Πώς βγαίνει ένας Τσιτσιπάς; Το «εργοστάσιο» που φτιάχνει Τσιτσιπάδες και ο εργοστασιάρχης (vid-pics)

Μια ιστορία που ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη και μέσω Γαλλίας οδήγησε στον θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά στη Μελβούρνη.

Πώς βγαίνει ένας Τσιτσιπάς; Το «εργοστάσιο» που φτιάχνει Τσιτσιπάδες και ο εργοστασιάρχης (vid-pics)

Πόσο απλό είναι να παραχθεί ένα προϊόν ανάλογο αυτού που απολαύσαμε χθες στις οθόνες μας από τη Μελβούρνη; Σίγουρα για να βγει ένας Τσιτσιπάς που μπορεί να βγάζει πλέον πολλά δολλάρια, που μπορεί να νικά τον Ρότζερ Φέντερερ, δεν αρκεί ούτε το ταλέντο, ούτε η σκληρή δουλειά. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν κι άλλα πράγματα θετικά προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο να μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο. Χρειάζονται αρκετά για να αναγκαστεί ο Τζον Μακ Ένρο να πει: «κυρίες και κύριοι, παρακολουθήσατε την αλλαγή φρουράς», λίγα λεπτά μετά τον τελευταίο ιστορικό πόντο της μεγάλης μάχης στη Μαλβούρνη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν... ξεφύτρωσε ξαφνικά. Προέρχεται από οικογένεια σχετική με το τένις και τον αθλητισμό γενικότερα. Ήταν μεγάλο ταλέντο, προφανώς δούλεψε σκληρά, αλλά όλα αυτά το πιθανότερο είναι ότι θα τον έκαναν απλά έναν καλό τενίστα. Όχι έναν από τους καλύτερους στον κόσμο σε σημείο να δηλώνει γι' αυτόν ο Ρότζερ Φέντερερ: «Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη, θα μείνει ψηλά για πολύ καιρό!»

Το προϊόν βγήκε από… εργοστάσιο. Ένα εργοστάσιο που έφτιαξαν κάπου στη Γαλλία Έλληνες και συγκεκριμένα… πατήρ και υιός Μουράτογλου. Εκεί έμαθε να παίζει υψηλού επιπέδου τένις. Μένει στη Γλυφάδα και όχι στο εξωτερικό. Όμως στη Γαλλία και στην ακαδημία Μουράτογλου έμαθε να προπονείται με επαγγελματίες αθλητές.

Παρίσι και μετά Νις

Προφανώς είναι εύκολα κατανοητό στον καθένα ότι οι κορυφαίοι τενίστες στον κόσμο δεν βγαίνουν στο γηπεδάκι της γειτονιάς. Εκεί, πιθανόν να κάνουν τα πρώτα, χαριτωμένα βηματάκια τους. Όμως για τα μεγάλα βήματά τους έχουν ανάγκη άλλα πράγματα.

Προφανώς τα 33 γήπεδα, το πεντάστερο ξενοδοχείο και το σχολείο που διαθέτει η ακαδημία τένις Μουράτογλου που -αρχικά στο Παρίσι και σήμερα στη Νις- έχει αναλάβει την παραγωγή αθλητών του τένις.

Όλα ξεκίνησαν πολύ πριν γεννηθεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το 1941 γεννήθηκε ο Πάρης Μουράτογλου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γιος του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης real estate εταιρείας μέχρι την καταστροφή του 1929. Ο πατέρας του Πάρη είχε σχέσεις με το Παρίσι όπου είχε αποφοιτήσει από την σχολή οδοποιίας και εργάστηκε για δεκαετίες ως αρχιτέκτονας.

Η γέννηση του... εργοστασιάρχη

Στα 11 του Πάρη, η οικογένεια Μουράτογλου θα βρεθεί για μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Πάρης Μουράτογλου, ως απόφοιτος του Ecole Polytechnique εργάζεται στην ΙΒΜ, σε μια εποχή που ο κόσμος αγνοεί τι είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής. Ως οικονομολόγος γίνεται εταίρος της εταιρείας ακινήτων Grands Ports de France.

Έκανε πολλές ακόμα εταιρείες, γέμισε τον κόσμο με αιολικά πάρκα και έγινε ένα από τους 60 πιο πλούσιους Γάλλους. Με τη Γαλλίδα σύζυγό του απέκτησαν δύο γιους. Το Φίλιππο που είναι επαγγελματίας κιθαρίστας και τον Πατρίκ.

Τα παράτησε και έβγαλε Παγδατή και Τσιτσιπά

Ο τελευταίος είναι ο εργοστασιάρχης που θα ήθελε να έχει ο Τσιτσιπάς και που τελικά –ευτυχώς για όλους μας- βρήκε στον δρόμο του. Ο Πατρίκ Μουράτογλου - ο πρωτότοκος γιος του Πάρη- έπαιξε τένις έφτασε ως το νούμερο 6 της Γαλλίας ως έφηβος, αλλά τα παράτησε . Παράτησε και την εμπορική σχολή, στην οποία πήγε για λίγο και έπιασε δουλειά δίπλα στον πατέρα του. Κι αυτό για λίγο διότι κάποια μέρα ενημέρωσε ότι θα ανοίξει ακαδημία τένις.

Ο πατέρας του τον βοήθησε και το 1996 άνοιξε η Mouratoglou Tennis Academy. Έβγαλε τον Παγδατή με τον οποίο σήμερα δεν λέει ούτε καλημέρα και το εργοστάσιο άρχισε να δουλεύει. Από αυτό πέρασαν μεγάλοι τενίστες και μεγάλες τενίστριες έως τη Σερένα Γουίλιαμς την εποχή που έδειχνε ότι έχει πάρει την κάτω βόλτα. Πήρε τα πάνω της η Αμερικανίδα, πήρε τίτλους. Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν φυσικά με το μεταξύ τους ειδύλλιο αλλά το εργοστάσιο συνέχισε να δουλεύει καλά και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ο Τσιτσιπάς.

Δείτε την Mouratoglou Tennis Academy:

Η Mouratoglou Tennis Academy έφυγε από το Παρίσι και πήγε στη Νις εκεί όπου σε 33 γήπεδα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 160 δωματίων και ένα σχολείο φιλοξενεί 150 εκπαιδευόμενους και βγάζει Τσιτσιπάδες. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του εκεί. Ίσως διότι γνωρίζει καλά ότι χρωστά... κομμάτι από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει και θα κατακτήσει, στο συγκεκριμένο μέρος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110