Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας: Ολοκληρώθηκε το «θαύμα του Μάριμπορ»
Δέκα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής στίβου στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας που έγινε στο Μάριμπορ.
Σε μια διοργάνωση που φέτος γιόρτασε 32 χρόνια από την ίδρυσή της, τα Ελληνόπουλα γοήτευσαν με τις επιδόσεις τους και άφησαν πάρα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στη χώρα.
Με δέκα μετάλλια στις αποσκευές τους, πλείστα εξαιρετικά πλασαρίσματα, ρεκόρ φετινά και ατομικά, αλλά και με πολλές και σημαντικές παραστάσεις για την μετέπειτα αθλητική, και όχι μόνο, καριέρα τους, επέστρεψαν οι δώδεκα Ελληνίδες και οι δέκα Έλληνες που εκπροσώπησαν τα ελληνικά χρώματα στη Σλοβενία. Κι αυτό το τελευταίο, δηλαδή οι παραστάσεις, οι εμπειρίες είναι τα σημαντικότερα οφέλη για την generation z του ελληνικού στίβου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο Στέφανος Ματάκης, συντονιστής των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων Κ20 και Κ18 του ΣΕΓΑΣ, ήταν ο επικεφαλής του στρατηγείου της ομάδας κατά το εξαήμερο των αγώνων στην όμορφη πόλη της Σλοβενίας. Με την πολύχρονη εμπειρία που κουβαλά από την ενασχόλησή του με τους νεαρούς πρωταθλητές, προνόησε και κόπιασε για να μη λείψει το παραμικρό από τα παιδιά μας, ώστε να επικεντρωθούν απερίσπαστα στο στόχο τους.
Είναι, λοιπόν, ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το «Θαύμα του Μάριμπορ» και να αναφερθεί στη φιλοσοφία και το πλάνο της ομοσπονδίας, στις αναπτυξιακές κατηγορίες, που υπό τη διοίκηση της προέδρου Σοφίας Σακοράφα αποδίδει καρπούς, εν μέσω, μάλιστα, μιας δύσκολης, οικονομικά, συγκυρίας: «Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας αποτελεί ανέκαθεν τη δεύτερη σημαντικότερη διοργάνωση μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, το οποίο φέτος δεν ήταν στο καλεντάρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επίπεδο στη Σλοβενία να είναι πολύ ανεβασμένο με τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών από όλη την ήπειρο (εκτός Μεγάλης Βρετανίας), που προηγούνται στο ευρωπαϊκό ράνκινγκ, να δίνουν το «παρών». Το γεγονός αυτό προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στις επιδόσεις των αθλητών μας», λέει ο Στέφανος Ματάκης, ο οποίος εξηγεί και τη μάχη που έδωσε η ομοσπονδία για να μπορέσει ο ελληνικός στίβος να αριθμήσει 22 μέλη στο Μάριμπορ:
«Από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) είχαμε πάρει ως ΣΕΓΑΣ αρχικά 16 θέσεις, αλλά έπειτα από έντονες δικές μας πιέσεις φτάσαμε στον αριθμό 22. Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε και φέραμε στην ελληνική αποστολή τα 10 από τα 13 μετάλλιά της. Προσωπικά ήμουν σίγουρος και το είχα τονίσει στον αρχηγό αποστολής της ΕΟΕ, ότι μπορούμε να φέρουμε τουλάχιστον οχτώ και υπό προϋποθέσεις δώδεκα μετάλλια. Κατακτήσαμε δέκα, κι αν δεν είχαμε κάποιες μικροατυχίες θα φτάναμε και στα δώδεκα».
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αντλούμε από τα αποτελέσματα των αθλητριών και των αθλητριών μας στη Σλοβενία είναι η… πολυφωνία της ελληνικής ομάδας, καθώς διακρίσεις δεν ήρθαν μόνο στα άλματα και στις ρίψεις, όπου παραδοσιακά η χώρα μας ξεχωρίζει, αλλά και στα δρομικά αγωνίσματα:
«Αυτή η πολυφωνία είναι αποτέλεσμα της προπονητικής δομής που καθιέρωσε η διοίκηση της ομοσπονδίας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, με τη συνδρομή φυσικά όλων των μελών της πυραμίδας, των προπονητών, των Τεχνικών Συμβούλων, των ομοσπονδιακών προπονητών και των Συντονιστών των Τομέων. Αρχίσαμε λοιπόν και χτίζουμε και στους τομείς που υστερούσαμε, αποκτούμε «βιτρίνα» και βάθος σε αγωνίσματα που δεν είχαμε διακρίσεις. Αυτή η δομή και η φιλοσοφία έφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα και σε όλες τις διοργανώσεις που προηγήθηκαν του Μάριμπορ» εξηγεί ο Στέφανος Ματάκης και συμπληρώνει:
«Παρά την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, ο ΣΕΓΑΣ αναζήτησε και βρήκε κεφάλαια μέσω χορηγιών. Αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους σπόνσορες με τη φιλοσοφία που υιοθέτησε η νέα Διοίκηση, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε αύξηση 150% στις αποστολές των εθνικών ομάδων.
Σε λίγες μέρες θα στείλουμε 70 αθλητές στην Κύπρο για την καθιερωμένη διεθνή συνάντηση και στις 5 Αυγούστου άλλους 34 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στην Ιερουσαλήμ, ενώ θα ακολουθήσει και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Ο ΣΕΓΑΣ επενδύει στις μικρές κατηγορίες, έχουμε διευρύνει τις προεθνικές ομάδες Κ18 και Κ20, που αριθμούν 160 παιδιά. Τους παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διαιτολόγο, ψυχολόγο και καμπ προετοιμασίας. Πέρυσι 200 παιδιά αγωνίστηκαν σε διεθνείς αγώνες και φέτος θα φτάσουμε τα 140 με δύο διοργανώσεις μείον, τους Βαλκανικούς κλειστού και ανοιχτού.
Και το μεγάλο ζητούμενο για τα παιδιά αυτά, ο μεγάλος μας προβληματισμός και η κύρια στόχευση είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ταλέντο τους και την προσπάθειά τους κοντά μας, γιατί το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, η έλλειψη κινήτρων (εισαγωγή στις σχολές) και οι ανεπαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις, αποτελούν τροχοπέδη στον καθημερινό αγώνα που δίνεται από όλους μας».
Τα δέκα μετάλλια (από τα 13 που κατέκτησε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας) έφεραν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση στον σχετικό πίνακα για τον κλασικό αθλητισμό και ήταν – ως σύνολο – η τρίτη καλύτερη συγκομιδή μεταξύ των 48 χωρών που συμμετείχαν, μετά τα 12 της Γαλλίας και τα 11 της Τσεχίας.
Για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση η Ελλάδα μας έφτασε σε διψήφιο αριθμό μεταλλίων. Με δεδομένο ότι αρκετά από τα παιδιά που συμμετείχαν στη Σλοβενία θα ταξιδέψουν και στο Ισραήλ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 και σε συνδυασμό με την ποιότητα που υπάρχει στις ηλικίες 18 και 19 ετών, είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι οι επιτυχίες σε αυτό το καυτό – κυριολεκτικά και μεταφορικά – καλοκαίρι θα έχουν και συνέχεια.
Για την ιστορία, οι θέσεις και οι επιδόσεις των μελών της ελληνικής ομάδας στη Σλοβενία:
Χρυσά
Δημήτρης Αντωνάτος – Σφαιροβολία – 20.72
Γιάννης Γκάρτσιος – Τριπλούν – 15.73 ρεκόρ αγώνων
Ασημένια
Ιουλιάννα Ρούσου – 800 μ. – 2:06.68 Πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 Γυναικών
Μαρία Ραφαηλίδου – Σφαιροβολία – 16.25
Βλαδίμηρος Ανδρεάδης – 400 μ. εμπόδια – 52.70
Χάλκινα
Πασχάλης Γεννίκης – Ύψος – 2.06 ισοφ. ατ. ρεκόρ
Παύλος Κριαράς – Επί Κοντώ – 5.05 ατ. Ρεκόρ ανοικτού στίβου
Εβίνα Παναγιώτου – Επί Κοντώ – 3.90
Μαρία Ραφαηλίδου – Δισκοβολία 47.95 ατ. ρεκόρ
Νίκος Σιδηρένιος – Σφυροβολία – 73.41 ατ. ρεκόρ
4η θέση
Μυρτώ Βαλαχά – 3.000 μ – 9:35.10 ατ. ρεκόρ
6η θέση
Ζωή Ράπτη – Τριπλούν – 12.42
7η θέση
Φίλιππος Σιώμος – 2.000 μ. Φυσικά Εμπόδια – 5:51.32
8η θέση
Νικολέττα Μιχαηλίδου – Ύψος – 1.74
Βεατρίκη Ντούγκου – 200 μ. – 25.00
Νίκος Αλεξόπουλος – Δέκαθλο – 6.532
10η θέση
Μικαέλα Λυρή – Μήκος – 5.61
12η θέση
Παρασκευή Πουλλή – Σφυροβολία – 57.42
Βερονίκη Μπουγά – 2.000 μ. Φυσικά Εμπόδια – 7:05.79
Στους προκριματικούς συμμετείχαν ακόμα με αξιόλογες επιδόσεις οι Μαρία Βαρελά (400 μ. εμπ. – 1:03.45), Νέλλυ Φλουτάκου (400 μ. – 57.04), Μύρων Ρεθυμνιωτάκης (110 μ. εμπ. – 14.20), Λυρή, Ντούγκου, Βαρελά και Φλουτάκου (μικτή σκυταλοδρομία – 2:13.24). Ο Γιώργος Σπανουδάκης είχε πτώση στον προκριματικό των 800 μ., ενώ η μικτή σκυταλοδρομία των αγοριών, αποτελούμενη από τους Ρεθυμνιωτάκη, Ανδρεάδη, Σπανουδάκη και Αλεξόπουλο, ακυρώθηκε.