Ευρωπαϊκό Κ18: Τα μετάλλια και οι αναμνήσεις στην ιστορία της διοργάνωσης

Την ώρα που η WA (τότε IAAF) είχε πάρει την απόφαση να καταργήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προχωρούσε στην καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της κατηγορία.

Ευρωπαϊκό Κ18: Τα μετάλλια και οι αναμνήσεις στην ιστορία της διοργάνωσης

Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 2016 στην Τιφλίδα, ακριβώς ένα χρόνο πριν το τελευταίο παγκόσμιο της κατηγορίας στο Ναϊρόμπι και αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο γεγονός για τους 16αρηδες και 17αρηδες του ευρωπαϊκού στίβου.

Η χώρα μας μετείχε στην πρώτη στάση με 20 παιδιά ανάμεσα σε αυτά ο Εμμανουήλ Καραλής, η Κυριακή Φιλτισάκου και η Αριάδνη Αδαμοπούλου, που σε λιγότερο από ένα μήνα θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Η ομάδα μας κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια με τους Εμμανουήλ Καραλή – στην πρώτη μεγάλη διάκριση της πλούσιας καριέρας του – , Παναγιώτη Μαντζουρογιάννη (μήκος) και Οδυσσέα Μουζενίδη (σφαιροβολία -μαζί με πανελλήνιο ρεκόρ και ρεκόρ διοργάνωσης), ένα ασημένιο με τον Αντώνη Μέρλο στο ύψος και ένα χάλκινο με τη Δέσποινα Μαλταμπέ στο ίδιο αγώνισμα, ενώ είχε άλλους πέντε αθλητές και αθλήτριες στην πρώτη 8άδα.

Δύο χρόνια αργότερα η δράση μεταφέρθηκε στο Γκιορ με την αποστολή μας να κατακτά τέσσερα μετάλλια. Η ομάδα μας ταξίδεψε στην Ουγγαρία με 23 αθλητές και αθλήτριες και είχε συνολικά 12 παιδιά στην πρώτη 8άδα των αγωνισμάτων τους.

Με μεγάλη ανατροπή και με νέο ατομικό ρεκόρ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ο Γεράσιμος Καλογεράκης στον ακοντισμό στην έκτη και τελευταία του βολή. Η Σταυρούλα Κοσμίδου ήταν τρίτη στη σφυροβολία με 65,98 μ., στην έκτη της προσπάθεια, που ήταν αυτή, που την έβαλε στο βάθρο. Η Σπυριδούλα Καρύδη με άλμα στα 6,23 μ. κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος και βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ18, ενώ μια ημέρα αργότερα κατέκτησε την τέταρτη θέση στο τριπλούν. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και η Όλγα Φιάσκα, που λίγους μήνες μετά πήρε μετάλλιο και στις Ολυμπιακές ημέρες νεότητας. Η διοργάνωση του Γκιορ αποτελούσε πρόκριση για τους αγώνες του Μπουένος Άιρες. Η Τζένγκο μπορεί να ήταν έβδομη στο Γκιορ, ωστόσο στη συνέχεια αναδείχθηκε χρυσή στους αγώνες του Μπουένος Άιρες.

Η τελευταία ανάμνηση από τη διοργάνωση είναι πριν δύο χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Με 50 αθλητές και αθλήτριες, αριθμό ρεκόρ για την ελληνική ομάδα, η αποστολή μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Ηλιάνα Τριανταφύλλου στο επί κοντώ και το χάλκινο με τον Γιώργο Παπαναστασίου στη σφυροβολία. Η ομάδα είχε καλά πλασαρίσματα, με 14 ακόμη παρουσίες στην πρώτη 12άδα και αθλητές και αθλήτριες, που διεκδίκησαν μέχρι το τέλος το μετάλλιο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ανδρέας Μίτα ήταν 4ος στο ύψος με 2,13 μ., ο Γρηγόρης Γρέψιος 5ος στο τριπλούν με 14,97 μ. ο Αποστόλης Αποστόλου 6ος στο ίδιο αγώνισμα με14,87 μ. και η Αφροδίτη Τζατζιμάκη 6η στη σφυροβολία με 63,34 μέτρα.

Τα ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση

Τιφλίδα 2016

1ος Εμμανουήλ Καραλής επί κοντώ 5,45 μ.

1ος Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης μήκος 7,60 μ.

1ος Οδυσσέας Μουζενίδης σφαιροβολία 21,51 μ.

2ος Αντώνης Μέρλος ύψος 2,16 μ.

3η υψος Δέσποινα Μαλταμπέ 1,75 μ.

Γκιορ 2018

2ος ακοντισμός Γεράσιμος Καλογεράκης 77,45 μ.

2η βάδην Όλγα Φιάσκα 23.39.12

3η μήκος Σπυριδούλα Καρύδη 6,23 μ.

3η σφυροβολία Σταυρούλα Κοσμίδου 65,98 μ.

Ιερουσαλήμ 2022

1η 4,05 μ. Ηλιάνα Τριανταφύλλου επί κοντώ

3ος 77,37 μ. Γιώργος Παπαναστασίου σφυροβολία