Να γίνουμε η φωνή του Εμμανουήλ και των άλλων
Η καταγγελία του Εμμανουήλ Καραλή στον ΣΕΓΑΣ για ρατσιστική επίθεση από τον Δημήτρη Κυτέα προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο του αθλητισμού.
Την Παρασκευή 24 Μαΐου έπεσε για ορισμένους σαν κεραυνός εν αιθρία η επίσημη καταγγελία του Εμμανουήλ Καραλή στον ΣΕΓΑΣ για ρατσιστική συμπεριφορά από τον Δημήτρη Κυτέα. Βέβαια, με μια προσεκτικότερη ματιά στην υπόθεση, βλέπουμε ότι το συγκεκριμένο περιοριστικό δεν θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν. Και αυτό διότι, αν λάβουμε υπόψη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν πρόκειται για περιστατικό, αλλά για μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση.
Ο Καραλής κατήγγειλε τον Κυτέα στο ΣΕΓΑΣ για ρατσιστική επίθεση
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο η Στεφανίδη όσο και η Κυριακοπούλου, οι οποίες τάχθηκαν με το μέρος του Έλληνα πρωταθλητή, τόνισαν ότι δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Το ίδιο προκύπτει από την προ διετίας καταγγελία της μητέρας του αθλητή στον ΣΕΓΑΣ, ξανά για τον ίδιο προπονητή, για την οποία η αρμόδια αρχή επέλεξε προφανώς να μην κάνει το παραμικρό (;) για να προστατέψει ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού στίβου. Oι λεπτομέρειες δε της υπόθεσης προκαλούν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά και προβληματισμό.
Στεφανίδη και Κυριακοπούλου στο πλευρό του Καραλή μετά την καταγγελία του στον Κυτέα
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος πρωταθλητής του επί κοντώ, την Τρίτη 21 Μαΐου ο Δημήτρης Κυτέας επιτέθηκε φραστικά στον ίδιο με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, με αποδέκτη και τον ίδιο και τους γονείς του. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, ήταν μπροστά και ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία- δυστυχώς δεν υπερασπίστηκε τον συναθλητή του.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει η πλευρά του Εμμανουήλ Καραλή, ο Έλληνας προπονητής μιλά για εκείνον υποτιμητικά και σε άλλους αθλητές. Πρόσφατα, φέρεται να είπε σε αθλήτρια ότι «εκτίθεσαι με το να βγαίνεις φωτογραφία με τον μαύρο». Aν ισχύουν οι καταγγελίες για τον προπονητή Κυτέα, ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να το διαπιστώσει και να επιληφθεί του θέματος... χθες!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΓΝΩΣΤΕΣ, ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ...
Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις ανήκουν σε περασμένους αιώνες, πάντα βρίσκουν χώρο στα μυαλά των αδύναμων, οι οποίοι δικαιολογούν την ανικανότητα και την ασημαντότητά τους με μία υποτιθέμενη γενετήσια ανωτερότητα. Όσο παράλογο και αν θα έπρεπε να ακούγεται ένα τέτοιο επιχείρημα, δυστυχώς έχει ακόμα έρεισμα.
Γι’ αυτό ο ρατσισμός τη δεδομένη στιγμή δεν χωρά ημίμετρα, ωχαδερφισμούς ούτε αδράνεια. Πρέπει να πατάσσεται καθημερινά μέσα και έξω από τον αθλητισμό. Ειδικότερα στον χώρο του αθλητισμού οποιαδήποτε μορφής ρατσιστική συμπεριφορά πολύ απλά δεν έχει θέση, αφού αντιτάσσεται πλήρως με το αθλητικό ιδεώδες.
Από τη στιγμή κιόλας που μιλάμε για περιστατικά τα οποία λαμβάνουν χώρα μέσα στον κύκλο της Εθνικής Ελλάδας, το πρόβλημα αποκτά και μια επιπλέον διάσταση. Αισθανόμαστε περήφανοι να εκπροσωπούμαστε σε οποιοδήποτε επίπεδο ως χώρα από άτομα με ρατσιστικές ιδεολογίες, με απόψεις περί φυλετικής ανωτερότητας, ειδικά όταν αυτές εκφράζονται εις βάρος ανθρώπων που προσφέρουν έμπρακτα στη γαλανόλευκη;
Ας σκεφτεί πολύ καλά ο ΣΕΓΑΣ πριν απαντήσει: Τι εντύπωση επιθυμεί να δίνει ο Σύνδεσμος, τι μήνυμα θέλει να περάσει; Αυτό της αδράνειας ή αυτό της δυναμικής παρέμβασης για την πάταξη ενός προβλήματος; Βέβαια, η ευθύνη δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τον ΣΕΓΑΣ. Δυστυχώς, η ιστορία του Εμμανουήλ Καραλή δεν είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου ενός προβλήματος. Πόσες και πόσες ιστορίες σαν του Εμμανουήλ δεν γίνονται ποτέ γνωστές, λόγω των συνθηκών;
Αν θέλουμε λοιπόν να αυτοαποκαλούμαστε υγιώς σκεπτόμενοι και δίκαιοι άνθρωποι, οφείλουμε να προτάσσουμε τις φωνές κατά του φαινομένου. Όχι μόνον πίσω από τα πληκτρολόγια, αλλά μέσα από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής. Μόνον έτσι προστατεύουμε τον Εμμανουήλ και όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν φωνή. Γινόμαστε εμείς η δική τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ