Κολυμβητήριο Ξάνθης: Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας!
Στα σχολεία της Ξάνθης δεν χρειάζεται οι δάσκαλοι να μιλούν στους μαθητές για το γεφύρι της Άρτας. Το πιο ξακουστό στην Ελλάδα! Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να συζητούν για το δικό τους... σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Το κολυμβητήριο της πόλης. Μιλάει στο ΦΩΣ ο πρόεδρος του ΚΟΞ, Απόστολος Μουτουσίδης.
Το κολυμβητήριο της Ξάνθης φυσικά, που ελάχιστοι μπορεί να το γνωρίζουν, αλλά είναι ένα ιστορικό κολυμβητήριο. Το παλαιότερο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο παλαιότερο μετά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου, το οποίο στο κέντρο της Αθήνας παραμένει κλειστό!
Όπως ακριβώς κι αυτό της Ξάνθης, που από το 2010 δεν έχει λειτουργήσει, με εξαίρεση κάποιους μήνες το καλοκαίρι του 2014, όταν και το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, αφού και εκείνη τη μικρή περίοδο το κολυμβητήριο δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης, Απόστολο Μουτουσίδη, ο οποίος εδώ και μια επταετία περίπου... τρέχει και δεν φτάνει μαζί με άλλους γονείς φυσικά και μέλη του Συλλόγου.
Όπως είπε στο «ΦΩΣ», εδώ και επτά χρόνια έχουν κάνει 215.000 χιλιόμετρα, πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά για να κάνουν μία προπόνηση!
Στο Τόκιο όπου και θα φιλοξενηθούν -εάν όλα πάνε καλά- οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα θα πρέπει να διανύσει περίπου 9.500 χιλιόμετρα. Τα παιδιά της Ξάνθης λοιπόν εδώ και επτά χρόνια για να κάνουν αυτό που αγαπάνε και για να μάθουν βασικά να κολυμπάνε έχουν πάει και έχουν γυρίσει -μαζί με τους γονείς τους φυσικά- από το Τόκιο έντεκα φορές!
Μιλάμε για τα τελευταία επτά χρόνια. Όχι από το 2010 όπου το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό και -το χειρότερο όλων- έχει εγκαταλειφθεί και ουκ ολίγες φορές άγνωστοι έχουν μπει στον περιβάλλοντα χώρο και έχουν προκαλέσει ζημιές, ακόμη και στα γραφεία των συλλόγων.
Το συγκεκριμένο θέμα θέλαμε να το κάνουμε εδώ και μήνες, ωστόσο περιμέναμε να έρθει ο Μάιος, γιατί, όπως είχαμε διαβάσει από τους ανθρώπους του δήμου Ξάνθης, το κολυμβητήριο θα ήταν έτοιμο για χρήση την άνοιξη του 2021! Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος κ. Ζερενίδης είχε δηλώσει τα Χριστούγεννα του 2020 πως τον Μάιο θα δοθεί σε χρήση το κλειστό της πόλης, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Βέβαια πριν από έναν χρόνο περίπου υπήρχε και δήλωση του δημάρχου Ξάνθης κ. Τσέπελη, ο οποίος είχε ανακοινώσει στους αθλητές και στους γονείς όχι ένα αλλά δύο κολυμβητήρια: «Τον Οκτώβριο του 2020 θα είναι έτοιμο το κλειστό δημοτικό κολυμβητήριο αλλά και το δεύτερο ανοιχτό που θα ετοιμάσουμε στον προαύλιο χώρο του υπάρχοντος για να σας υποδεχθεί».
Ο πρόεδρος του ΚΟ Ξάνθης, Απόστολος Μουτουσίδης
«Είπαμε πάμε να συνεχίσουμε και όσο αντέξουμε»
Ο Απόστολος Μουτουσίδης, πρόεδρος του ΚΟ Ξάνθης, μίλησε για την απόφαση που πήρε το 2014 να συνεχίσει την προσπάθεια έτσι ώστε να μη διαλυθεί ένας από τους πιο παλιούς ομίλους της χώρας, τη στιγμή που το κολυμβητήριο ήταν ερείπιο.
«Το κολυμβητήριο της Ξάνθης είναι ουσιαστικά έντεκα χρόνια κλειστό. Άνοιξε για ένα μικρό διάστημα το 2014, τους καλοκαιρινούς μήνες, και μετά έκλεισε γιατί δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Και το καλοκαίρι του 2014 η θερμοκρασία δεν ήταν ιδανική, αλλά για λίγο διάστημα τα παιδιά μας και οι κάτοικοι της Ξάνθης και λόγω των συνθηκών μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν. Ύστερα από λίγους μήνες έκλεισε και τα πάντα ήταν στον... αέρα. Και η ομάδα. Είπαμε κάποιοι γονείς να προχωρήσουμε και όσο αντέξουμε. Δεν ξέραμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό γιατί το κολυμβητήριο από το 2010 ήταν κλειστό και συνέχεια άνοιγε, αλλά ποτέ δεν το είδαμε να λειτουργεί και ακόμη δεν το έχουμε δει να λειτουργεί. Για να καταλάβει ο κόσμος, το 2014, όταν και λειτούργησε για λίγους μήνες το κολυμβητήριο, η θερμοκρασία του νερού ήταν στους 19 βαθμούς. Τα παιδιά έκαναν προπόνηση δίχως θέρμανση. Απλά λειτούργησε και ελπίζαμε όλοι πως επιτέλους θα δοθεί μια λύση, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη» είπε στο «ΦΩΣ» ο Απόστολος Μουτουσίδης.
«215.000 χιλιόμετρα σε επτά χρόνια»
Φυσικά και δεν γνώριζε ο Απόστολος Μουτουσίδης αλλά και οι άλλοι γονείς που δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τον σύλλογο για να μη διαλυθεί πως επτά χρόνια μετά θα είχαν κάνει περίπου 215.000 χιλιόμετρα με τα αυτοκίνητά τους και τα πούλμαν!
«Προπονήτριά μας είναι η Ευαγγελία Πολίτου. Εξαιρετική. Είναι από την Κομοτηνή. Φανταστείτε πως υπήρξαν μήνες που έφευγε από την Κομοτηνή, ερχόταν στην Ξάνθη για να πάμε στην Καβάλα όπου γινόταν η προπόνηση και επέστρεφε στην πόλη και μετά πήγαινε στην Κομοτηνή πάλι. Μιλάμε για 250 χιλιόμετρα. Όχι αστεία. Όταν πηγαίναμε και κάναμε προπονήσεις στην Καβάλα και ήταν απογευματινές ώρες, τα παιδιά μας γύριζαν σπίτι τους με το πούλμαν περίπου στις 10.30 το βράδυ. Περισσότερη ώρα ήταν μέσα στο πούλμαν παρά στο νερό. Και δεν μιλάμε για μεγάλα παιδιά. Μιλάμε για μικρές ηλικίες και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να είναι κοντά και οι γονείς. Δεν είναι εύκολο. Μιλάμε για μια επαρχιακή πόλη όπου πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητό σου, τα παιδιά να είναι στο πούλμαν. Εγκυμονεί και κινδύνους το να είσαι συνέχεια στον δρόμο» μας είπε και όταν ρωτήσαμε για τη βοήθεια που έχει ο ΚΟΞ από τον δήμο Ξάνθης απάντησε: «Με δικά μας έξοδα τα πάντα. Ούτε ένα ποτήρι νερό. Έχουμε διανύσει 215.000 χιλιόμετρα με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά αντέχουμε».
Η προπονήτρια του ΚΟΞ, Ευαγγελία Πολίτου, με τους Κώστα Μουτουσίδη και Κωνσταντίνο Μπίζα
Τρία στα τρία!
Παρά τις δεδομένες δυσκολίες και λόγω του κορονοϊού, ο Κολυμβητικός Όμιλος της Ξάνθης έχει τρία παιδιά στην αγωνιστική ομάδα που κατάφεραν πρόσφατα να πιάσουν όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Μπράβο φυσικά δεν άκουσαν από κανέναν, παρά μόνο από τους δικούς τους ανθρώπους, τους προπονητές τους και τις οικογένειές τους. Είναι οι Κώστας Μουτουσίδης, Κωνσταντίνος Μπίζας και Ευαγγελία Τζούμα. Τρία παιδιά που αυτήν τη στιγμή είναι στη δεκάδα τη Ελλάδας, πηγαίνοντας για προπόνηση στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη.
«Έχουμε αρκετά παιδιά στον σύλλογο. Κολυμβητήριο έχουμε, που είναι κλειστό βέβαια, αλλά οι μικροί αθλητές με τις προσπάθειες των γονιών τους είναι κοντά στο άθλημα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 40-50 παιδιά.
Πριν από τον κορονοϊό ήταν στην ομάδα περίπου 70 παιδιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Ξάνθη είχε 800 εγγραφές. Πηγαίνουμε στα άλλα κολυμβητήρια των άλλων πόλεων που έχουν πισίνες που λειτουργούν κανονικά και παρουσιάζουμε μια ομάδα με περισσότερα παιδιά! Αυτό κάτι λέει για την πόλη μας. Έχουμε ανάγκη το κολυμβητήριο. Πρέπει να γίνει άμεσα. Πρέπει να ακουστούμε παντού.
Αυτήν τη στιγμή οι προπονήσεις γίνονται στην Κομοτηνή. Τελειώνουν όλα τα παιδιά αναγκαστικά από το σχολείο στις 2.15 και στις 2.30 είναι στο πούλμαν. Στις 3.30 ξεκινά η προπόνηση στο κολυμβητήριο της Κομοτηνής στο Πανεπιστήμιο και στις 4.45 ολοκληρώνεται και επιστροφή στην Ξάνθη.
Αυτό είναι το πρόγραμμα αυτήν την περίοδο και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής. Μιλάω για τον κ. Γούργουλη, ο οποίος έχει ειδικότητα στην κολύμβηση και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ με τις ώρες, γιατί δεν είναι δυνατόν μικρά παιδιά να τελειώνουν την προπόνησή τους στις δέκα το βράδυ και να γυρίζουν σπίτι τους με το πούλμαν στις έντεκα και την επόμενη μέρα να έχουν σχολείο».
Παρά τις δυσκολίες, τα «δελφινάκια» του ΚΟΞ δεν χάνουν το χαμόγελό τους
«Όλα είναι έτοιμα, αλλά...»
«Έντεκα χρόνια είναι πολλά. Πάρα πολλά. Η πόλη έχει κολυμβητήριο και δεν έχει. Εμείς μαθαίνουμε πως όλα προχωράνε, αλλά για την ώρα δεν έχουμε δει κανένα έργο. Τα πάντα καθυστερούν. Ας ετοιμάσουμε το ένα κολυμβητήριο και μετά βλέπουμε για το δεύτερο. Είναι ένας χώρος παρατημένος. Έχουν βάλει φωτιά στα γυμναστήρια, στα γραφεία. Έκαψαν, λεηλάτησαν όλα αυτά τα χρόνια έναν χώρο που έπρεπε να είναι γεμάτος παιδιά» μας είπε ο πρόεδρος του ΚΟΞ, τον οποίο ρωτήσαμε και για την ομάδα πόλο που είχε η Ξάνθη και ήταν εξαιρετική τις προηγούμενες δεκαετίες…
Καμένο όργανο γυμναστικής στο κολυμβητήριο της Ξάνθης
«Μιλάμε με τα παιδιά που ήταν στο πόλο. Συζητάμε και τους έχουμε προσεγγίσει. Η ομάδα δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή και είναι κρίμα. Πιστεύω πως όταν με το καλό μπούμε στο σπίτι μας, θα αλλάξουν πολλά. Πέρασαν τα χρόνια έτσι. Δεν πρέπει άλλο να το αφήσουμε. Στη Γερμανία όπου μεγάλωσα είχαμε υποχρεωτικά μέσα στην εβδομάδα πισίνα για να μάθουμε να κολυμπάμε.
Δεν συζητάμε να βγούμε όλοι πρωταθλητές. Εδώ μιλάμε για άθληση και να μάθουν τα παιδιά μας να κολυμπάνε. Οι γονείς παρακαλάνε εδώ και χρόνια για να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα κολυμβητήριο που υπάρχει. Πρέπει επιτέλους να δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά μας.
Σε όλη την Ελλάδα μαθητές από τα δημοτικά μπορούσαν τους προηγούμενους μήνες να κολυμπάνε με τα προγράμματα του υπουργείου. Εδώ στην Ξάνθη πώς θα γίνει αυτό; Είναι απαραίτητο για τους πολίτες. Για ανθρώπους που πρέπει να κολυμπήσουν λόγω προβλημάτων υγείας. Φεύγουν από την Ξάνθη και πάνε σε άλλες πόλεις, σε Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη».
Αγώνες στην… ξηρά
Όλα αυτά τα χρόνια αθλητές, προπονητές, διοικήσεις και φυσικά οι γονείς δεν χάνουν το κουράγιο αλλά και το χιούμορ τους. «Προσπαθούμε μέσα από διάφορες εκδηλώσεις να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα που αφορά όλη την Ξάνθη. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 2019 είχαμε διοργανώσει αγώνες κολύμβησης στην ξηρά» είπε ο πρόεδρος του ΚΟ Ξάνθης, Απόστολος Μουτουσίδης, ο οποίος δεν χάνει το κουράγιο του και ζητάει από τους αρμοδίους να κάνουν αυτό που πρέπει για να ανοίξει επιτέλους το κολυμβητήριο. Να λειτουργήσει και να μη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο..
Το γράμμα της Ευαγγελίας στον Άγιο Βασίλη για να αλλάξει επιτέλους η εικόνα του κλειστού κολυμβητηρίου της Ξάνθης
Γράμμα στον Άγιο Βασίλη
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με το γράμμα στον Άγιο Βασίλη από μία μικρή κολυμβήτρια της ομάδας του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης. Η Ευαγγελία Τζούμα, λοιπόν, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, τα Χριστούγεννα του 2019 έγραψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη και δεν ζητά κάποιο παιχνίδι, όπως κάνουν όλα τα παιδιά τα Χριστούγεννα, αλλά θέλει ένα κολυμβητήριο, πριν από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μάλιστα, για να μην πηγαινοέρχεται το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι του 2020 πέρασε και σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο καλοκαίρι του 2021. Ας ελπίσουμε σύντομα στην πόλη της Ξάνθης να λειτουργήσει ξανά το κλειστό κολυμβητήριο και μετά ας ετοιμαστεί και το δεύτερο. Βήμα βήμα…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ