Αρχίζει την Παρασκευή (15/7) το παγκόσμιο πρωτάθλημα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι διαχρονικά μία από τις κορυφαίες «δυνάμεις» του κλασσικού αθλητισμού. Ωστόσο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί από τις 15 μέχρι τις 24 Ιουλίου, στο Γιουτζίν του Ορεγκον, είναι -εδώ και 40 χρόνια- η πρώτη διοργάνωση αυτού του επιπέδου, που θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ.
Οι εξέδρες του «Hayward Field» αναμένεται να είναι γεμάτες επί καθημερινής βάσης, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί αγαπούν ιδιαίτερα τον κλασσικό αθλητισμό. Μία εικόνα, που θα έλθει σε πλήρη αντίθεση με τα -λόγω κορονοϊού- άδεια καθίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι, στο Τόκιο.
Το Ορεγκον, μια παράκτια πολιτεία -στο βορειοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών- με ατελείωτα δάση, προσφέρει στην διεθνή αθλητική κοινότητα, μια ανάσα δροσιάς στην πόλη Γιουτζίν (σ.σ. περίπου 176.000 κάτοικοι), την ιστορική καρδιά του αθλητισμού των ΗΠΑ, που φέρει το προσωνύμιο «Track Town» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει η πόλη του στίβου).
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Η πανδημία, που προκάλεσε την μετάθεση της διοργάνωσης από το 2021 στο 2022, εξακολουθεί να υφίσταται και κατά συνέπεια, απαιτείται αρνητικό τεστ για κάθε συμμετέχοντα. Το υπέροχο στάδιο, που κατασκευάσθηκε το 1919 και ανακαινίσθηκε το 2020, φιλοξενεί συνήθως στο πράσινο και το κίτρινο στολίδι του τις «Πάπιες» του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, το τοπικό «καμάρι», του οποίου η ομάδα στίβου είναι από τις πιο διάσημες σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Το «Hayward Field» φιλοξενεί επίσης τακτικά, τα Diamond League και του προκριματικούς αγώνες των Αμερικανών αθλητών, με πιό πρόσφατους, αυτούς του περασμένου μήνα.
Το συνηθισμένο σύνθημα «Go Ducks» των φιλάθλων της πόλης, θα δώσει τη θέση του στο «Go USA», ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς πρωταθλητές για σπουδαίες διακρίσεις.
Το 2019 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατέκτησαν 14 χρυσά μετάλλια από τα 49 αγωνίσματα που διεξήχθησαν. Συνολικά, οι Αμερικανοί αθλητές, έχουν κατακτήσει 381 από τα 2.347 μετάλλια (σ.σ. ποσοστό 16%) που απονεμήθηκαν από το 1983 και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στο Ελσίνκι.
Οσον αφορά στους αθλητές που θα διεκδικήσουν μετάλλια, αρκετοί από τους Ολυμπιονίκες, δεν βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση, όπως ο Ιταλός, Μαρσέλ Τζέϊκομπς στα 100 μέτρα και ο Νορβηγός, Κάρστεν Γουόρχολμ στα 400 μέτρα με εμπόδια. Παράλληλα, ο κατάλογος με τους απόντες, μεγαλώνει διαρκώς, με τους Στίβεν Γκάρντινερ (Μπαχάμες, 400μ), Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ, επί κοντώ) και Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία, σφυροβολία), να μην δίνουν «το παρών» στην κορυφαία διοργάνωση.
Σημαντική απουσία, είναι και αυτή της Ρωσίδας Ολυμπιονίκου στο άλμα εις ύψος, Μαρίγια Λασιτσκένε, η οποία έχει αποκλεισθεί από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπως όλοι οι συμπατριώτες της, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ η World Athletics δεν έχει ακόμη καταλήξει για το τεράστιο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ από το 2015.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γιουτζίν, θα είναι το «κύκνειο άσμα» της Αλισον Φίλιξ, η οποία θα αποχαιρετήσει την αγωνιστική δράση, με την συμμετοχή της στην μεικτή σκυταλοδρομία 4χ400 μέτρα. Στα 36 χρόνιας της, η Αμερικανίδα σπρίντερ, είναι η πιό επιτυχημένη αθλήτρια στην Ιστορία, δεδομένου ότι διαθέτει στην συλλογή της 11 Ολυμπιακά (σ.σ. επτά χρυσά) και 18 παγκόσμια μετάλλια (σ.σ. 13 χρυσά).
Οσον αφορά, τέλος, στους επικρατέστερους για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο Μίλτος Τεντόγλου δύσκολα θα χάσει στο άλμα εις μήκος, όπως η Αμερικανίδα, Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν στα 400 μέτρα με εμπόδια, ο Σουηδός, Αρμάντ Ντουπλάντις, στο άλμα επί κοντώ και η Γιουλιμάρ Ρόχας από την Βενεζουέλα στο τριπλούν, με τους τρεις τελευταίους, να είναι και κάτοχοι των παγκοσμίων ρεκόρ στα αγωνίσματα τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ