Αυτή είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού σινεμά που δεν είδαμε ποτέ

Η πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού σινεμά γυρίστηκε λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα

Αυτή είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού σινεμά  που δεν είδαμε ποτέ

Στις 15 Απριλίου 1940 έκανε πρεμιέρα στις Αθηναϊκές αίθουσες η πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Φιλοποίμενα Φίνου. Πρόκειται για μια αισθηματική ταινία με τίτλο «Το τραγούδι του χωρισμού» και πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Μια όμορφη Αθηναία, που παραθερίζει στην Ύδρα, ερωτεύεται έναν υδραίο ψαρά και τον κλέβει από την κοπέλα του, για να τον αναδείξει σε τραγουδιστή στα κέντρα διασκέδασης της Αθήνας. Εκείνος όμως θα επιστρέψει τελικά στην πιστή και υπομονετική κοπέλα του...

Είναι η μόνη σκηνοθετική δουλειά του κινηματογραφικού τιτάνα που λέγεται Φιλοποίμην Φίνος αλλά δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Λίγες μέρες αργότερα οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, ο Φίνος συνελήφθη, τα στούντιο στο Καλαμάκι όπου γυρίστηκε η ταινία τα έκλεισαν οι κατακτητές, και η επίσημη κόπια της ταινίας καταστράφηκε. Χρόνια αργότερα βρέθηκε μια φθαρμένη κόπια στην Αίγυπτο και από αυτήν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας κατάφερε να αποκαταστήσει εν μέρει μόνο το αποτέλεσμα.

Ο Φίνος σατιρίζοντας την ποιότητα αυτής της ταινίας είχε πει κάποτε: «Ο Μπόγρης μας έδωσε ένα ωραίο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι».

Σκηνοθεσία: Φιλοποίμην Φίνος Σενάριο: Δημήτρης ΜπόγρηςΣκηνογραφίες: ΦΡΕΞ Μουσική ενορχήστρωσης: Γ. Βιτάλης Φωτογραφία: Γιάννης Δριμαρόπουλος- Γεράσιμος Δριμαρόπουλος Μουσική: Γιώργος ΜαλλίδηςΣτίχοι: Δ. ΜαυρογιάννηςΜουσική Διασκευή-Ενορχήστρωση- Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος ΒιτάληςΣκηνογραφία: Χουάν ΦρεξΜηχανικός Ήχου: Αιμίλιος ΠροβελέγγιοςΠαραγωγή: Σκούρας Φιλμ-Ελληνικό κινηματογραφικό. Στούντιο Φ. Φίνου Τραγούδι: Πέτρος Επιτροπάκης-Ισμήνη ΔιατσέντουΠρωταγωνιστούν: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Λήδα Μιράντα, Κώσυτας Παπαγεωργίου, Νανά Παπαδοπούλου, Γιώργος Ανακτορίδης, Μαρία Μπενηψάλτη, Δημήτρης Μοσχούτης, Αλέκος Λειβαδίτης, Ευγενία Δανίκα.

Στοιχεία αντλήθηκαν από τη Βικιπαίδεια και από την ιστοσελίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ.