Μανώλης Βουρνούς: «Να βάλουμε τη Χίο στον διεθνή χάρτη με υπερσύγχρονο κολυμβητήριο!»
Ο ανεξάρτητος δήμαρχος Χίου εξηγεί στο «ΦΩΣ» πώς βρήκε χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνει υπερσύγχρονο το κολυμβητήριο της Χίου!
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Τρελαίνονται οι οπαδοί του Ολυμπιακού με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Ο δήμαρχος Χίου εξασφάλισε κονδύλια 4 εκ. ευρώ για να κάνει υπερσύγχρονο το κολυμβητήριο της Χίου. Και σχολίαζαν -πολύ σωστά- οι οπαδοί του Ολυμπιακού πώς γίνεται να βιώνει τεράστιο γηπεδικό πρόβλημα ο πρωταθλητής Ευρώπης και από την άλλη η Χιός να βρίσκει 4 εκατομμύρια ευρώ για το κολυμβητήριό της.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Βρήκαμε, λοιπόν, τον δήμαρχο Χίου και μας έδωσε συνέντευξη. Είναι ανεξάρτητος, μας αρέσει αυτό. Είναι ο Μανώλης Βουρνούς. Πάμε να δούμε τι λέει ο άνθρωπος και τι έκανε.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/10/2018
Είστε οπαδός κάποιας ομάδας;
Αγαπώ τον Ναυτικό Όμιλο Χίου. Δεν ασχολιόμουν με τα αθλητικά και κάποιοι μάλιστα μου το χτύπαγαν αυτό πριν τις εκλογές «μα καλά, αυτός δεν ασχολείται με τον αθλητισμό, θα τον βάλουμε δήμαρχο»; Όμως για εμένα αθλητισμός σημαίνει πρώτα από όλα υποδομές! Και αυτό ήταν ένας από τους πρώτους στόχους που βάλαμε μπροστά.
Γέννημα θρέμμα Χιώτης;
Ναι, βεβαίως. Ένα διάστημα έζησα εκτός Χίου για σπουδές, είμαι αρχιτέκτονας, έχω μάστερ στις αναστηλώσεις, έχω ασχοληθεί αρκετά με τις αναστηλώσεις μνημείων.
Tο κολυμβητήριο της Χίου θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις;
Ναι, το κολυμβητήριο της Χίου θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό το κολυμβητήριο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80, τότε που η Ελλάδα ετοιμαζόταν να διεκδικήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και πολύ σωστά φτιάχτηκε στη Χίο γιατί το νησί μας έχει ναυτική παράδοση, έχει ιστορία στο ναυταθλητισμό. Όμως στο πέρασμα των χρόνων δυστυχώς δεν συντηρήθηκε σωστά, δεν εκμεταλλεύτηκε ο τόπος μας ευκαιρίες που υπήρξαν -μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολύ περισσότερα χρήματα...
Τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός του κολυμβητηρίου;
Πριν από εμένα είχε αρχίσει η προσπάθεια να παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ που έχουμε εργοστάσιο κοντά στο κολυμβητήριο, αυτή τώρα ήταν η τρίτη προσπάθεια, και στέφεται επιτέλους με επιτυχία. Συστηματοποιούμε τα πάντα, ενεργοποιούμε μηχανισμούς που ήταν σε αχρηστία. Πρώτα απ' όλα η τέντα του γηπέδου, το σκέπαστρο που είναι 4 στρέμματα!
4.000 τ.μ.; Αυτό ισοδυναμεί με μεγάλο κτήμα.
Ναι, είναι τεράστια. Θα αντικατασταθεί με καινούργια, είναι ακριβή και δύσκολη κατασκευή. Είναι όμως το πιο σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση. Τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες τις κρατάει η τέντα-σκέπαστρο. Αυτή η τέντα έχει διπλό κέλυφος θερμομονωτικό που είχε χαλάσει εδώ και δεκαετίες και είχε το κολυμβητήριο τεράστιες θερμικές απώλειες! Σχεδόν όλη η ενέργεια χανόταν από εκεί. Θα σταματήσουν τώρα αυτές οι απώλειες και θα εξοικονομήσουμε πολλή ενέργεια. Επίσης αντικαθίστανται τοιχώματα με θερμομονώσεις στην τοιχοποιεία. Επίσης θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και αξιοποίηση των ξενώνων που έχουμε δίπλα στο γήπεδο!
Ξενώνες; Πείτε μου για αυτό το θέμα. Ο Διαθεσόπουλος ο πρόεδρος της ΚΟΕ μου έλεγε τις προάλλες ότι όποτε γίνει διοργάνωση σε μία πόλη αυξάνεται το τοπικό ΑΕΠ.
Σωστό είναι αυτό. Υπάρχουν ξενώνες δίπλα στο κολυμβητήριο που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Τώρα θα μπορούμε να φιλοξενούμε ομάδες, και ξέρετε, μαζί με τις ομάδες, μαζεύεις και φιλάθλους, μαζεύεις τον κόσμο των ομάδων. Θα μπορούμε να διοργανώνουμε πιο εύκολα διεθνείς συναντήσεις. Έχουμε αιτήσεις από ομάδες του εξωτερικού που ήθελαν να έρθουν να προπονηθούν σε εμάς, θέλουμε να βάλουμε τη Χίο στο διεθνή χάρτη.
Είναι διαφήμιση.
Πέρα από διαφήμιση για τον τουρισμό, το θέλουμε και για γεωπολιτικούς λόγους...
Μέχρι και για τα τοπικά προϊόντα.
Πράγματι, έχουμε και τα τοπικά προϊόντα στη Χίο που θέλουμε να προωθούμε. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο κόσμος της Χίου αγαπάει το ναυταθλητισμό. Και ιδιαίτερα το πόλο. Έχουμε ομάδα σταθερά στην πρώτη κατηγορία, είναι τιμή μας.
Πόσο θα κοστίσει η αναμόρφωση του κολυμβητηρίου; Και πώς βρίσκετε τη χρηματοδότηση;
Όλα τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης κοστίζουν 3,7 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ! Επίσης ένα ακόμα κονδύλι 213.000 ευρώ εξασφαλίσαμε για την προμήθεια αγωνιστικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, υπερσύγχρονα συστήματα, λόγου χάρη πλακέτες κάτω από τους βατήρες, ειδικά χρονόμετρα, ηλεκτρονικούς πίνακες, τα πάντα για διεθνείς διοργανώσεις. Η πισίνα είναι Ολυμπιακών διαστάσεων, έλειπαν όμως πολλά πράγματα που ήταν τεχνολογίας της δεκαετίας του '80.
Αυτό το δεύτερο κονδύλι πώς το χρηματοδοτήσατε;
Καταφέραμε να ενταχθεί στο ειδικό αναπτυξιακό έργο για τα νησιά. Υπάρχει πρόγραμμα του υπουργείου ανάπτυξης και ανάμεσα σε άλλα εντάξαμε και αυτό. Και θέλω να σας πω ότι μέσω ενός άλλου προγράμματος, της γενικής γραμματείας αθλητισμού, βάλαμε και τη δημιουργία δύο γηπέδων μπιτς βόλεϊ, στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου!
Αυτό το κονδύλι πόσο είναι;
245.000 ευρώ. Συνδέουμε έτσι και αξιοποιούμε τις αίθουσες του κολυμβητηρίου, το γυμναστήριο, τη σάουνα, και τα γήπεδα του μπιτς βόλεϊ θα έχουν τις παροχές που δίνουν οι αίθουσες του κολυμβητηρίου, συν τους ξενώνες.
Το θέμα είναι να κάνουμε κι εμείς αυτά που κάνουν επιτυχημένα άλλοι. Ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας και πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός δεν έχει γήπεδο να παίζει και να προπονείται τώρα.
Ξέχασα να σας πω ότι δίπλα στην πισίνα που είναι Ολυμπιακών διαστάσεων υπάρχει και μικρή πισίνα για παιδιά. Και επειδή μας ενδιαφέρει η ασφάλεια όλου του κόσμου που χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο, όχι μόνο η ασφάλεια των αθλητών και των ομάδων, αλλά και του απλού κόσμου, μέσα στον εκσυγχρονισμό είναι και το έργο με τις κάρτες.
Δηλαδή; Καταρχήν πόσος κόσμος χρησιμοποιεί το δημοτικό κολυβητήριο Χίου;
Ξεκινάει η χρονιά με 650 άτομα και καταλήγουμε με 900 άτομα. Τόσοι είναι οι ωφελούμενοι στον τόπο μας από το κολυμβητήριο. Και για ασφάλεια λοιπόν και για οργάνωση, κάνουμε ένα ειδικό σύστημα με κάρτες και μπάρες ώστε να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Θα υπάρχουν ειδικές ώρες για τον απλό κόσμο. Εσείς ας πούμε κ. Σινάνογλου, αν θέλετε να κολυμπήσετε θα έχετε μία κάρτα που θα ισχύει από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 6.00. Αν έρθετε άλλη ώρα δεν θα λειτουργεί η κάρτα και δεν θα έχετε πρόσβαση. Είναι και θέμα υγιεινής, χρειάζεται μια τάξη.
Πείτε μου κάτι ακόμα. Πώς μπορούν να διεκδικηθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοια έργα; Τι έπαιξε ρόλο σε αυτό που καταφέρατε εσείς στη Χίο;
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ, πρέπει να θέτει ο δήμος τις προτεραιότητές του. Πρέπει να βοηθάει και η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ στην οποία προϊσταται ο περιφερειάρχης αλλά στην ουσία δεν είναι το κλειδί ο ρόλος του περιφερειάρχη, η όλη υπόθεση είναι πιο πολύ του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου ανάπτυξης.
Η πολιτική βούληση παίζει ρόλο; Αν είναι φιλική ή εχθρική μια κυβέρνηση τι ρόλο παίζει;
Όλα αυτά τα προγράμματα είναι διαγωνιστικά, όλοι οι δήμοι υποβάλλουν τα αιτήματά τους και ανάλογα με κριτήρια βαθμολογούνται, κάποια πάνε πάνω και κάποια πάνε κάτω. Δεν είναι τόσο θέμα πολιτικής βούλησης όσο να το κυνηγήσεις ως δήμος, να το βάλεις προτεραιότητα και να δουλέψουν όλοι μαζί. Για την ακρίβεια είναι και τα δύο. Και η πολιτική βούληση μετράει αλλά ακόμα περισσότερο το πόσο το κυνηγάει ένας δήμος.
Πόσους θεατές χωράει το δημοτικό σας κολυμβητήριο;
Περίπου 2.000 θεατές.
Δεν είναι λίγο.
Πολύ είναι. Θα ήθελα να τονίσω τη βοήθεια του νομικού προσώπου, δηλαδή τους ανθρώπους που τρέχουν το κολυμβητήριο, το προσωπικό, και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου που μας βοήθησαν.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χίο;
Η οικονομική ανάπτυξη και το μεταναστευτικό.
Εσάς δεν σας έχει χτυπήσει πολύ το προσφυγικό.
Το λέτε επειδή μας συγκρίνετε με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη Μόρια στη Μυτιλήνη. Πράγματι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Όμως το να έχουμε 2.500 ανθρώπους σε ένα χώρο που δέχεται 900, είναι μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι όλοι μιλάνε για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ίδια η Ελλάδα δεν κάνει το δικό της σκέλος της συμφωνίας!
Δηλαδή;
Δεν επιστρέφουμε ως χώρα στην Τουρκία μετανάστες ενώ θα μπορούσαμε και πρέπει!
Γιατί γίνεται αυτό;
Είτε για νομικούς είτε και για πολιτικούς λόγους... Το μεγαλύτερο θέμα όμως για εμάς είναι η οικονομική ανάπτυξη που σημαίνει υποδομές για το νησί. Και κυρίως να προχωρήσει το θέμα του αεροδρομίου. Για πρώτη φορά έχουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και ύστερα από χρόνια που το ζήτημα έμενε στάσιμο αισιοδοξώ ότι το πρόβλημα αυτό με τον κοντό διάδρομο θα το λύσουμε.
Μας είπε κάτι ακόμα: «Η περιφέρεια της χώρας χρειάζεται διαρκή στήριξη. Μας ανησυχεί τρομερά η απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Τα μεταφορικό ισοδύναμο δεν αντισταθμίζει για τα νησιά την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ με το οποίο λειτουργούσε η οικονομία επί πάρα πολλά χρόνια».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ