Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ποιο ήταν το χωριό του Μαυρογιαλούρου
Ταινία με διαχρονικά πολιτικά μηνύματα γεμάτη ατάκες βγαλμένες από την παράλογη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, το "Υπάρχει και φιλότιμο" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου αποτέλεσε ένα από τους πυλώνες της κινηματογραφικής δόξας της Φίνος Φιλμ.
Σε όλες αυτές τις ταινίες στις οποίες οι πρωταγωνιστές υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν για λίγο την Αθήνα μας δίνεται πάντοτε η εντύπωση πως περιπλανιούνται κάθε φορά βαθιά μέσα στην ελλαδική ενδοχώρα.
Απαράδεκτοι: Γιατί δεν παίζονται σε επανάληψη - Η πρόταση για αντικατάσταση του Μπονάτσου
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η αλήθεια είναι ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις φτάνουν το πολύ λίγο έξω από την πρωτεύουσα σε κάποιο σημείο της Αττικής, που ο κινηματογραφικός φακός ξέρει να καμουφλάρει.
Η περίφημη Πλατανιά, που ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Εθνικής Ανασυγκροτήσεως απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας και τοποθετείται στην γνωστή μας Παιανία, ενώ το χωριό Άγριλος στο οποίο ο Υπουργός καθηλώνεται ύστερα από την στραβοτιμονιά της κακομαθημένης του κόρης ταυτίζεται με το "Κτήμα Καμπά", πρότυπο οινοποιείο την εποχή εκείνη, ρημάδι σήμερα. Στην πύλη του ο Κωνσταντάρας σβερκώνει αγανακτισμένος την ανεκδιήγητη θυγατέρα του.
Επίσης σύμφωνα με το retromaniax, στη διασταύρωση Λεονταρίου και Περσέα έγινε η περίφημη υποδοχή του υπουργού Μαυρογιαλούρου. Εκεί τοποθετείται η είσοδος του χωριού «Πλατανιά».
Στον ελληνικό κινηματογράφο τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά και πολύ πιο ταπεινά από όσο φανταζόμασταν, άλλο που οι εξαιρετικοί συντελεστές των ταινιών τα έκαναν όλα να μοιάζουν μαγικά.