ΣΕΓΑΣ: Οι όμορφες αγωνιστικές στιγμές που μας άφησε το 2020 (vid)
Με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους ο ΣΕΓΑΣ συγκέντρωσε τις καλύτερες στιγμές των αθλητών μας μέσα στο 2020.
Μια δύσκολη, διαφορετική, απαιτητική χρονιά, στη διάρκεια της οποίας άλλαξαν πολλά στις ζωές των ανθρώπων όλου του πλανήτη, έφυγε και άφησε πίσω της ανάμεικτες αναμνήσεις και συναισθήματα.
Στους μήνες που προηγήθηκαν ο αθλητισμός χρειάστηκε να προσαρμόσει τα μέχρι τώρα δεδομένα του, να μπει σε νέα καλούπια και να τηρήσει υγειονομικά πρωτόκολλα. Το 2020 ήταν μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας ο ελληνικός στίβος κατάφερε να επιβιώσει, παρά το γεγονός ότι αθλητές και αθλήτριες χρειάστηκε να μείνουν εβδομάδες μακριά από το στάδιο. Κατάφερε να επιβιώσεις παρά τις οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν και την αγωνιστική απραγία που δημιούργησε μεγάλη αμηχανία σε αθλητές και σωματεία. Ο ΣΕΓΑΣ υλοποίησε το αγωνιστικό του πρόγραμμα, το οποίο αναπροσάρμοσε μετά την πρώτη καραντίνα κι έδωσε αγωνιστική ανάσα στους αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στη διάρκεια της χρονιάς έγιναν όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήτρια, εκτός αυτό του Μαραθωνίου, ωστόσο διοργανώθηκε με επιτυχία ο Virtual μαραθώνιος, Διασυλλογικοί αγώνες, αλλά και μια σειρά από μίτινγκ. Και η αλήθεια είναι πως όσο συνέβησαν στα στάδια τη θερινή περίοδο ήταν πέρα κάθε προσδοκίες, δεδομένων, πάντα, των δυσκολιών που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι αθλητές και αθλήτριες σε όλη τη χώρα. Το καλοκαίρι του 2020 έγιναν συνολικά 16 βελτιώσεις ρεκόρ από επτά αθλητές και αθλήτριες, ενώ τον χειμώνα είχαν σημειωθεί οχτώ ρεκόρ από επτά αθλητές και αθλήτριες.
Δίχως αμφιβολία η Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος) ήταν η αθλήτρια που ξεχώρισε το 2020, αφού με 63,96 μ. στον ακοντισμό πέτυχει την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία Κ20 και την 2η επίδοση όλων των εποχών από Ελληνίδα αθλήτρια σε επίπεδο γυναικών, ενώ έκλεισε τη χρονιά ως η ένατη αθλήτρια παγκοσμίως στις γυναίκες. Η νεαρή ανήκει στην κατηγορία Κ20 και το 2021 κι έτσι θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει επιδόσεις καλύτερες από το 63,96 μ., που σημείωσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 στα Γιάννενα. Η Τζένγκο έκανε φέτος πέντε αγώνες και σε όλους είχε βολές πάνω από τα 60,00 μέτρα.
Ο Νικόλας Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) έγινε φέτος ο πρώτος Έλληνας που "σπάει" το φράγμα των 21,00 μ. στη σφαιροβολία. Στα 27 του χρόνια κατάφερε να πετύχει μια σπουδαία επίδοση, σε ένα αγώνισμα, που το επίπεδο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο Σκαρβέλης πέτυχε 21,05 μ. σε μίτινγκ στην Αμερική (στο ίδιο αγώνα είχε προηγηθεί και το ρεκόρ στα 20,90 μ.) κι έδειξε πως όχι μόνο μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά να διεκδικήσει καλά πλασαρίσματα. Ο αθλητής τον χειμώνα σημείωσε 20,38 μ. και βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ και στον κλειστό στίβο.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) έδειξε για μία ακόμη φορά τις δυνατότητες της, αφού στη διάρκεια του έτος πέτυχε το ολυμπιακό όριο στα 20χλμ. βάδην και εξασφάλισε τη δεύτερη συμμετοχή της στο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη. Η έμπειρη αθλήτρια διένυσε τα 20χλμ. σε 1 ώρα 30.25 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα βάδην στο Ιβάνο Φράνκλιν, επίδοση που εκτός από όριο είναι και ατομικό της ρεκόρ. Η Ντρσμπιώτη, νωρίτερα στη χρονιά πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000 μ. βάδην στον κλειστό στίβο με 12.27.18.
Σταθερός σε επιδόσεις υψηλού επιπέδου, ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), κατάφερε να ξεπεράσει για μία ακόμη φορά τον εαυτό του και κατ΄επέκταση το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο έμπειρος αθλητής πέτυχε 7.59 στα 60 μ. εμπ. σε μίτινγκ που έγινε σε μίτινγκ στην πόλη Μετζ της Γαλλίας.
Η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων) μπήκε από φέτος στο κλαμπ των αθλητριών, που έχουν ξεπεράσει τα 4,70 μ. κι έδειξε σε θέση τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα άλματα και σταθερές εμφανίσεις. Η ανερχόμενη αθλήτρια σημείωσε την παραπάνω επίδοση στους διασυλλογικούς αγώνες, σε μια περίοδο, όπου έτσι κι αλλιώς οι ολυμπιακές προκρίσεις είχαν "παγώσει".
Ο Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός ΑΟ) φρόντισε λίγο πριν αφήσει πίσω του, το κατά τα άλλα δύσκολο 2020, να πραγματοποιήσει την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Στις 6 Δεκεμβρίου αγωνίστηκε στον μαραθώνιο της Βαλένθια, όπου τερμάτισε σε 2.14.44 έγινε ο έκτος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα και παράλληλα άφησε εξαιρετικά δείγματα για τη συνέχεια.
Η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραϊκός ΓΣ) παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να είναι από τα κεντρικά πρόσωπα του 2020. Με επιδόσεις εφάμιλλες των κορυφαίων αθλητριών της ηλικίας της παγκοσμίως, αφού έκλεισε τη σεζόν στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστα τόσο σε μήκος όσο και τριπλούν. Η νεαρή πέτυχε 14,12 μ. στο τριπλούν και να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ Κ20, ενώ εντυπωσίασε με το άλμα στα 6,71 μ. στο μήκος, επίδοση καλύτερη από πανελλήνιο ρεκόρ στις γυναίκες Κ20, το οποίο ανήκε στη Νίκη Ξάνθου. Το 6,71 μ. είναι η 7η επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα στην κατηγορία Γυναικών.
Η Έλλη - Ευτυχία Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ) κυνήγησε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 800 μ. από την αρχή της σεζόν έστω κι αν γνώριζε πως πρόκειται για δύσκολο επίτευγμα. Η νεαρή κατάφερε να πετύχει τον στόχο της στην πέμπτη και τελευταία της κούρσα στη σεζόν, σε μίτινγκ στο Σαμορίν, όπου διένυσε την απόσταση σε 2.05.34 και βελτίωσε το αρχαιότερο ρεκόρ της κατηγορίας, το οποίο κρατούσε από το 1985 η Ειρήνη Θεοδωρίδου. Η Δεληγιάννη σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ και τον χειμώνα με 2.07.23.
Η Όλγα Φιάσκα (ΑΣ Αθλοκίνηση Μυτιλήνης) στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20 στα Γιάννενα διένυσε τα 10.000 μ. βάδην σε 46.21.46 βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας και αφήνοντας εξαιρετικά δείγματα για τη συνέχεια. Χρόνια των ρεκόρ ήταν το 2020 για την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), αφού έκανε ένα ρεκόρ στα 60 μ. Κ18 στον κλειστό στίβο με 7.52, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στους αγώνες της θερινής περιόδου. Η νεαρή βελτίωσε τέσσερις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. στην κατηγορία Κ18 με αποκορύφωμα το 11.71 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών της Πάτρας.
Χρονιά των ρεκόρ ήταν το 2020 και για την Άννα Χατζηπουργάνη (ΓΑΣ Αρχέλαος), η οποία βελτίωσε τρεις φορές το δικό της ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια. Η 17χρονη έκανε την αρχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18 στην Κατερίνη με 59.48, τερμάτισε σε 59.17 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 στα Γιάννενα και έκλεισε τη χρονιά με το εντυπωσιακό 59.01 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών στην Πάτρα.
Η πολυτάλαντη Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) ξεκίνησε το 2020 με πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 στη σφαιροβολία με βολή στα 16,51 μ., ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα συγκέντρωσε 4.081 β. στο πένταθλο Κ20 για να κάνει δικό της ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ. Η 17χρονη το καλοκαίρι έκανε δύο φορές πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία Κ18 με 17,35 μ. και 17,44 μέτρα.
Ο 17χρονος Ανδρέας Αντωνακόπουλος (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) στη διάρκεια ημερίδας που έγινε στο ΣΕΦ στις 16/2 "προσγειώθηκε" στα 7,22 μ. στο μήκος και βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ18.