Μαρία Ραφαηλίδου: Οι υψηλοί στόχοι της χρονιάς και το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Μαρία Ραφαηλίδου ανήκει στη νέα γενιά αθλητριών, που αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Μαρία Ραφαηλίδου: Οι υψηλοί στόχοι της χρονιάς και το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αθλήτρια της κατηγορίας Γυναικών Κ18 έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αφήσει το στίγμα της με τις εμφανίσεις της σε σφαιροβολία και δισκοβολία, τόσο με τις πολύ καλές επιδόσεις της στο τρέχον έτος, όσο και με τις διακρίσεις της στις διοργανώσεις του 2023. Η Μαρία Ραφαηλίδου έχει ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν και έχει κάθε λόγο να σκέφτεται τη διάκριση τόσο στο Ευρωπαϊκό Κ18 όσο και στο Παγκόσμιο Κ20.

Η Ραφαηλίδου πέτυχε 14,64 μ με τη γυναικεία σφαίρα και με 18,03 μ. με την 3κ. στη β΄ φάση του σχολικού πρωταθλήματος, που ωστόσο δεν μετράει ως πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας, καθώς οι αγώνες δεν έγιναν με κριτές. “Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλύτερα απ΄ ότι περίμενα. Το να συνδυάσω σχολείο και προπόνηση είναι δύσκολο. Ωστόσο τα καταφέρνω, καθώς ο στίβος είναι η μεγάλη μου αγάπη και θέλω πολύ να ασχοληθώ με αυτό”, είπε η νεαρή και συμπλήρωσε: “Ο μπαμπάς μου ήταν η αιτία που ασχολήθηκα με το στίβο. Σταμάτησε νωρίς τον αθλητισμό (σ.σ ήταν αθλητής σφυροβολίας) κι έγινε στη συνέχεια ένας εξαιρετικός προπονητής. Τώρα είναι ο προπονητής μου. Αυτό έχει κάποιες δυσκολίες, έχει όμως και πολλά υπέρ“.

Η αθλήτρια το 2023 κατέκτησε δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητες σε σφαιροβολία και δισκοβολία, φέτος τη βλέπουμε περισσότερο στη σφαίρα.

Στοχεύω και θέλω να πάω καλά και στα δύο αγωνίσματα. Τη σφαίρα την αγαπώ πολύ παραπάνω και κάνω περισσότερα χρόνια. Ο δίσκος είναι πιο νέο αγώνισμα για εμένα, ωστόσο πιστεύω πως θα το βρω και σε αυτό“, είπε.

Η αγάπη για τον στίβο και η τρέλα με τον Τεντόγλου

Η νεαρή βρέθηκε το χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής ώστε να βραβευθεί από την ΕΟΕ για τις επιτυχίες της. Εκεί όπου ήταν για να βραβευτεί και ο Μίλτος Τεντόγλου. Η νεαρή θαυμάζει τον πρωταθλητή του μήκος και δε δίστασε εκείνο το βράδυ να του ζητήσει να υπογράψει την αφίσα με τον ίδιο, που είχε φέρει μαζί της από τη Θεσσαλονίκη. “Τον Τεντόγλου τον θαυμάζω πάρα πολύ. Όταν τον είδα στο ΣΕΦ έπαθα πλάκα . Μου αρέσει πάρα πολύ γιατί είναι ο εαυτός του και τον θαυμάζω για αυτό που είναι και για όσα έχει πετύχει στον αθλητισμό. Παρακολουθώ και τους αγώνες του. Γενικά ό,τι αγώνα παίζει στην τηλεόραση τον βλέπω δε χάνω τίποτα. Πέρυσι στο σχολείο έβλεπα βιντεάκια με αθλήτριες για να παρακολουθώ την τεχνική τους”.

Όπως οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα, έτσι και η Ραφαηλίδου ονειρεύεται κάποια στιγμή να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όνειρο που είναι απόλυτα εφικτό να γίνει στόχος τα επόμενα χρόνια.

Τώρα μου ακούγεται τρελό, όμως, το όνειρο μου είναι να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028. Μέχρι τότε θεωρώ πως θα είναι εφικτό να το πετύχω“.

Υψηλές προσδοκίες για τη θερινή περίοδο

Η Ραφαηλίδου είναι αυτή τη στιγμή μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο, τόσο στην κατηγορία της, ενώ έχει το όριο και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20.

Η χρονιά έχει πολλές προκλήσεις ο στόχος μου είναι η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στη Σλοβακία. Στόχος μου είναι να διεκδικήσω το χρυσό σε κάποιο από τα αγωνίσματα μου και να κυνηγήσω καλές επιδόσεις. Στη διάρκεια της χρονιάς θα ήθελα ιδανικά πανελλήνιο ρεκόρ και στη δισκοβολία κι ένα νέο ρεκόρ με την 4κιλη σφαίρα“.

Το επίπεδο στο αγώνισμα φέτος είναι υψηλό και σε αυτό βοηθάει και ο συναγωνισμός με την Αναστασία Ανδρεάδη, τη δεύτερη αθλήτρια της κατηγορίας, που είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο.
Σπρώχνουμε η μία την άλλη και αυτό μας μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε. Χαίρομαι που υπάρχει αυτός ο συναγωνισμός κάνει καλό και στις δύο. Η σχέση μας είναι πολύ καλή και πιστεύω πως θα έχουν την ευκαιρία για ωραίους αγώνες“, είπε.

Η αθλήτρια έχει μπροστά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των κατηγοριών της και φυσικά τις δύο μεγάλες στάσεις της χρονιάς το Ευρωπαϊκό Κ18 (18-21/7) και το Παγκόσμιο Κ20 (27-31/8)