Η ηθοποιός που παραδέχτηκε: «Ο συμπρωταγωνιστής μου με έκανε τουλούμι στο ξύλο μπροστά στο φακό»

Η βία και το ξύλο στον ελληνικό κινηματογράφο

Η ηθοποιός που παραδέχτηκε: «Ο συμπρωταγωνιστής μου με έκανε τουλούμι στο ξύλο μπροστά στο φακό»

Το ξύλο υπήρξε αναγκαία συνθήκη στον ελληνικό κινηματογράφο και κάποιες φορές ήταν ξύλο κανονικό όχι αστεία! Η χειροδικία στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου άρχιζε από ένα απλό χαστούκι αλλά μπορούοσε να φτάσει και στα άκρα όπως στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα».

«Το κορίτσι με τα μαύρα» είναι παραγωγή του 1956 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, που ευτύχησε να έχει ως πρωταγωνιστές το αξεπέραστο δίδυμο Λαμπέτη-Χορν. Γυρίστηκε στην Ύδρα με μία μόνο κάμερα. Συμμετέχει και η Ελένη Ζαφειρίου υποδυόμενη την χήρα που συζητά όλο το νησί.

Ο «γιος» της ο Ανέστης Βλάχος απαυδισμένος από τις κοροϊδίες του κόσμου για τις ερωτικές αταξίες της μάνας του, αποφασίζει να της δώσει ένα γερό μάθημα. Μόνο που φαίνεται πως ο Ανέστης Βλάχος (γνωστός και ως «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου) το πήρε λίγο πιο σοβαρά από ό,τι έπρεπε. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ξυλοκόπησε αγρίως τη δόλια «μάνα» του. Η Ελένη Ζαφειρίου αποκάλυψε αργότερα ότι έχασε τις αισθήσεις της από το πολύ ξύλο και μετά το γύρισμα την κατέβρεχαν με νερό για να συνέλθει, κάποιοι μάλιστα σκέφτηαν να την στείλουν στον Πειραιά, για νοσηλεία αλλά πρυτάνευσε η ψυχραιμία κια η κακοποιημένη ηθοποιός έμεινε στο νησί.

Αναρωτιόμαστε με τι μούτρα την αντίκριζε ο Βλάχος ύστερα από αυτή την υπερβολική χειροδικία. Ο ίδιος πάντως ισχυρίστηκε πως το έκανε για το καλό της ταινίας. Σήμερα ίσως θα χρειαζόταν να δώσει λόγο για τον υπερβάλλοντα ζήλο του.