τουλάχιστον που δίνουν όχι μόνο το στίγμα της εποχής αλλά και το αστείρευτο ταλέντο σκηνοθεσίας και υποκριτικής που ξεδίπλωσαν σημαντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες σε δίσεκτους καιρούς.