Το σχέδιο του Παπανίκου για να ασχοληθεί ο Τεντόγλου με το μήκος
Σκαπανείς του αθλητισμού υπάρχουν παντού, χωρίς αυτούς δεν θα έβγαιναν μεγάλοι αθλητές, ένας από αυτούς είναι ο οπαδός του Ολυμπιακού Βαγγέλης Παπανίκος που «ανακάλυψε» τον Μίλτο Τεντόγλου και όπως μας είπε: «ήταν ατίθασος, αλλά με σωστή προσέγγιση τον έβαλα στον κλασσικό αθλητισμό και στο μήκος»
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή, ας αφήσουμε όμως τον πρώτο προπονητή του Τεντόγλου να μας την πει καλύτερα «μια παρέα παιδιών ερχόταν στο γήπεδο και έκανε παρκούρ. Μάλωναν συνέχεια με τους φύλακες, επειδή υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού τους, γιατί έκαναν ακροβατικά στις κερκίδες. Μου ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το σκάμμα και τους το επέτρεψα με επιφύλαξη. Την άλλη μέρα είδα ότι τα άφησαν όλα τακτοποιημένα, μετά τις τούμπες στο στρώμα του ύψους. Κέρδισα σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη τους και ξεχώρισα τον Μίλτο που ήταν και ο μεγαλύτερος σε ηλικία και περισσότερο γυμνασμένος από τους άλλους. Δεν τον πίεσα, τον προέτρεπα να κάνει ύψος, μήκος και δειλά-δειλά με άκουγε. Ήταν ατίθασος, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του και δεν ήθελε να μπει σε καλούπια. Σε δυο-τρεις εβδομάδες άρχισε να ζητάει από μόνος του να κάνει άλματα. Πρώτη φορά αγωνίσθηκε σε διασυλλογικούς αγώνες και έκανε 5.92 στο Άργος Ορεστικό. Μετά έκανε έπταθλο στα Γιάννινα και κέρδισε. Άρχισε να του αρέσει και ο αγώνας –κλειδί για την καριέρα του, ήταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων στη Θεσσαλονίκη, όπου βγήκε δεύτερος στο μήκος. Πρώτος ήρθε ένας αθλητής από τη Λάρισα. Δεν τον πίεσα, τα καλοκαίρια έφευγε για την Γερμανία όπου μένει ο πατέρας του, κι όταν γύρισε ήρθε μόνος του και με ρώτησε: «πότε αρχίζουμε προπονήσεις;». Τα μετάλλια τον γλύκαναν».
-Γιατί το παρκούρ βοηθάει τους νεαρούς να γίνουν αθλητές υψηλών προδιαγραφών, μιας και ο Λευτέρης Πετρούνιας πέρασε από αυτό το σπορ;
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Επειδή τα παιδιά βγάζουν τον εγωισμό τους. Έχουν ένα στόχο, τον πετυχαίνουν και στη συνέχεια θέλουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Μαθαίνουν το σώμα τους, τα όρια τους και έχουν σχέδια , να πάνε μακρύτερα»
Πολλοί τον ρωτούν γιατί δεν κράτησε τον Τεντόγλου στα Γρεβενά και η απάντηση του είναι αφοπλιστική «Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη ενός αθλητή, μόνο να την καθυστερήσει. Ο καλύτερος πρέπει να προπονείται με τους καλύτερους, στα καλύτερα στάδια και με τις καλύτερες συνθήκες. Αν έμενε στα Γρεβενά για να ικανοποιήσουμε τον τοπικισμό μας, θα αποτελούσαμε τροχοπέδη στην καριέρα τους. Πέρασε εξάλλου και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα».
Βέρος Γρεβενιώτης ο 45χρονος Παπανίκος, από το χωριό Καλόχι, αισθάνεται «ικανοποίηση και υπερηφάνεια, τόσο εγώ, όσο και η πόλη των Γρεβενών που φωταγωγήθηκε. Άλλο να είναι δεύτερο ένα παιδί μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, κι άλλο πρωταθλητής Ευρώπης στους άνδρες. Μιλάμε συχνά και αναγνωρίζει τη συμβολή μου στην εξέλιξη του»
Ο Βαγγέλης Παπανίκος είναι εκτός από καθηγητής στο σχολείο και προπονητής στη ΓΕΓρεβενών, που έχει μόνο τμήμα στίβου. Ο άλλος σύλλογος ΓΣΓρεβενών έχει και άλλα τμήματα, αλλά από εκεί ξεκίνησε η Βούλα Πατουλίδου. Αθλητική κυψέλη τα Γρεβενά.
Ο προπονητής του Τεντόγλου ενθουσιάστηκε όταν του είπαμε ότι η συνέντευξη προορίζεται για το fosonline.gr και σχολίασε: «Το Φως; Τέλεια. Από μικρός αγόραζα κάθε μέρα την εφημερίδα σας, κι αν μάζευα τα λεφτά που έχω δώσει τόσα χρόνια, θα … έχτιζα σπίτι που λέει ο λόγος. Αγάπη μας ο Ολυμπιακός και τώρα θα παρακολουθούμε και την διαδικτυακή συνέχεια του, αφού δίνει έμφαση και στον στίβο»