Η IPC πήρε το Παγκόσμιο κολύμβησης από τη Μαλαισία γιατί απέκλεισε αθλητές του Ισραήλ
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ακύρωσε το δικαίωμα της Μαλαισία να φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης 2019, μετά την ανακοίνωση της χώρας, πως δεν θα επιτρέψει την συμμετοχή ισραηλινών αθλητών.
Η διοργάνωση που αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Κούτσινγκ μεταξύ 29 Ιουλίου και 4 Αυγούστου.
Η IPC δήλωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένας νέος χώρος για τις ίδιες ημερομηνίες, παρόλο που ενδέχεται να χρειαστεί κάποια ευελιξία υπό το πρίσμα των περιστάσεων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους αθλητές και τα έθνη που μπορούν να ανταγωνιστούν με ασφάλεια και χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της IPC, Άντριου Πάρσονς μετά από συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της IPC στο Λονδίνο.
«Όταν μια χώρα υποδοχής αποκλείει τους αθλητές από ένα συγκεκριμένο έθνος, για πολιτικούς λόγους, τότε δεν έχουμε απολύτως καμία εναλλακτική λύση παρά να αναζητήσουμε έναν νέο οικοδεσπότη».
Η Μαλαισία, μια χώρα με πλειοψηφία μουσουλμανική, που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αποκλείσει τους Ισραηλινούς από οποιαδήποτε διοργάνωση πραγματοποιηθεί στη χώρα της.
Το Ισραήλ καταδίκασε την απαγόρευση ως «επαίσχυντη» και δήλωσε ότι η απόφαση εμπνεύστηκε από τον «σκανδαλώδη αντισημιτισμό» του πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμαντ.
«Αυτή είναι μια νίκη των αξιών για το μίσος και τη μισαλλοδοξία, μια ισχυρή δήλωση υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας. Σας ευχαριστώ @Paralympics για τη θαυμαστή απόφαση σας», έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Εμμανουήλ Νάσον στο Twitter.
Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας, Σιίντ Σαμπίκ Σιίντ Αμπντούλ Ρχμάν, δήλωσε ότι η χώρα ήταν αποφασισμένη να απαγορεύσει την συμμετοχή ισραηλινών αθλητών.
«Αν η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος είναι πιο σημαντική από την αντίδραση για τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας που δολοφονούνται, μαστίζονται και βασανίζονται από το καθεστώς Νετανιάχου, αυτό σημαίνει ότι η Μαλαισία έχει πραγματικά απώλεια της ηθικής πυξίδας», δήλωσε.
«Η Μαλαισία υπερασπίζεται σταθερά την απόφασή της για την ανθρωπιά και την συμπόνια για την Παλαιστινιακή αγωνία, δεν θα συμβιβαστούμε».
Ο Μαχαθίτ, 93 ετών, κατηγορείται εδώ και δεκαετίες για αντισημιτισμό, ενώ σε συνέντευξη του στο BBC τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγόρησε τους Ισραηλινούς για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.
Περίπου 600 κολυμβητές από 60 χώρες αναμενόταν να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα.
Η IPC δήλωσε ότι όλοι οι δυνητικοί αναπληρωματικοί οικοδεσπότες κλήθηκαν να εκφράσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.
«Το Παραολυμπιακό Κίνημα έχει, και θα είναι πάντοτε, κίνητρο από την επιθυμία να οδηγήσει την ένταξη, όχι τον αποκλεισμό», δήλωσε ο Πάρσονς. «Ανεξάρτητα από τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, η IPC θα λάβει και πάλι την ίδια απόφαση αν αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση που αφορά διαφορετικές χώρες».
Τόνισε, πως όταν η Μαλαισία δέχθηκε τα πρωταθλήματα το 2017, η IPC είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι επιλέξιμοι αθλητές και χώρες θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με την ασφάλεια τους.
«Από τότε, έχει υπάρξει αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και η νέα κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει διαφορετικές ιδέες», είπε.
«Η πολιτική και ο αθλητισμός δεν αποτελούν ποτέ ένα καλό μείγμα και είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν στη Μαλαισία».
Δείτε την ανακοίνωση:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ